Nézem Film Szuperbunkó luxuskivitelben

Szuperbunkó luxuskivitelben

Promóció

Kevesen gondolták volna, hogy két hónappal a Star Wars VII premierje után lesz még egy olyan film, amelyet igazán komoly érdeklődés fog övezni a hazai mozikban. Nos, Tim Miller megcsinálta, Ryan Reynolds eljátszotta, a marketingesek pedig igazán kitettek magukért – mindezekből összeállt 2016 eddigi legnagyobb szenzációja, a Deadpool.

Promóció
- Advertisement -

Kígyózó sor a debreceni Apollo Moziban a vetítés előtt húsz perccel. Életemben először maradtam le az adott filmet megelőző reklámdömping jelentős részéről, hiszen még mindig sorban álltam a büfénél. Végül, időben beértem, de a látvány ezután is szinte sokkoló volt. Értem én, hogy a Star Wars folytatása rendkívüli módon vonzotta a tömegeket, de egy Marvel-film már tényleg egy szűk réteget érinthet meg, vagy mégsem? Komolyan, telt ház? El sem hittem. No, ezt teszi a tudatos marketing és az iszonyatosan nagy hype a világ – emberileg és kinézet szempontjából egyaránt – legvisszataszítóbb szuperhőse körül. Ám jobban meggondolva, dehogyis hős…. de ne rohanjunk ennyire előre.

Deadpool
Jelenet a filmből / Fotó: InterCom

Most, hogy letisztáztuk a film körüli hype-ot, jöjjön maga Deadpool karaktere! A Marvel univerzumban igencsak sajátos, gyakorlatilag ő a káosz ügynöke a kibírhatatlan rend világába korlátozva, akár úgy is mondhatnánk, hogy egy halhatatlan bunkó, aki megöl mindenkit, aki az útjába áll, főleg, ha a szerelméről van szó.

Ez a film hűen tükrözi mindezt: ahová Wade Wilson beteszi a lábát, ott kő kövön nem marad, mindemellett pedig remekül tudunk ezen szórakozni. Merthogy poén is akad bőven: számos aprócska easter egg a korábbi Marvel-alkotásokból, melyekhez főhősünk és társaik fanyar humorral párosított beszólásai társulnak.

A végeredmény pedig könnyes nevetés. Soha nem röhögtem még ennyit moziban, pedig igazából én egy látványos akciófilmre fizettem be.

Maga a sztori nem túl ütős, sőt sablonos. Gyakorlatilag az egész Deadpool sikeressége azon múlt, hogy ezt a gyenge pontot mennyire sikerül áthidalni. Hiszen az önmagában nem elég, hogy egy film látványos, vicces vagy éppen tele van CGI-effektekkel, mindez „mehet a levesbe”, ha a történet harmatos. Ezt az Achilles-sarkat a készítők viszonylag gond nélkül védve hagyták, s bár a moziban ülők semmilyen váratlan csavarral nem találkozhattak, ez nem rontott számottevően az élvezeti faktoron, a poénok elvitték a hátukon az egész produkciót. Arra viszont kevesen számítottak, hogy nem is a történet lesz az, amely komolyabb kívánnivalókat hagy maga után. Többedmagammal együtt én is meglepődtem, hogy a korábban említett CGI kissé gyengére sikeredett. Volt egy-két hajmeresztő technikai megoldás, s itt jogosan merülhet fel a film egyik jelenetében éppen Deadpooltól elhangzó kérdés: „Mi van, elfogyott a költségvetés?”

Deadpool
Jelenet a filmből / Fotó: InterCom

Akkor mégis mitől is olyan jó film ez a Deadpool, ha a sztorija sem erős és még a vizuális effektekkel is baj van? A válasz a karakterekben és a színészi játékban keresendő. Ryan Reynolds telitalálat volt, immáron másodjára formálta meg Deadpoolt, ezúttal pedig hatalmas alakítással rukkolt elő, mellyel gyakorlatilag feledtette a korábbi, X-Menbéli szereplését. Tökéletesen hozta a ronda, gusztustalan, goromba gyilkológép figuráját, miközben legbelül egy szerelmes tinédzser érzelmi szintjére is le tud ereszkedni.

Mellette pedig majd’ minden mellékszereplő egyformán erős karakter: Wade főellensége, Ajax (Ed Skrein), Colossus (Stefan Kapicic hangjával), Weasel (T.J. Miller), Wade szerelme, Vanessa (Morena Baccarin), Blind Al (Leslie Uggams), sőt még az indiai sofőr, Dopinder (Karan Soni) is annyira zseniális, hogy az ember csak kapkodja a fejét.

A moziból hazafelé menet már csak egy valamin gondolkoztam: a Deadpool akciófilm vagy vígjáték, netán az egész Marvel-filmarzenál fekete humorú paródiája?

Igazából mindhárom egyszerre, és pont emiatt rendkívül szerethető az egész – egy komolytalan figura nagyon komoly filmje. Deadpool nem egy hős, csak szuper, az viszont nagyon is! Egy hatalmas tanulságot pedig én is levonhattam: a folytatás esetében (merthogy 2017-ben az is lesz) jóval hamarabb állok majd sorba a büfénél, ugyanis nálam már elfogyott a nachos.

Rendezte: Tim Miller

Forgatókönyvíró: Rhett Reese

Szereplők: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Gina Carano, Andre Tricoteux

Forgalmazza: InterCom

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3