Követem Élet + Stílus Folytatódik a szólásszabadsággal és az elnémítás kultúrájával kapcsolatos vita...

Folytatódik a szólásszabadsággal és az elnémítás kultúrájával kapcsolatos vita a szerzők közt

Promóció

A nyilvános megszégyenítést és a kiközösítés divatját elutasító nyílt levél szervezője, Thomas Chatterton Williams kultúrakritikus szerint a Netflixnek, a New York Timesnak és más hasonló nagyvállalatoknak figyelembe kell venniük a szerzők nézeteit is. 

Harc az elnémítás ellen

Promóció
- Advertisement -

A hétvégén folytatódott a szólásszabadságról, a kiváltságokról és a közösségi média nyilvános diskurzusban való szerepéről szóló vita. Thomas Chatterton Williams kultúrakritikus szervezésében több mint 150 kiemelkedő szerző, gondolkodó és újságíró írta alá a Harper’s magazinban megjelenő nyílt levelet az elnémítás kultúrája ellen, írja a The Guardian. Az összefogásban J. K. Rowling, Margaret Atwood és Salman Rushdie is részt vett. 

Thomas Chatterton Williams nyílt levél szervezésébe kezdett / Fotó: Alex John Beck

A levél aláírói szerint a társadalmi problémák megvitatásában és megoldásában bonyodalmat okozhatnak a szólásszabadság olyan korlátozásai, amelyek nem teszik lehetővé az eltérő vélemények kinyilvánítását, ütköztetését és elfogadását. Thomas Chatterton Williams szerint mindebből a Netflixnek, a New York Timesnak és más, hasonló nagyvállalatoknak is felelősséget kell vállalnia az írókkal való együttműködésük érdekében. A kultúrakritikus kifejtette, hogy nemcsak az arctalan, online “csőcselék” véleményére lenne érdemes alapozni a munkájukat. A neves szerzők és gondolkodók nézőpontját is illene figyelembe venni. 

Hol a lényeg?

Azonban nem mindenki értett egyet a Thomas Chatterton Williams szervezésében nyilvánosságra hozott levélben leírtakkal. Pénteken 160 újságíró írta alá az ún. ellenlevelet. Az abban leírtak szerint a korábban megjelent íráshoz kiváltságos helyzetben levő szerzők adták a nevüket. 

Hiányzik a lényeg. Az egész iróniája az, hogy az aláírók sehol nem említik, hogy generációk óta hallgattatják el a marginalizált véleményeket az újságírásban, az egyetemeken és a kiadókban. Az aláírók, akik közül sokan fehérek, gazdagok és hatalmas platformokat uralnak, azzal érvelnek, hogy félnek az elhallgattatástól és az úgynevezett ellenőrizetlen törlési kultúrától

– olvasható az ellenlevélben. Az eredeti levél aláírói közül ketten is elálltak az összefogástól, miután meglátták, hogy a résztvevők között többek között olyanok is szerepelnek, akik korábban transzfób megjegyzésekkel illették az LMBTQ+ közösséget. 

Trump korlátozza a CNN egészségügyi adatokhoz való hozzáférését

Az Amerikai Egyesült Államok alelnökének, Michael Pence-nek a szóvivője értesítette a CNN-t, miszerint a továbbiakban nem fogadhatják vendégként műsoraikban a kormány egészségügyi szakértőit mindaddig, amíg műsorszerkesztőik nem közvetítik a Trump-kormányzat napi járványügyi összefoglalóinak azon szegmenseit, amelyben az alelnök és a koronavírus elleni küzdelem érdekében felállított munkacsoport szakemberei szólalnak fel.

A szólásszabadsággal kapcsolatban az amerikai elnök is felszólalt. Donald Trump kifogásolta, hogy néhány Twitter-bejegyzésén a közösségi oldal moderátorai feltüntették, hogy a leírtakban téves információk lehetnek. A legutóbbi, a koronavírus legyőzése kapcsán tett egészségügyi tanácsai után azonban ez nem is olyan meglepő. Trump képmutató posztjai ellen többek között Taylor Swift és Nick Anderson alkotó is felszólalt. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3