Te hordanád a lábadon a Mona Lisa-t vagy bármelyik kedvenc festményedet?

Technikailag manapság már nem nagy kunszt például egy családi fotót vagy kutyusunk képét rányomtatni a cipőnkre. Ennél magasabb fokú, művészet iránti elköteleződést jelent, ha lábbelinket kedvenc festményünk díszíti.

A Dr. Martens tőle nem meglepő módon gondolt is egy merészet, és limitált kiadású cipőket dobott piacra nagyszerű brit festők előtt tisztelegve. 

A világhíres cipőmárka legújabb kollekcióját JMW Turner és William Blake 18. és 19. századi festményei ihlették. 

Turner A karthagói birodalom hanyatlása és Halász a tengernél című képei az 1460-as Pascal modellen jelennek meg.

23591102
A Karthagói Birodalom Bukása Dr. Martens Bakancson / Dr. Martens Artists Series / Fotó: My Modern Met

Dr. Martens választása azért esett a festőre, mert a márka által felvállalt vad és gondtalan életstílust testesíti meg. Turner excentrikus és öntörvényű művészként volt ismert, és ez fajta világlátás nem idegen a lázadó önkifejezést hirdető cégtől.

A költő, festő és nyomdász William Blake úttörőnek számított szabadgondolkodó nézetei miatt, sokszor szembe menve a rendszerrel. Ez tökéletesen illeszkedik a cipőgyártó arculatába, amelyik az underground szubkultúra egyik szimbóluma. 

A Sátán fájó kelésekkel sújtja Jóbot című képét látjuk az 1460-as bakancson, míg az 1461-es cipőn A halál háza látható, ami Milton Elveszett paradicsomát illusztrálja.

William Blake Dr Martens
A Halál Háza (A Bal Oldali Cipőn És A Táskán) És A Sátán Fájó Kelésekkel Sújtja Jóbot (A Jobb Oldali Bakancson) / Fotó: Courtesy Of Dr. Martens

A Dr. Martens festmény-lábbelik a Tate Britainnel együttműködve születtek. Szerintetek elképzelhető, hogy a Tisza Cipő a Szépművészeti Múzeummal karöltve mondjuk a Munkácsy-trilógiát nyomtatja rá a cipőire?

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból