A szíriai Tadmor börtön foglyait arra kényszerítették, hogy döglött egereket egyenek, szennyvizet igyanak, és nem engedték, hogy felemeljék a fejüket, vagy egymásra nézzenek, és mindennaposak voltak a kivégzések.

A Tadmor börtön a szíriai Palmürában volt, amelyet a franciák építtettek az 1930-as években, az arab sivatagok szívében. Eredetileg katonai laktanya lett volna, de a dolgok megváltoztak az 1980-as években. Faraj Bayrakdar szír költő, aki négy évet töltött bezárva, egyszer “a halál és az őrület birodalmának” nevezte, írja a DailyStar.

A foglyokat elszigetelték a külvilágtól, és megtiltották, hogy kommunikáljanak egymással; figyelmeztetve, hogy a kivégzés bármikor bekövetkezhet. A börtön kör alakú volt, lehetővé téve, hogy az őrök egy időben figyelhessék az összes foglyot. A fogvatartottak nem emelhették fel a fejüket, nem nézhettek fel és nem nézhettek egymásra.

1980 és 1990 között körülbelül 20 000 embert tartottak börtönben, nagy részük politikai aktivista. Ez olyan túlzsúfoltságot okozott, hogy a foglyoknak felváltva kellett állniuk, míg mások aludtak. A börtönőrök változatos módszerekkel kínozták a foglyokat: szennyvizet itattak velük, döglött egeret etettek velük, vagy akár órákig ugyanabban a testhelyzetbe kényszerítettek, míg végül a testük megadta magát. Egy őr egy rabot „ember trambulinként” használt – fel-alá ugrált rajta, mielőtt végül a nyakán és a gerincvelőjén landolt, és azonnal megölte.
A börtönt 2015-ben vette át az Iszlám Állam. Képeket tettek közzé a belsejéről – ez volt az első alkalom, hogy a nyilvánosság látta a falakat. Kilenc nappal a hatalomátvétel után a börtönt az IS felrobbantotta.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk