Takács Zsuzsa kapta idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A vak remény című verseskötetéért Takács Zsuzsa kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A fődíjas mellett Markó Béla, Száz Pál, Thomka Beáta és Bán Zoltán András írókat szólítják majd színpadra az Artisjus díjátadó ünnepségén. 2006 óta összesen 63 kitűnő költőt és írót ismert el ezzel a díjjal a szerzői egyesület. 

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához.

Az Artisjus Irodalmi Díj az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés, melynek presztízsértéke abban rejlik, hogy maguk a pályatársak szavazzák meg, hogy kik legyenek a díjazottak.

A korábbi években egyebek mellett olyan szerzők kapták meg, mint Berkovits György, Földényi F. László, Kukorelly Endre, Pintér Béla, Spiró György, Tandori Dezső, Háy János, Zalán Tibor, Cserna-Szabó András vagy Závada Pál.

Spiró György: „Ez bőr vagy műbőr?” – Tudósítás / ContextUs

Körülbelül négy terem telt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban április 5-én, Spiró György születésnapi ünnepségén. Akadt, aki szék híján a padlóra ülve (köztük e sorok írója is), volt, aki állva nézte vagy hallgatta végig a köszöntést.

Az elismeréseket az Artisjus díjátadó ünnepségén adják át, 2019. február 18-án, a Budapest Music Centerben.

2019 irodalmi díjazottjai:

Artisjus Irodalmi Nagydíj – Takács Zsuzsa: A vak remény – összegyűjtött versek
Artisjus Irodalmi Díj / költészet – Markó Béla: Bocsáss meg, Ginsberg
Artisjus Irodalmi Díj / próza – Száz Pál: Fűje sarjad mezőknek
Artisjus Irodalmi Díj / tanulmány – Thomka Beáta: Regénytapasztalat
Artisjus Irodalmi Díj / esszé – Bán Zoltán András

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Takács Zsuzsa költő, műfordító, prózaíró kapja A vak remény című kötetéért. 1995-ben szerezte tudományos fokozatát spanyol filológiából. Számtalan díja mellett 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, ugyanebben az évben a Digitális Irodalmi Akadémia a tagjai közé választotta, 2014-ben pedig Artisjus irodalmi díjat kapott Tiltott nyelv című kötetéért. Tegnap pedig arról számoltunk be, hogy Magyarország legrangosabb irodalmi díjának a shortlistjén is szerepel Takács.

Ez a vers valamiért nagyon eltalált több ezer embert

3 Semmilyen hírverés nélkül imádják ezt a verset Mint írja Urfi Péter, “Amikor megírtam, hogy Amerikában az év egyik legnagyobb netes szenzációja lett egy ismeretlen írónő tök átlagos novellája, eszembe jutott, hogy volt-e valami ilyesmi idén a magyar irodalomban.

Markó Béla Bocsáss meg, Ginsberg című verseskötetéért részesül elismerésben. A költő a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteleti tagja. Tagja a Romániai Írószövetségnek, a Magyar Írószövetségnek és a Szépírók Társaságának. „Markó Béla versanyaga a leltározás igyekezetével veszi számba egy rosszabb, de mégis szebb reményekre jogosító kor elmúlását és egy szabadabbnak rémlő jelen tényeit” – írja laudációjában Báthori Csaba.

Száz Pál Fűje sarjad mezőknek című regényéért kap elismerést. Magyar nyelv és irodalom doktori tanulmányait 2017-ben végezte. A könyvben növények, virágok és gyógyfüvek fonódnak egybe egy félig reális, félig elképzelt mátyusföldi falu, Marad lakóinak élettörténeteivel. A helyi nyelvjárást fonetikus írásmóddal ábrázolja, mely azonnal megteremti a regény semmihez sem fogható hangulatát.

Thomka Beátát Regénytapasztalat című írásáért díjazzák. Az író korábban a Pécsi Tudományegyetem professzora, majd 1996-ban megalapította a pécsi Irodalomtudományi Doktori Iskolát, és 2018-ig pedig a képzés vezetője volt. Kutatói és kritikai tevékenységét több kitüntetéssel és díjjal ismerték el. „Thomka Beáta a nyelvet váltó migráns írók műveit vizsgálja kötetében, a nemzeti identitás és a multikultúra kategóriái mentén” – méltatja Reményi József Tamás.

előhívás április 1
Bán Zoltán András / Fotó: Litera

Bán Zoltán András Betűtészta című kötetéért részesül elismerésben. Írói tevékenysége sokrétű: egyaránt író, drámaíró, műfordító, esszéista, szerkesztő és irodalmár. 2001-től 2007-ig a Magyar Narancs rovatvezetője volt. Esszéköteteiért József Attila és Szépírók-díjat kapott korábban. A most díjazott kötetbe 2009-től 2018-ig írt esszéi, kritikái és emlékezései jelentek meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból