Nézem Képzőművészet A Tate Britain átalakítja éttermét a rasszista elemeket megörökítő...

A Tate Britain átalakítja éttermét a rasszista elemeket megörökítő falfestmény miatt 

Promóció

“Európa legszórakoztatóbb szobáját”, a Tate Britain éttermét átalakítják az intézmény fenntartói. Több látogató is panaszt tett az ott látható rasszista elemeket megörökítő falfestményre. 

Mégsem olyan szórakoztató hely

Promóció
- Advertisement -

A Tate Britain éttermében látható 1920-as évek falfestményre az utóbbi időben több látogató is panaszt tett, mivel azon rasszista ábrázolások voltak felfedezhetők. Ezt követően az étkezde eltörölte a mottóját, ami szerint az általuk működtettet hely Európa legszórakoztatóbb szobája. 

Rex Whistler freskója a Tate éttermében / Fotó: Jeff Greenberg

A Rex Whistler éttermet a padlótól egészen a mennyezetig egy speciális megrendelésre készített freskó teríti be, amit Whistler készített, írja a The Guardian. Az alkotáson a fekete gyermekek rabszolgását és édesanyák szorongását láthatjuk viszont. Olyan elemeket is felfedezhetünk a festményen, mint egy kocsi után futó, láncra vert kisfiú. A Tate Britain honlapján az étteremre Európa legszórakoztatóbb helyiségeként hivatkoznak. A koronavírus-járvány miatt azonban az étterem zárva tart és a beérkező panaszok folytán a mottójukat is eltávolították. Ehelyett azonban arról tudósították a vendégeket, hogy jelenleg is dolgoznak azon, hogy a hely mindenki számára megbízhatóbb, barátságosabb és elfogadóbb legyen. 

Petíció is indult

Eredetileg a The White Pube művészeti weboldal hívta fel a figyelmet Whistler freskójának rasszista vonásaira. Ezt követően petíciót indítottak a falfestmény eltávolítása vagy az étterem áthelyezése érdekében. 

Vigyorogva dobta le a Tate Modern kilátójáról a kisfiút a skizofrén tinédzser

Előkerült egy biztonsági kamera felvétele, amelyen jól látható, ahogy J. Bravery tavaly augusztusban kilöki a londoni Tate Modern kilátójáról a hatéves kisfiút, ahogy az is, hogy a tindézser mosolyogva teszi mindezt – derült ki a legfrissebb bírósági anyagokból információi szerint. A skizofréniában szenvedő autista fiatal még decemberben vallotta magát bűnösnek, elmondása szerint azért akart ölni, hogy bekerüljön a hírekbe.

A petícióban leírtak szerint az alkotás inkább egy horror film koncepciójaként állna meg a helyét, mintsem Nagy-Britannia legnagyobb művészeti intézményének exkluzív étkezési szolgáltatásainak díszleteként. Az aláírók elfogadhatatlannak tartják, hogy a Tate nem tett semmit a nyilvánvalóan rasszista festmény eltávolítását illetően. A freskót amúgy 2013-ban restaurálták egy 45 millió font összegű felújítás részeként. Whistler ezen alkotása 1927-ben a művész egyik legjelentősebb munkája volt. Annak rasszista és imperialista vonásai azonban ma már nem állják meg a helyüket. A Tate Britain múzeumban többek között Maurer Dóra és Andy Warhol kiállítása is megtekinthető. Ez utóbbi online felületen is elérhető. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3