Előadó ritkán varázsolja el közönségét ilyen hamar, mint Takács Dorina „Дeva”. Egyszemélyes projektje – maga írja, énekli-hangszereli dalait és a lemezborítóit ő készíti – nemzetközileg is piacképes. A zenésszel beszélgettünk a HOTS-listán elért előkelő helyezéséről, a népzenei elemeket ötvöző folktronika műfajról, az első albumáról, a közösségi médiás jelenlétéről és a környezetvédelemről.

ContextUs: Tavaly márciusban jelent meg az első dalod, a 777. Gondoltad volna, hogy egy évre rá a Hungarian Upcoming Tunes (HOTS) friss listája szerint Magyarország második legexportképesebb előadójának tartanak?

Sokszor ész nélkül, a megérzéseim által vezetve cselekszem. Így történt egy évvel ezelőtt is, akkor nem nagyon gondoltam bele abba, hogy mi lesz majd.

ContextUs: Előfordulhat, hogy jövő ilyenkor már akár Londonban koncertezel?

Most is hasonlóképp gondolkozom, mint egy évvel ezelőtt, ezért a jövőmön – legfőképp a közeljövőmön – nem igazán töprengek sokat. Nem érné meg igazán, lesz, ahogyan lesz. Akkor majd fejben ott leszek!

ContextUs: Az „ész nélküli”, megérzéseidre alapuló cselekedeteket inkább pozitívként éled meg?

Legtöbbször igen, de van, hogy kanyargós útra térek miattuk.

Takacs Dorina Deva Interju
Takács Dorina „Дeva” / Fotó: Molnár Dániel

ContextUs: Dalaidban népi motívumokat, törzsi ritmusokat helyezel modern keretbe. A folktronika rétegzene, így némileg ellentmondásosnak tűnhet, hogy nemzetközi színtéren a második legpiacképesebb magyar előadó vagy.

Minden egyes kísérlet – legyen az bármi – kis palántaként indul el, amit lehetséges, hogy észrevétlenül eltaposnak, de lehet, hogy meleggondozásba veszünk. A második esetben esély van arra, hogy a már felnőtt növényke gyönyörű gyümölcsöket teremtsen, és így boldogságot hozzon másoknak. Ezt a tendenciát látom a folktronicánál is. Én is olyan ember vagyok jelenleg, aki ezt a palántát öntözi. Örömömre egyre több embert veszek észre magam körül, akik ugyanígy szemlélik és segítik az effajta zenének a fejlődését.

ContextUs: A HOTS nem csak a legfrissebb listáján, hanem régóta előkelő helyen szerepel a Bohemian Betyars, és elsőként felkerült a Middlemist Redből ismert Nóvé Soma másik projektje, a Mordái is rajtad kívül. Mintha egyre több olyan előadó lépne elő, amely a népzenei elemeket keveri zenéjében.

Igen, én is úgy veszem észre, hogy nagyobb érdeklődéssel közeledünk a népzenéhez. Az információ gyors áramlásával a kultúrák egyre könnyebben fonódnak és keverednek össze. Ezzel nincs baj, de fontos, hogy egyidőben a hagyományőrzésre is nagy hangsúlyt fektessünk. Talán ez a fajta késztetés állhat ennek hátterében.

ContextUs: Nevedben a „Д” a cirill ábécé alapján a Dorinára, az „Eva” pedig az első nőre utal. Egyes kultúrákban a „deva” mint természeti lény magasabb megjelenési formáival azonosítható. A névválasztás egyfajta elköteleződést jelentett, hogy a zenéddel kapcsolódási pontot teremts modern és tradicionális értékek között?

Igen, illetve szeretnék a jó érdekében cselekedni és dalaimmal egy békésebb világért tenni. Ezért is választhattam végül ezt a nevet.

ContextUs: Választhattad? Még milyen lehetőségek voltak?

Sok művésznéven gondolkoztam a Deva előtt. Volt egy kis listám, amire felírtam a szimpatikus szavakat, de egyik sem érintett meg igazán, erőltetettnek éreztem őket. Belső viaskodások után elengedtem az egészet. Ezután nem sokkal jött a végleges név.

Deva - live performance - Waves Vienna

Waves Vienna showcase festival 2020A felvételért óriási köszönet az A38 csapatának és a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes)-nak!

ContextUs: Egy interjúban említetted, hogy a zene egészen fiatal korodtól kezdve fontos része az életednek: néptáncoltál és az iskolai kórus tagja voltál. Már akkor úgy gondoltad, hogy felnőttként zenész leszel?

Már ovis koromban sokat szerepeltem, énekeltem, de komolyabb találkozásra általános iskolai elsőévesként került sor, amikor felvettek a zenei osztályba. Akkor merültem mélyebbre a hangok világában.

Mindig hozzátartozott a zene az életemhez, és elképzelhetetlen, hogy enélkül létezzek.

Mindent leszolmizálok, amit csak hallok, fájdalmamban, boldogságomban énekelek, és még ha vért vesznek tőlem, akkor is ez a technikám. Abba nem is gondoltam még bele, hogy az életemet zene nélkül éljem le.

ContexUs: Miért DJ és nem néptáncos?

Nem is dj-nek mondanám magamat, hanem valami kutyulgatós mindenesnek. Amúgy néptáncolni is szerettem kiskoromban, de valamiért abbahagytam. Talán az is leszek majd egyszer, ha ezt megunom!

ContextUs: Megunod? Ezek szerint jelenleg inkább csak mellékprojekt a Deva?

Jelenleg főprojekt! Most nagyon élvezem ezt, de tudom, hogy el fog jönni az a pillanat, amikor a zajos világtól elvonulva fogok élni. 

ContextUs: Mivel foglalkozol a civil életben?

Az ELTE-n zenekultúrát és vallástudományt tanulok, túrázok, kertészkedek, kutyát nevelek. Ismerkedem azokkal a dolgokkal, amik érdekelnek.

Takacs Dorina Deva Interju Witchcraft
/ Fotó: Tar Ágnes

ContextUs: Korábban úgy nyilatkoztál, érettségi után a spórolt pénzedből építettél stúdiót a szobádban, majd a Fran Palermo frontembere, Henri Gonzalez megkeresett, hogy légy az előzenekaruk. Nem sokkal később pedig Zságer Balázs új lemezkiadójánál, a Move Gently Records-nál ki is adták az első dalodat. Nagyon felgyorsultak körülötted az események.

Igen, gimnázium után – mivel a MOME-ra elutasították a jelentkezésem –, volt egy félig lyukas évem. Volt időm kiteljesedni és annyi zenét írni szabadidőmben, amennyi csak szerettem volna. Így kezdődött el mindez: csak tettem, amit jónak éreztem.

ContextUs: Úgy tűnik, higgadtan kezeled a gyorsan jött népszerűséget.

Most igen. Jelen helyzetben könnyű dolgom van, hiszen otthonról csinálok mindent. Azt még nem tudom, hogyan kezelném az ezzel járó feladatokat, ha „normálisan” menne mindez.

ContextUs: A fenti sikerélmények tovább folytatódnak, hiszen az első albumod – egyelőre nincs munkacíme – idén szeptemberben érkezik. A koronavírus-járvány következtében a zeneipar lehetőségei is beszűkültek. Már több mint egy éve nincsenek élő koncertek, és több külföldi és hazai zenész úgy döntött, a felszabadult idejét új stúdióalbum megjelentetésére fordítja. Nálad is ennek tudható be az idei debütálás?

Nálam nem csak ez áll ennek a hátterében. Persze ez is hozzájárul, de főként a Hangfoglaló Program az, ami a löketet adja ahhoz, hogy az albumot elkészítsem. Ennek a lehetőségnek a hiányában lehet, csak évek múlva vettem volna rá magam, hogy egy egész dalcsokrot kiadjak a kezeim közül.

ContextUs: Legújabb szerzeményed, a Witchcraft a szerelmet és annak mágiáját veszi górcső alá. Az új albumon is hasonló témákat készülsz feldolgozni?

Az album egyfajta mese és ima lesz az életről, az életért. Lesz szó szerelemről, annak hiányáról, békéről, diszharmóniáról.

Deva - Witchcraft (Official video)

Written and produced by Dorina TakácsPublished by Zagarmusic(c) 2021 Move Gently Recordshttps://fanlink.to/wtchcrftSupported by NKA Hangfoglaló✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ...

ContextUs: Amellett, hogy dalaidat magad írod, énekled és hangszereled, még a lemezborítókat is te készíted. Munkáidra leginkább a kollázs mint technika jellemző. A Hyacynth borítóján például egy hatalmas tavaszi virágcsokor takarja el az arcodat. A kép koncepciója hasonlít Rene Magritte Az ember fia című festményéhez. Véletlen?

Erre még nem gondoltam! A koncepció más, mint Margitte képén. A Hyacynth borítóján szereplő virágmaszkkal borított arc egy szerelmi ködben létrejött személy. Csak egy idealizált kép, a torz valóság szereplője.

ContextUs: Korábban említetted, hogy Johannes Itten A színek művészete című könyve nyomán más szemmel nézed a körülötted lévő világot. De mintha a sajátodra is hatással lenne, elég csak a megjelenésedre gondolni.

A színeknek ereje van. Az öltözködésemmel is tudatosan színesebbé szeretném tenni a mindennapjaimat és az emberek kedvét is. Merjünk színesen öltözködni, én azt mondom! (mosolyog)

Takacs Dorina Deva Interju 777
/ Fotó: Molnár Dániel

ContextUs: Az online jelenlétedre, marketingre viszont, úgy tűnik, kevesebb figyelmet fordítasz: időszakosan osztasz meg fotókat és írsz bejegyzéseket.

Törekszem minél kevesebb időt eltölteni a közösségimédia-oldalakon, de persze a legfontosabbakat megosztom az emberekkel. A kevésbé fontos tartalmakat kissé feleslegesnek érzem kiposztolni, mivel már eleve annyi infót kapunk.

ContextUs: Visszatérő kritika, hogy az információval túlterhelt fogyasztói társadalom felelős az emberek és a természet kevésbé harmonikus kapcsolatáért.

Igen, sajnos a piacgazdaság, a modernizáció és a digitalizáció hatására az ingerküszöb kitolódik, és a folytonos rohanás a mindennapi élet részévé válik. Kevesebb figyelem és idő jut a külső és a belső világ megfigyelésére. Ez a hozzáállás az élet legtöbb területén megmutatkozik, így a könnyűzenében is.

ContextUs: Mire gondolsz?

A leghallgatottabb számokban már uralkodik a felszínesség, és az anyagiakhoz való kötődés is egyre erőteljesebben jelenik meg. 

A természetközeliség világának ábrázolása, ami az emberi kultúrának szerves része volt, eltűnik.

Többek között ezért is nyúlok vissza olyan korok gondolataihoz és szövegeihez, ahol ez a fajta rohanás még nem volt jelen és a természetközeliség „természetes” volt az emberek számára.

ContextUs: Mit értesz felszínesség és anyagiakhoz való kötődés alatt?

Egyre több dal szól a materiális javak hajszolásáról. Szélesítésre sarkallanak, és nem mélyítésre. A művészet számomra olyan dolog, ami segítséget nyújt ahhoz, hogy közelebb kerüljek másokhoz, magamhoz és a mindenséghez. Az előbb említett példák pedig pont ellentétes érzéseket váltanak ki belőlem, eltaszítanak és a földhöz ragasztanak.

ContextUs: Ha már közösségi média! Instagram-oldalon többször posztoltál arról, hogy szemétszedésen, vagyis ahogyan hivatkoztál rá, #dzsuvátlanításban vettél részt. A mások ösztönzése okán osztottad meg?

Igen, egyre többször vettem észre magamon, hogy hőzöngős hangulatba kerültem szemétkupacok láttán. Később rájöttem, hogy ezzel a hozzáállással nem kimondottan érek el sok mindent, ezért is kezdtünk bele a szemétszedésbe a barátommal. Az online platformokon pedig nagyon is fontosnak tartom megosztani azokat a tartalmakat, amik emberré tesznek, és nem „instacelebbé”.

Kapcsolódó cikk

ContextUs: Mennyire vagy zöld a mindennapokban?

Még sosem kérdeztek meg ezt tőlem mint előadótól, szóval ennek most nagyon örülök! (mosolyog) Néhány éve kezdtem el gondolkozni azon, hogy a „bőséget”, amiben élünk, sajnos nem kimondottan etikus módon szereztük meg magunknak. A Föld energiáit kihasználva, a természet erőforrásait kifosztva, azokat vissza nem forgatva élünk „boldogan”. Úgy gondolom, itt az idő ezen a hozzáálláson változtatnunk. 

ContextUs: Ha lesarkítjuk, általában két vélemény ütközik egymással ez ügyben: vannak, akik úgy gondolják, a klímakatasztrófa nagyobb állami beavatkozással állítható meg, míg mások az egyén mindennapjainak átformálásában látják a megoldást. Te hogyan látod?

Úgy gondolom, hogy nagy változáshoz fentről származó regulációra van szükségünk. A folyamat addig viszont nem fog egyről a kettőre lépni, amíg elég nagy hangot nem adunk a témának. Ehhez pedig szükséges elszántnak lennünk, aminek elengedhetetlen feltétele , hogy mindennapjainkat is környezettudatosan éljük. Sok kicsi sokra megy!

ContextUs: Tehát mindennapjaid. (mosolyog)

Röviden összefoglalom, hogy mi az, amivel a mindennapjaimban egy kicsit is segítek ezen a helyzeten. Növényi alapú étrendet követek, és odafigyelek arra, hogy többségében magyar termékeket vásároljak. Azonban ha néha úgy érzem, a testem nagyon megkíván valamiféle tejterméket, akkor nem ellenkezek.
Kizárólag abban az esetben vásárolok ruhaneműt, ha megválok egytől, és vásárlásnál törekszem kisebb vállalkozásokat támogatni.

Szelektíven gyűjtöm a hulladékot, valamint felszedem a szemetet a földről. Amennyire lehetséges, kerülöm a műanyag használatát, és az egyszer használatos tárgyaimat felcseréltem tartóssá. A kertünkben pedig sok-sok növényt és virágot nevelgetek a rovarok örömére és a sajátomra. Végül, de nem utolsó sorban megosztom másokkal a gondolataimat, meglátásaimat, véleményemet ebben a témában!

CV

Takács Dorina „Дeva” előadó tavaly robbant be a magyar zenei szcénában, amikor 2020 márciusában kiadta első EP-jét 777 címmel a Move Gently Records gondozásában. Ezt követte a Hyacynth (április 30.), az Unglitched (szeptember 18.), majd az idén debütáló Witchcraft. Takács Dorinát a Hungarian Upcoming Tunes (HOTS) legutóbbi listáján a második legexportképesebb magyar előadójaként aposztrofálta. Idén, 2021 szeptemberében érkezik első nagylemeze, egyelőre címnélküli. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet