Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író az utolsó a fehérorosz ellenzék által létrehozott Nemzeti Egyeztető Tanácsból, aki még szabadlábon van és még nem toloncoltak ki a hazájából. Otthonában jelenleg több európai ország diplomatája védi őt a letartóztatástól.

Utolsó a végvárvonalaknál

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írót otthonában diplomaták próbálják megvédeni, miután a héten sorra tűntek el a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács tagjai. Alekszijevics az utolsó, akit nem hurcoltak el.

Egyik társát a Tanácsban, Marija Kolesznyikovát ismeretlen álarcos férfiak tuszkolták be egy kisbuszba, és Ukrajnába akarták vinni, de útközben összetépte útlevelét, így a határon nem engedték át – most határsértés vádjával ül börtönben.

Szvetlana Alekszijevics Nobel Dijas Iro Feheroroszorszag Tuntetes Belerusz
Szvetlana Alekszijevics Nobel-Díjas Író / Fotó: Joel Saget / Afp

A tavalyi magyar Könyvfesztivál díszvendégét, Alekszijevicset is meghallgatták a nyomozók, de ő nem volt hajlandó válaszolni nekik. „Teljesen nyugodt vagyok, nem érzem bűnösnek magam. Minden, amit teszünk, tökéletesen törvényes” – mondta az AFP tudósítójának. Jelenleg nyugati diplomaták látogatják a lakásán, hogy ezzel nyújtsanak védelmet neki.

„Most elrabolják a legjobbjainkat”

Szerdán közzétett nyílt levelében azt írta a Nobel-díjas, hogy senki nincs már körülötte a Tanács tagjai közül, „ma elvitték az utolsót is, Maxim Znakot”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Először ellopták az országunkat. Most elrabolják legjobbjainkat. De százak fognak a helyünkre lépni[/perfectpullquote]

– írta.

Szvetlana Alekszijevics Iro Nagykovetek Diplomatak Feheroroszorszag
A Lengyel Nagykövet-Helyettes Ajándékot Hozott Alekszijevicsnek / Fotó: Alexey Maishev / Sputnik / Afp

Levelében az orosz értelmiség segítségét kéri, és tiszteleg azon honfitársainak százezrei előtt, akik minden nap vagy minden vasárnap kimennek az utcákra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A gyerekeiket is viszik, mert elhiszik, hogy nyerhetnek. (…) És azt akarom mondani a népemnek, hogy szeretem őket. Büszke vagyok rájuk. [/perfectpullquote]

– zárta levelét.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.