Diplomaták védik Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írót a letartóztatástól

Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író az utolsó a fehérorosz ellenzék által létrehozott Nemzeti Egyeztető Tanácsból, aki még szabadlábon van és még nem toloncoltak ki a hazájából. Otthonában jelenleg több európai ország diplomatája védi őt a letartóztatástól.

Utolsó a végvárvonalaknál

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írót otthonában diplomaták próbálják megvédeni, miután a héten sorra tűntek el a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács tagjai. Alekszijevics az utolsó, akit nem hurcoltak el.

Egyik társát a Tanácsban, Marija Kolesznyikovát ismeretlen álarcos férfiak tuszkolták be egy kisbuszba, és Ukrajnába akarták vinni, de útközben összetépte útlevelét, így a határon nem engedték át – most határsértés vádjával ül börtönben.

Szvetlana Alekszijevics Nobel Dijas Iro Feheroroszorszag Tuntetes Belerusz
Szvetlana Alekszijevics Nobel-Díjas Író / Fotó: Joel Saget / Afp

A tavalyi magyar Könyvfesztivál díszvendégét, Alekszijevicset is meghallgatták a nyomozók, de ő nem volt hajlandó válaszolni nekik. „Teljesen nyugodt vagyok, nem érzem bűnösnek magam. Minden, amit teszünk, tökéletesen törvényes” – mondta az AFP tudósítójának. Jelenleg nyugati diplomaták látogatják a lakásán, hogy ezzel nyújtsanak védelmet neki.

„Most elrabolják a legjobbjainkat”

Szerdán közzétett nyílt levelében azt írta a Nobel-díjas, hogy senki nincs már körülötte a Tanács tagjai közül, „ma elvitték az utolsót is, Maxim Znakot”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Először ellopták az országunkat. Most elrabolják legjobbjainkat. De százak fognak a helyünkre lépni[/perfectpullquote]

– írta.

Szvetlana Alekszijevics Iro Nagykovetek Diplomatak Feheroroszorszag
A Lengyel Nagykövet-Helyettes Ajándékot Hozott Alekszijevicsnek / Fotó: Alexey Maishev / Sputnik / Afp

Levelében az orosz értelmiség segítségét kéri, és tiszteleg azon honfitársainak százezrei előtt, akik minden nap vagy minden vasárnap kimennek az utcákra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A gyerekeiket is viszik, mert elhiszik, hogy nyerhetnek. (…) És azt akarom mondani a népemnek, hogy szeretem őket. Büszke vagyok rájuk. [/perfectpullquote]

– zárta levelét.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból