Nézem Képzőművészet A Taipei Biennálé idén tüntetők segítségével hívja fel a...

A Taipei Biennálé idén tüntetők segítségével hívja fel a figyelmet a súlyos problémákra

Promóció

Egy kiállítás mindig érdekes, amikor nem csak szakértőket, hanem civileket is bevon. A Taipei Biennálé a környezetszennyezés mellett, egyéb társadalmi problémákat is megvilágít, hátha felébrednek az emberek.

Promóció
- Advertisement -

Ahelyett, hogy a művészetet vinné ki az utcára, az idei évben a Taipei Biennálé az utcát viszi be a múzeumba. Mali Wu és Francesco Manacorda kurátorok 6 civil szervezettel összeállva, tajvani környezetvédőket és tüntetőket is meghívtak. A résztvevők március 10-ig uralják a Taipei Szépművészeti Múzeum előcsarnokát, a Post-Nature: egy Múzeum mint ökoszisztéma című kiállítás alkalmából.

Hamarosan a legszebb területek is a szennyezés áldozatává válnak / Fotó: 24.hu

Az őslakosok termében egy videót is lejátszanak a 2017 tavaszán kezdődött tüntetésekről, amit erőszakkal leállítottak. A tüntetők sátrai lógnak le a mennyezetről, festett törülközőkkel és szlogenekkel kiegészítve. A projectet 3 aktivista segítségével adaptálták, egyikük Mayaw Biho filmkészítő. Az aktivisták fórumokon, beszélgetéseken és workshopokon is részt vettek, utóbbin pedig központi szerepet kapott a kő. A követ a föld szimbólumának tartják, valamint ebből az anyagból építették házaikat az őslakosok.

Az “őrült zseni”, David Lynch kiállítása lesz látható Budapesten

David Lynch egyedülálló tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó módon volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója.

Wu elmondása szerint az őslakosok hiába küzdöttek, hogy megtartsák területeiket. A kiállítás célja, hogy megmutassa, hogyan élnek az emberek egy bizonyos környezetben, amikor elveszik az otthonaikat, elvesztik a területüket, amelyhez a hagyományaik kapcsolódnak. Ahogy Ázsia és a világ többi szennyeződése eljut Tajvanba, a probléma a környező régiókban is megjelenik. Így a környezetet középpontba állító művészet mellett társadalmi és politikai kérdések is felmerülnek. Nem csupán a környezetvédelem a fontos, hanem az is, hogy mi történt a történelemben.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3