A hollywoodi sztárok kedvenc festőjének képét rekordáron árverezték el

Tamara de Lempicka, lengyel festőnő Portrait de Marjorie Ferry című alkotása rekord áron kerül elárverezésre, a Christie’s aukciósházban.

Több mint kétszeréséért kelt el a festmény

Nem várt esemény történt a művészeti aukciók világában. Az art déco stílusban alkotó Tamara de Lempicka festménye, a La Tunique Rose a becsült 6 milliós értékének több mint kétszereséért, közel 14 millió dollárért talált gazdára, egy novemberi aukción.

Portrait de Marjorie Ferry
Portrait de Marjorie Ferry / Kép: Tamara de Lempicka

A lengyel származású, néhai festőnő alkotásai rendkívül népszerűek a hírességek körében. Jack Nicholson, Barbra Streisand, és Madonna is rendelkezik a művész egy-egy alkotásával. Tamara de Lempicka munkái időről-időre feltűnnek az aukciókon, legutóbb 2009-ben négy alkotása kelt el 13 millió dollárért.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

A festőnő szimbólummá vált a maga korában

Nem ritkaság az, hogyha egy alkotó munkáinak piaci értéke megemelkedik, akkor a képei újra feltűnnek az aukciós házak kínálatában. A Christie’s árverezésre bocsátja Lempicka Portrait de Marjorie Ferry című alkotását február 5-én, Londonban. A mű becsült értéke 10-15 millió dollár közé tehető, írja az ARTnews.

tamara lempicka
Tamara de Lempicka, lengyel festőnő/ Fotó: Thérèse Bonney

A Marjorie Ferry-t megörökítő festmény már korábban is felhívta a figyelmet magára azzal, hogy a 2009-ben rendezett aukción, majdnem 5 millió dollárt ért.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tamara de Lempicka lenyűgöző portréi a háború utáni túlélés és szabadság szimbólumaivá váltak, az 1920-as és ’30-as években[/perfectpullquote]

– jelentette ki Keith Gill, a Christie’s vezető művészeti munkatársa.

A társadalmilag elismert művésznő az 1930-as évek párizsi művészvilágának ünnepelt alakja volt.

Közönségsikerrel kecsegtető kiállítással készül Franciaország a Matisse-évfordulóra

Idén árcius 13-án nyílik meg az 1970-es korszakos tárlat óta a legnagyobb Henri Matisse-kiállítás a párizsi Pompidou Központban. A modernista mester születésének 150. évfordulója alkalmából készül a nagy eseményre – a festő 1869. december 31-én született. Az augusztus 31-ig megtekinthető nagyszabású kiállítás kilenc fejezetre tagolja a művész életművét.

Alkotásaiban kombinálta a francia kubizmust, a háború utáni letisztultságot és a neoklasszicizmust. Megalkotva ezzel sajátos, merész ábrázolásmódját, amely a háború utáni szabadságvágy és életöröm szimbólumává vált.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból