Támadnak a pókok, így riaszd el őket a lakásodtól

Az ősz nem csak a változatos színű természetről és az egyre rövidebb nappalokról híres. Ősszel mászik be a legtöbb pók az otthonainkba, a hideg elől menekülve, szóval a következő pár hónapban lehet számítani a legtöbb nyolclábúra. Ennek viszont mi, emberek nem örülünk annyira.

Hogyan lehet őket kint tartani?

A népi hagyomány szerint a vadgesztenye és az illatos olajok riasztják a pókokat, ennek jártak utána a Journal of Economic Entomology-ban. Citromolajjal, borsmentaolajjal és vadgesztenyével próbálták elriasztani őket, több-kevesebb sikerrel. A Google keresések alapján a citromolaj a legnépszerűbb pókijesztő, a kutatás során viszont semmilyen hatása nem volt. A borsmenta olaj és a vadgesztenye viszont képes volt elriasztani a három tesztpókfaj közül kettőt.

Giphy 1
Harry Potter Sem Örült A Pókoknak / Forrás: Giphy

Bár a népi módszerekre nincs tudományos igazolás…

Az emberek macskákkal végeztetik el a piszkos munkát, ha egerekről és patkányokról van szó. Viszont a pókokkal is el tudnak bánni, ha elérik őket, szóval a macskatartás kevesebb pókot jelent a környéken.

Szörnyű, de a leghatékonyabb módszer a gyakori, nagyon alapos takarítás. Ennek során könnyű rátalálni a bujdosó pókokra, és felszippantani őket a porszívóval.

Egy másik hatékony módszer a rések befedése a padlón és a falakon, na meg az ablakot érdemes a lehető legtöbbet csukva tartani.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból