200 év után szobrot állítottak Mary Wollstonecraftnak, az első feministának

Civil önkéntesektíz éve azért indították el az adománygyűjtést, hogy Mary Wollstonecraftról ne feledkezhessen el az utókor.

Az elfeledett ősfeminista

November 10-én avatták fel a járványügyi előírások betartása mellett Mary Wollstonecraft  szobrát Londonban, írja a The Guardian. Az ünnepélyes esemény előtt civilek tíz éven át gyűjtötték az adományokat. Kezdeményezésüknek és kitartó munkájuknak hála ez az ezüstösen csillogó alkotás az első a világon, amely emléket állít a „feminizmus szülőanyjának”. 

Mary Wollstonecraft Szobor 2
A felavatott szobor / Fotó: Jill Mead/The Guardian

„A szobor valószínűleg társadalmi vitát fog elindítani, ami nagyon jó dolog, hiszen éppen ezt tette Mary is egész életében” – mondta a Bee Rowlatt írónő, a kampány vezéralakja, aki szabadidejüket feláldozó önkéntesekkel tudta összegyűjteni a szobor költségét, 143 ezer fontot. A szobrot Nagy-Britannia egyik legkiválóbb, ugyanakkor olykor ellentmondásos szobrásza, Maggi Hambling készítette. A nőalak a feminista szellemiséget testesíti meg, mindemellett eggyel több nőről formázott szobor áll majd Anglia fővárosában, ahol több, mint 90%-ban férfiakról készült alkotások uralják a köztereket. 

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A szobrot az észak-londoni Newington Green vársorészben állítják fel, ahol Wollstonecraft élt és tanított nővérével az általuk alapított lányiskolában.

„Az emberek nem is hallottak még Mary Wollstonecraftról, pedig elképesztő élete volt”

– mondta Rowlatt, aki eltökélte, hogy mindent megtesz azért, hogy Wollstonecraft nevét ismét megismerjék.

Wollstonecraft író, pedagógus és filozófus volt – a legfontosabb női filozófusokat összegyűjtő, hiánypótló kötetbe is bekerült. Leginkább az 1792-ben megjelent A női jogok követelése című munkájáról ismerjük, amely a feminista irodalom egyik alapműve, az újkori feminista mozgalom egyik elindítója. Wollstonecraft hírnevét azonban besározták, ellenfelei éveken át tartó karaktergyilkosságot követtek el ellene.

Életének történéseivel, például a házasságon kívül született gyermekével ellene hangolták a közvéleményt. Röpiratokon terjesztettek róla gúnyverseket, a sajtóban élcelődtek rajta, annyira, hogy végül teljesen ellehetetlenítették, senki nem állt ki mellette, és el is tűnt a közéletből

– mesélte Rowlatt.

Az emberi jogokért emelt köztéri szobor

1797-ben, mindössze 38 évesen hunyt el, miután megszülte lánygyermekét, Mary Shelley-t, a Frankeinstein későbbi írónőjét

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Rowlatt szerint polarizált társadalmunkban a Wollstonecraftnak emelt szobor különösen aktuális, hiszen az emberi jogokért történő kiállást is jelképezi. Anita Rani televíziós műsorvezető és helyi lakos, aki szintén támogatta a kampányt, elégedetten nyilatkozta, hogy Wollstonecraft végre megkapta azt az elismerést, amit mindig is megérdemelt. 

„Sosem adta fel, mindig másokért harcolt, igazán kemény nő volt, aminek ő maga fizette meg az árát” – jellemezte Rani az első feminista asszonyt. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból