A tájkép műfaját újítja meg vagy értelmezi át negyvenöt fotóművész a Kiscelli Múzeum Tájak/Távlatok című kiállításán. Kiderül, nemcsak a látványos helyeken, hanem akár egy katonai bunkerben vagy a sötétben készült fotó is lehet beszédes.

Egy tájkép mindig több annál, mint amit ábrázol. Nemcsak tudósít az adott térről, a természeti és épített környezetről, hanem feltár valamit annak társadalmáról és rejtett dimenzióiról is.

A Budapest FotóFesztivál szervezői idén a tájkép műfaját választották inspirációs forrásként, és olyan műveket vártak az alkotóktól, melyek a zsánert értelmezik újra, újítják meg vagy folytatják annak tradícióit.

A Kiscelli Múzeumban megtekinthető Tájak/Távlatok című kiállítás félszáz műve pedig remekül demonstrálja, hogy a tájkép műfaja az alkotók számára végtelen lehetőséget nyújt.

Fizikai terekből lelki tájak

Hogy egy fotón az adott táj milyen értelmet kap, az elsősorban az alkotón múlik. A Tájak/Távlatok egyes képein például ember és környezete problémás viszonya kerül előtérbe, míg más képeken a „lelki tájakat” idézik a természeti terek.

Vedres Ági: Belső Táj

Utóbbira remek példa Vedres Ági Belső táj sorozata, melynek homályos, helyenként karcos képein a balatoni nyaralások és gyerekkori emlékek hangulata elevenedik meg. A szándékolt képhibák pedig kifejezetten jól állnak a fotóknak, olyan érzést keltenek, mintha egy régi családi albumot nézegetnénk.

Bartis Attila 2016-ban Jáván készült fekete-fehér fotográfiái már tűélesek és nagytotálban mutatják be a délkelet-ázsiai sziget egzotikumát.

Bartis Attila Ferfiazoceanfelett Krakal Jáva 2016 1
Bartis Attila: Férfi Az Óceán Felett

A képek a táj lelkét „szólaltatják meg” a monokrómban kavargó felhőkkel vagy a hol csendes, hol háborgó óceánnal.

A táj mint mementó

A kiállításon társadalom- vagy természettudatos művekkel is találkozunk.

Deim Balazs Ablakok 2010 1
Deim Balázs: Ablakok

Deim Balázs Pilisben készített fotóin például elhagyatott katonai létesítmények és az enyészetnek indult hidegháborús megfigyelőállások szerepelnek mint a múlt mementói.

Az épületbelsők nyugalmat árasztanak, állapotuk mégis jelzi, korábban fontos funkciót töltötték be.

Luzsicza Fanni Szülőföld című képei is az eltűnő múltról tudósítanak: ő nagyapja szülővárosába, Érsekújvárra tért vissza, ahol olyan tájakat fotózott, melyek kötődnek a jelenkorhoz, de még felidéznek valamit családja múltjából.

Luzsiczafanni Szülőföld 2016 02
Luzsicza Fanni: Szülőföld

A két fotós munkái remekül példázzák, hogy egy romos épületbelső, egy pusztában álló fa vagy egy lanka mögül előbukkanó lakótelep is lehet beszédes.

Elveszve a tájban

A tárlaton a hagyományos tájképek mellett rendhagyó megoldások is helyet kaptak. Egyes fotókon például részben vagy akár teljesen eltűnik a táj.

73
Szalai Eszter: Mesterséges Természet

Szalai Eszter ködben úszó erdőképeit nézve úgy érezheti az ember, nemcsak hogy a helyét nem leli, de már nem is a valóságban jár.

Gombai Gellért még radikálisabb megoldással él: Ösvények-sorozatának képein az éjszakai autóútjait mutatja be. A koromsötét képeken már csak jelzőtáblákat látunk, mégis tudjuk jól, hogy éppen egy kanyar vagy egy pihenést jelentő szálláshely közeledik.

Gombai Gellért Ösvények 2016 3
Gombai Gellért: Ösvények

A minimalista megoldás egyszerre sugall megnyugvást és baljós hangulatot.

Megmozdul a táj

A Tájak/Távlatok kiállításon külön említést érdemelnek a szokatlan technikai megoldások. Balogh Viktória a mozgó tájképein például két síkképernyős tévén mutatja be, hogyan esik az eső vagy hull a hó ugyanarra a kertre.

Pátkai Rozina Izlandon készült képét pedig meg is érinthetjük, így szólaltatva meg az interaktív tájképet.

Utóbbi példákból is látszik, hogy a kortárs tájábrázolás nem feltétlenül ér véget a kép határainál.

Tájak/Távlatok

Megtekinthető: 2019. május 19-ig a Kiscelli Múzeumban

Kurátorok: Somosi Rita, Szarka Klára

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.