A 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetemen 1889-től, azaz 133 éve folyik szobrászképzés. A Szobrász mesterek az Epreskertben II. kiállítás betekintést nyújt a képzés történetét és folyamatát.

A mester és a tanítvány személyes kapcsolata főszerepet kap

A Stróbl Alajos alapította Szobrászati Mesteriskola képzési metódusa hagyományosan a mester és a tanítvány személyes kapcsolatán alapszik. A Szobrász Tanszék, Szobrász mesterek az Epreskertben II. c. kiállítása abba a folyamatba enged betekintést, hogy ez a hagyomány hogyan vezetett el napjainkig, a mesterek, majd a tanítványokból lett mesterek hogyan adták át nemzedékről nemzedékre a szobrászat többezer éves tapasztalatát.

A Szobrász mesterek az Epreskertben II. c. kiállítás válogatott fotókon és szobrokon keresztül igyekszik bemutatni ezt az áthagyományozó folyamatot. A képek révén évszázados, szinte változatlan műtermekbe tekinthetünk be, láthatjuk Budapest néhány köztéri szobrának létrejöttét, vagy a korrektúra egy-egy intim pillanatát. A szoboranyag a közelmúltig sorakoztat fel eddig kevéssé ismert alkotásokat, írja az MKE.

A Szobrász mesterek az Epreskertben kiállításon szobrokat és fotókat csodálhatunk meg

A Szobrász mesterek az Epreskertben II. c. kiállításon Stróbl Alajos, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Mikus Sándor, Szabó Iván, Vigh Tamás, Borsos Miklós, Somogyi József, Jovánovics György, Körösényi Tamás és Kő Pál alkotásaiban gyönyörködhetünk.

A kiállítás megnyitója február 22-én, délután ötkor lesz a Magyar Képzőművészeti Egyetemen az Epreskertben. A március 4-éig megtekinthető kiállítást Farkas Ádám szobrászművész nyitja meg.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet