Egy festőnek, de a műkereskedőknek és galériáknak is fontos kérdés: milyen színekkel adható el a lehető legdrágábban egy festmény? Egy holland kutatás most végre megfejtette a titkot: a piros és kék színek a befutók.

Régebb óta foglalkoztatja a művészet kedvelőit, mitől lesz egy festmény drágább? A holland Tilburg Egyetem kutatóintézete (CentER) egy tanulmány alapján rávilágított, hogy a piros és a kék színek egyértelműen sikeresebbek, mint a többi szín.

Cri 000000159216 1
Ha Piros, Akkor Baj Nem Lehet / Fotó: Moma

A kutatás még 2013-ban kezdődött, amikor egy specialista esszéjében azt magyarázta, hogy a piros és a kék csak előnyére válhat egy festménynek, ha eladásra kerülne sor. A kutatók ezt az írást vették alapul. 5500 absztrakt festmény tanulmányozásával – amelyeket aukciókon értékesítettek –, be is bizonyosodott a feltételezés: a képek, amelyeken piros vagy kék szín is látható, 10,6 %-kal magasabb áron keltek el.

Haldoklik a hagyományos művészeti piac? Joe Kennedy megoldást talált

Joe Kennedy, a Unit London galéria társalapítója szerint a kulcs az elköteleződés. A 21. század fogyasztóőrült embere már nem feltétlenül a hagyományos módon közelít a művészetekhez, így az ahhoz tartozó piachoz sem. Kennedy példaként olyan alkalmazásokat említett, mint a Spotify, az Uber vagy a Tinder. Mi a közös bennük?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért pont ez a két szín. Bár alapszínnek számítanak, ezért gyakrabban is használják őket, azonban a kutatások arra is rámutatnak: a pszichológiai hátterüket is érdemes számításba venni.

A piros színt általában a bátorsággal, agresszióval, izgalommal, szenvedéllyel szoktál összefüggésbe hozni. A kéket pedig a méltósággal, a nyugalommal és a kényelemmel.

Valószínűleg az emberek, ha nem is tudatosan, a színek szimbolikus jelentését nézik, amikor festményt vásárolnak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.