A Taipei Biennálé idén tüntetők segítségével hívja fel a figyelmet a súlyos problémákra

Egy kiállítás mindig érdekes, amikor nem csak szakértőket, hanem civileket is bevon. A Taipei Biennálé a környezetszennyezés mellett, egyéb társadalmi problémákat is megvilágít, hátha felébrednek az emberek.

Ahelyett, hogy a művészetet vinné ki az utcára, az idei évben a Taipei Biennálé az utcát viszi be a múzeumba. Mali Wu és Francesco Manacorda kurátorok 6 civil szervezettel összeállva, tajvani környezetvédőket és tüntetőket is meghívtak. A résztvevők március 10-ig uralják a Taipei Szépművészeti Múzeum előcsarnokát, a Post-Nature: egy Múzeum mint ökoszisztéma című kiállítás alkalmából.

24
Hamarosan a legszebb területek is a szennyezés áldozatává válnak / Fotó: 24.hu

Az őslakosok termében egy videót is lejátszanak a 2017 tavaszán kezdődött tüntetésekről, amit erőszakkal leállítottak. A tüntetők sátrai lógnak le a mennyezetről, festett törülközőkkel és szlogenekkel kiegészítve. A projectet 3 aktivista segítségével adaptálták, egyikük Mayaw Biho filmkészítő. Az aktivisták fórumokon, beszélgetéseken és workshopokon is részt vettek, utóbbin pedig központi szerepet kapott a kő. A követ a föld szimbólumának tartják, valamint ebből az anyagból építették házaikat az őslakosok.

Az “őrült zseni”, David Lynch kiállítása lesz látható Budapesten

David Lynch egyedülálló tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó módon volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója.

Wu elmondása szerint az őslakosok hiába küzdöttek, hogy megtartsák területeiket. A kiállítás célja, hogy megmutassa, hogyan élnek az emberek egy bizonyos környezetben, amikor elveszik az otthonaikat, elvesztik a területüket, amelyhez a hagyományaik kapcsolódnak. Ahogy Ázsia és a világ többi szennyeződése eljut Tajvanba, a probléma a környező régiókban is megjelenik. Így a környezetet középpontba állító művészet mellett társadalmi és politikai kérdések is felmerülnek. Nem csupán a környezetvédelem a fontos, hanem az is, hogy mi történt a történelemben.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból