A nyilvános megszégyenítést és a kiközösítés divatját elutasító nyílt levél szervezője, Thomas Chatterton Williams kultúrakritikus szerint a Netflixnek, a New York Timesnak és más hasonló nagyvállalatoknak figyelembe kell venniük a szerzők nézeteit is. 

Harc az elnémítás ellen

A hétvégén folytatódott a szólásszabadságról, a kiváltságokról és a közösségi média nyilvános diskurzusban való szerepéről szóló vita. Thomas Chatterton Williams kultúrakritikus szervezésében több mint 150 kiemelkedő szerző, gondolkodó és újságíró írta alá a Harper’s magazinban megjelenő nyílt levelet az elnémítás kultúrája ellen, írja a The Guardian. Az összefogásban J. K. Rowling, Margaret Atwood és Salman Rushdie is részt vett. 

Szolasszabadsag Kritikak
Thomas Chatterton Williams Nyílt Levél Szervezésébe Kezdett / Fotó: Alex John Beck

A levél aláírói szerint a társadalmi problémák megvitatásában és megoldásában bonyodalmat okozhatnak a szólásszabadság olyan korlátozásai, amelyek nem teszik lehetővé az eltérő vélemények kinyilvánítását, ütköztetését és elfogadását. Thomas Chatterton Williams szerint mindebből a Netflixnek, a New York Timesnak és más, hasonló nagyvállalatoknak is felelősséget kell vállalnia az írókkal való együttműködésük érdekében. A kultúrakritikus kifejtette, hogy nemcsak az arctalan, online “csőcselék” véleményére lenne érdemes alapozni a munkájukat. A neves szerzők és gondolkodók nézőpontját is illene figyelembe venni. 

Hol a lényeg?

Azonban nem mindenki értett egyet a Thomas Chatterton Williams szervezésében nyilvánosságra hozott levélben leírtakkal. Pénteken 160 újságíró írta alá az ún. ellenlevelet. Az abban leírtak szerint a korábban megjelent íráshoz kiváltságos helyzetben levő szerzők adták a nevüket. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Hiányzik a lényeg. Az egész iróniája az, hogy az aláírók sehol nem említik, hogy generációk óta hallgattatják el a marginalizált véleményeket az újságírásban, az egyetemeken és a kiadókban. Az aláírók, akik közül sokan fehérek, gazdagok és hatalmas platformokat uralnak, azzal érvelnek, hogy félnek az elhallgattatástól és az úgynevezett ellenőrizetlen törlési kultúrától[/perfectpullquote]

– olvasható az ellenlevélben. Az eredeti levél aláírói közül ketten is elálltak az összefogástól, miután meglátták, hogy a résztvevők között többek között olyanok is szerepelnek, akik korábban transzfób megjegyzésekkel illették az LMBTQ+ közösséget. 

Trump korlátozza a CNN egészségügyi adatokhoz való hozzáférését

Az Amerikai Egyesült Államok alelnökének, Michael Pence-nek a szóvivője értesítette a CNN-t, miszerint a továbbiakban nem fogadhatják vendégként műsoraikban a kormány egészségügyi szakértőit mindaddig, amíg műsorszerkesztőik nem közvetítik a Trump-kormányzat napi járványügyi összefoglalóinak azon szegmenseit, amelyben az alelnök és a koronavírus elleni küzdelem érdekében felállított munkacsoport szakemberei szólalnak fel.

A szólásszabadsággal kapcsolatban az amerikai elnök is felszólalt. Donald Trump kifogásolta, hogy néhány Twitter-bejegyzésén a közösségi oldal moderátorai feltüntették, hogy a leírtakban téves információk lehetnek. A legutóbbi, a koronavírus legyőzése kapcsán tett egészségügyi tanácsai után azonban ez nem is olyan meglepő. Trump képmutató posztjai ellen többek között Taylor Swift és Nick Anderson alkotó is felszólalt. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk