“Költészete csak a magyar irodalom legnagyobbjaiéhoz mérhető” – Takács Zsuzsa 80

„Költészete csak a magyar irodalom legnagyobbjaiéhoz mérhető” – írta monográfusa, Bodor Béla a Kossuth-díjas költőről: Takács Zsuzsa 80 éves.

Takács Zsuzsa írásai szemmel láthatólag minden korosztályt megszólítanak. 2017-ben ugyanis alábbi verse bizonyult a messze legnépszerűbb irodalmi alkotásnak az interneten: mindenféle hírverés nélkül 72 ezren olvasták.

Ez a vers valamiért nagyon eltalált több ezer embert

3 Semmilyen hírverés nélkül imádják ezt a verset Mint írja Urfi Péter, “Amikor megírtam, hogy Amerikában az év egyik legnagyobb netes szenzációja lett egy ismeretlen írónő tök átlagos novellája, eszembe jutott, hogy volt-e valami ilyesmi idén a magyar irodalomban.

Takács Zsuzsa gyűjteményes, „majdnem összes” kötete A vak remény címen jelent meg idén júniusban. A kötetről szóló kritikájában Németh Gábor azt írja, “az ünneplésben van valami kínos, az ember valahogy fölöslegessé válik a saját nagyon kerek születésnapján, zavaró tényező (…) esendő alak, árnyékot vet, nyomokat hagy a hibátlan felületeken. Él, mi több, egyenesen odalétezi magát, tökéletlen és zavarba ejtő. Takács Zsuzsa összegyűjtött és új verseit mégis valahogy jó kézbe venni. Mintha karcos ablaküvegen át néznéd az esőt, éppen veri szét az ágak között beszűrődő reggeli fényt. Ahogy az ördög a feleségét, azzal a gyengédséggel.”

76DNwrn91fLDG8Als
Takács Zsuzsa író, költő / Fotó: Valuska Gábor / Litera

Ennek a „mégis”-nek a jegyében köszöntjük a költőt születésnapján a PanoDráma estjén Molnár Piroskával, Máté Gáborral, Mácsai Pállal, Szamosi Zsófiával, Fekete Ernővel, Urbanovits Krisztinával és Bartsch Katával.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Verset és prózát is hallhatnak majd nézőink, de szó lesz Takács Zsuzsa életpályájáról is.

Az ünnepelttel Forgách András író és esztéta beszélget. A helyszínen megvásárolható lesz A vak remény Takács Zsuzsa néhány korábbi kötetével egyetemben.

Időpont: 2018. november 23., péntek, 19 óra

Helyszín: Katona József Színház

Jegyár: 4.200 HUF-tól

Jegyfoglalás: ITT


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból