Hány európai roma művészt tudsz megnevezni napjainkból? Ki figyel rájuk? A közmédiában nem felkapottak, botrányaik nincsenek, és annak ellenére, hogy hazájukban és Európában nagyot alkottak a művészetek területén, láthatatlanok maradnak a nagy többség számára. Ennek a buroknak a lebontását kezdte most meg az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet a Tajsa-díj megalapításával. Az 5200 eurós jutalmat és az egyedi tervezésű emlékérmet a romániai színésznő, drámaíró, rendező Alina Serban vehette át a december 9-én, Berlinben megrendezett gálán.

A művészet mint az önazonosság forrása

Az emlékplakett alapítóinak célja olyan művészek kitüntetése, akiknek a munkássága a roma hagyományok megőrzését, egyedi adaptálását, és a kulturális önkifejezési formák átörökítését is felöleli.

A művészeteknek kiemelt jelentősége van az identitás meghatározásában, amely ezen kívül a közösséghez tartozás érzését is erősíti, ugyanakkor, csakúgy mint a roma kisebbség maga, transznacionális – mondta Michael Roth német külügyi miniszter a köszöntőbeszédében.

Genezis: Beszélnünk kell az ország szégyenéről! – Filmkritika

Hogyan írjak egy filmről, ami nem tetszett, de szeretném, ha minél többen megnéznék? Ez járt a fejemben azóta, hogy láttam Bogdán Árpád Genezis című alkotását. Nagy várakozással ültem be a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál sajtóvetítésére, de a bemutató végére rendesen zavarba jöttem.

A jelöltek között Alina Serban mellett olyan nagysikerű roma alkotók szerepeltek, mint a munkásságáért többszörösen kitüntetett Bogdán Árpád filmrendező, a kortárs művész és aktivista, bosznia-hercegovinai Selma Selman, a Koszovóból menekült és Berlinben letelepedett színész-rendező, Hamze Bytyci, valamint a szlovákiai kortárs képzőművész, Robert Gabris

Múlt idő, jövő idő

De mit is takar a szó: Tajsa? A romani nyelvben egyszerre jelenti a múltat és a jövőt. Hiába is próbálnánk a jól ismert kereső oldalakon megtalálni a definíciót – mindamellett, hogy nem létezik a romani a fordítható nyelvek listájában –,  a mondanivalóját nem lehet összefoglalni egyetlen szóban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Tajsa a tegnap és a holnap összekapcsolódása, a soha véget nem érő szeretet[/perfectpullquote]

– fogalmazott Robert Gabris. Hozzátette, ”a Tajsa egyesít minket, hogy megünnepelhessük, akik vagyunk, együtt Tajsa vagyunk.”

Tajsa Emlékplakett
A Tajsa Érme / Fotó: Eriac/ Nino Pusija

Az érem mintáját “a nemkívánatos virágok, gyomok inspirálták, a Földünk legellenállóbb vadvirágai. Ebből alkotta meg Robert Gabris a legkifinomultabb, legelegánsabb és legbűnösebb védjegyet a díjunknak – árulta el lapunknak Junghaus Tímea, az ERIAC igazgatója.

A szervezet víziója, hogy a legnagyobb európai kisebbség végre független önreprezentációja, és a Tajsa szellemisége által a 600 éve kirekesztett és üldözött roma kisebbség önbecsülése növekedni, a romákhoz fűződő előítéletek és negatív konnotációk pedig csökkenni fognak majd. 

Alina Serban
Alina Serban, A 2019-Es Tajsa-Díjas / Fotó: Aleksandra Pawlowska

Az elismerést átvevő Serban a beszédében elmondta, hogy szeretne azok helyett és nevében szólni, akiknek nem jutott kiváltságul, hogy mikrofon elé álljanak.

Hozzátette, azokért szeretne felszólalni, akik ma is áram nélküli otthonaikban élnek, szegénységgel küzdenek, a társadalom szélére taszítva.

Serban maga is megtapasztalta, milyen az, amikor úgy beszélnek a romákról, mint akik “hibás génnel” születtek, és milyen érzés volt a kilakoltatástól való állandó félelemben élni, miközben közéleti szereplése okán olyan magazinokban szerepelt, amelyeket saját maga nem tudott megvenni, mert nem volt rá pénze. 

Mindenkinek van egy sztorija

“A saját történetem elmesélése a változás generálásának eszköze lett számomra. És hogy egy másfajta történetet alkossak, rólunk” – osztotta meg a közönséggel Serban

Img 9706
Lord Simon Woolley Köszöntőbeszédet Mond / Fotó: Eriac/ Nino Pusija

A Tajsa-díj megalapításának fontosságát az est egyik vendége Lord Simon Woolley, az Operation Black Vote alapítója és igazgatója is méltatta. Szavaival élve: “mindenkinek joga van elmondani a saját történetét, ami ugyan kellemetlen igazság, de reményt fog adni a következő generációknak.”

Az esemény hangulatát és fényét Lakatos Mónika autentikus roma dalokkal, a világhírű, szintén roma származású zongorista David Pena Dorantes pedig egyedi hangzású flamenco produkciójával emelte. 

„A harmadik köztársaság legnagyobb szégyenfoltja” – a romagyilkosságokról a Hadikban

A patinás, növényekkel, jókedvűen díszített, barátságos hangulatú kultúrkávézó ezen a szombat délelőttön szépen lassan alakult át a rendszerváltás utáni kudarcos Magyarország közéleti problémáit boncolgató beszélgetés terepévé. A látványos és finom reggeliket, kávékat, teákat, limonádékat fogyasztó közönség a legfontosabb aktuális társadalmi kérdésről, az antiszolidaritásról kaphatott tömény, de nagyon pontos látleletet ezen a könnyednek nem mondható eseményen.

A kulturális örökség díjra való nevezési lehetőséget a tervek szerint ezentúl minden évben meghirdetik, és az emlékplakett mellett a nyertes további munkáját az  ERIAC együttműködő tagjai által felajánlott pénzjutalommal is támogatják. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.