A Tate Britain átalakítja éttermét a rasszista elemeket megörökítő falfestmény miatt 

“Európa legszórakoztatóbb szobáját”, a Tate Britain éttermét átalakítják az intézmény fenntartói. Több látogató is panaszt tett az ott látható rasszista elemeket megörökítő falfestményre. 

Mégsem olyan szórakoztató hely

A Tate Britain éttermében látható 1920-as évek falfestményre az utóbbi időben több látogató is panaszt tett, mivel azon rasszista ábrázolások voltak felfedezhetők. Ezt követően az étkezde eltörölte a mottóját, ami szerint az általuk működtettet hely Európa legszórakoztatóbb szobája. 

rex whistler
Rex Whistler freskója a Tate éttermében / Fotó: Jeff Greenberg

A Rex Whistler éttermet a padlótól egészen a mennyezetig egy speciális megrendelésre készített freskó teríti be, amit Whistler készített, írja a The Guardian. Az alkotáson a fekete gyermekek rabszolgását és édesanyák szorongását láthatjuk viszont. Olyan elemeket is felfedezhetünk a festményen, mint egy kocsi után futó, láncra vert kisfiú. A Tate Britain honlapján az étteremre Európa legszórakoztatóbb helyiségeként hivatkoznak. A koronavírus-járvány miatt azonban az étterem zárva tart és a beérkező panaszok folytán a mottójukat is eltávolították. Ehelyett azonban arról tudósították a vendégeket, hogy jelenleg is dolgoznak azon, hogy a hely mindenki számára megbízhatóbb, barátságosabb és elfogadóbb legyen. 

Petíció is indult

Eredetileg a The White Pube művészeti weboldal hívta fel a figyelmet Whistler freskójának rasszista vonásaira. Ezt követően petíciót indítottak a falfestmény eltávolítása vagy az étterem áthelyezése érdekében. 

Vigyorogva dobta le a Tate Modern kilátójáról a kisfiút a skizofrén tinédzser

Előkerült egy biztonsági kamera felvétele, amelyen jól látható, ahogy J. Bravery tavaly augusztusban kilöki a londoni Tate Modern kilátójáról a hatéves kisfiút, ahogy az is, hogy a tindézser mosolyogva teszi mindezt – derült ki a legfrissebb bírósági anyagokból információi szerint. A skizofréniában szenvedő autista fiatal még decemberben vallotta magát bűnösnek, elmondása szerint azért akart ölni, hogy bekerüljön a hírekbe.

A petícióban leírtak szerint az alkotás inkább egy horror film koncepciójaként állna meg a helyét, mintsem Nagy-Britannia legnagyobb művészeti intézményének exkluzív étkezési szolgáltatásainak díszleteként. Az aláírók elfogadhatatlannak tartják, hogy a Tate nem tett semmit a nyilvánvalóan rasszista festmény eltávolítását illetően. A freskót amúgy 2013-ban restaurálták egy 45 millió font összegű felújítás részeként. Whistler ezen alkotása 1927-ben a művész egyik legjelentősebb munkája volt. Annak rasszista és imperialista vonásai azonban ma már nem állják meg a helyüket. A Tate Britain múzeumban többek között Maurer Dóra és Andy Warhol kiállítása is megtekinthető. Ez utóbbi online felületen is elérhető. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból