Miután a legnevesebb divattervezők, viszonteladók és még az angol királynő is felhagytak a szőrmeviseléssel, az állatvédők és a divatipar küzdelme eldőlni látszik.

Harminc év után

A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), egy állatokkal való etikus bánásmódért küzdő szervezet közismert, „inkább pucéran mint bundában” üzenete szinte politikai nyilatkozattá vált az elmúlt évtizedekben a Dazed szerint. A többi állatvédő szervezet megosztó tiltakozásai helyett ők a divat-, zene- és filmipar hírességeivel készítettek az állati eredetű anyagok felhasználását elítélő reklámfotókat. Három évtized után azonban a kampányt nyugdíjazza a PETA, és ez egy nagyon pozitív hír!

Peta Kampany Szormeellenes
Peta-Kampány Szupermodellekkel 1994-Ből / Fotó: Peta

Szinte az összes nagy divattervező felhagyott a szőrme alkalmazásával, Kaliforniában be is tiltották, II. Erzsébet királynő sem viseli már.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Macy bezárta a szőrmeszalonjait, és a legnagyobb észak-amerikai szőrmékkel foglalkozó aukciós ház is csődbe ment[/perfectpullquote]

– mondja a PETA elnökhelyettese, Dan Mathews boldogan.

És tényleg: olyan nagy divatházak, mint a John GallianoTom FordVersaceGucciBurberry és Coach az elmúlt évek során teljesen felhagytak a szőrme használatával. A Londoni Divathéten sem láthatunk már állati eredetű alapanyagokat, és Kalifornia államban 2023-tól betiltják a szőrmekereskedelmet is.

https://www.instagram.com/p/B8NHmdeHYuS/

Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy a PETA számára már tökéletesen etikus elvek szerint működik a divatipar.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A szőrmehasználat hanyatlásával párhuzamosan ezután az állati bőr- és gyapjúkereskedelmet vesszük célba[/perfectpullquote]

– teszi hozzá Mathews.

A kampány legelső arca az amerikai újhullámos Go-Go’s popegyüttes volt, 1990-ben hamarosan csatlakozott hozzájuk Christy Turlington szupermodell és Markus Schenkenberg. Pamela Anderson, Gillian Anderson és még sokan mások álltak modellt meztelenül. Sheryl Lee, a ’90-es évekbeli kultsorozat, a Twin Peaks Laura Palmere a filmbeli karakterét jelenítette meg a róla készült plakáton. A galériában megnézhetitek a korabeli plakátokat.

“Fordíts hátat a bundának”

Peta Kampany Boss Modellek
/ Fotó: Judson Baker

“Inkább vagy meztelen, minthogy szőrmét viseljek.”

Peta Kampany Gillian Anderson
/ Fotó: Rankin

“A szépség nem arról szól, hogy valaki más bundáját viselem.”

Peta Kampany Kim Basinger
/ Fotó: Greg Gorman

Pamela Anderson is kampányolt a PETA-nak

Peta Kampany Pamela Anderson
/ Fotó: William Hawkes

“Engem soha nem kapnának el holtan, egy bundában”

Peta Kampany Twin Peaks
/ Fotó: Peta

s

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk