Ismeretlen, eddig nem publikált Tar Sándor-írásokat adtak ki

A XIV. Tar-túra kezdőállomásaként mutatják be a Vén Ede című kötetet, amely a 20. század meghatározó prózaírójának, Tar Sándornak az eddig nem publikált tárcáit tartalmazza.

A besúgó múltja miatt a kirekesztettség állapotától szenvedő debreceni író, Tar Sándor életének utolsó két évében, 2003 és 2005 között született, eddig kiadatlan tárcáit gyűjtötte össze és szerkesztette kötetbe Porcsin Zsolt – írja a KULTer. Az Együtt Debrecenért Egyesület könyvbemutatóján ő beszél majd a Vén Edéről október 6-án (szombat) 10 órakor a Turmix Presszóban, Debrecenben.

A Turmix Presszó hagyományosan első állomása a József Attila-díjas Tar Sándor emlékére rendezett sétának.

Az István utcai Ádám presszóban fejeződik be. A Tar-túra a könyvbemutató után idén is folytatódik, az érdeklődők a túra bármelyik állomásán csatlakozhatnak. Az egyes presszókban, sörözőkben a résztvevők felolvasnak Tar Sándor műveiből, ehhez a szervezők kérik a felkészülést, vagy az íróhoz kapcsolódó emlékeket osztanak meg.

A Tar-túra hagyományos útvonala:

  1. Turmix Presszó (Csapó utca)
  2. Say Hello (volt Lilla Bár, Hunyadi utca)
  3. Prémium Söröző (volt Moulin Rouge, a Mester utca és Böszörményi utca kereszteződésében)
  4. Dorottya (a Kishegyesi és Dorottya utca kereszteződésében)
  5. Balszélső Söröző (volt Paksi Söröző, a Kishegyesi és Derék utca kereszteződésében)
  6. Ádám Presszó (az István utca és Kristály utca sarkán)

A hat helyszínen a résztvevők – az író emlékére – olvasnak kedvenc Tar-szövegeikből és koccintanak egymással.

Szürke galamb: Sokatmondóan értelmezhetetlen szociográfia – Kritika

A Monty Python-csoport Macska Összezavaró Kft. (Confuse-a-cat Ltd.) részből ismert jelenet jut eszembe a Stúdió K Szürke galamb előadásán elmélkedve. Abban a fekete macskának végül sikerül összezavarodnia és bemegy a házba. Én még bambán tekintek magam elé. A rendszerváltáskor íródott Tar Sándor bűnregényéből Horváth Csaba rendezte előadást bő egy éve tartják műsoron a Ráday utcai színházban.

A szerző idén újra kiadott Szürke galamb című műve jövő májusban Máté Gábor rendezésében a Katona József Színházban színpadra is kerül.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból