Megfigyelted, hogy milyen gyakran isznak tejet a filmekben? Segítünk eligazodni a filmes tejivás különböző típusai között.

Egy filmben semmi sem történik céltalanul vagy véletlenül. Minden egyes kis részletnek jelentősége van. Ez a kijelentés különösen érvényes az ivós jelenetekre. A filmkészítők újabb tulajdonságokkal árnyalhatják a karaktereket az iváson keresztül. Egy szereplő kegyetlenségére azzal tudnak ráerősíteni például, hogy valamilyen töményt adnak a kezébe, mondjuk whiskey-t.

Sokszor azonban azt látjuk, hogy tejet isznak a szereplők, annyira, hogy még egy külön filmes szakszó is született a jelenség elnevezésére, a „tejhatás”. Így hívják ugyanis azt a rendezők által alkalmazott pszichológiai fogást, amely egyrészt segíthet fenntartani a nézők érdeklődését, másrészt pedig valamilyen kiemelkedően fontos információt kíván megosztani a főszereplőről. A Bright Side segítségével tekintsük át, milyen emlékezetes „tejhatásos” jelenetekkel éltek a rendezők a filmtörténetben!

Az ártatlan lélek ábrázolása: felnőtt szereplő tejet iszik

Tej Film Léon A Profi
Fotó: © Léon / Gaumont

A legemlékezetesebb mozihős, aki nagy tejivó hírében állt, Léon a profi bérgyilkos volt Luc Bresson filmjében. Ha egy brutális gyilkos tejet iszik, az disszonanciát kelt a nézőben, hiszen, ezt az italt a gyermekkorhoz és a tisztasághoz kötjük. De éppen ebben rejlik a rendező szándéka: azt fejezi ki, hogy a durva külső páncél alatt, legbelül, a főszereplő még mindig gyermekien tiszta lelkű személyiség.

Erődemonstráció: a negatív szereplő tejet iszik

Tej Film Nem Vénnek Való Vidék
Fotó:
© No Country For Old Men / Paramount Vantage © There Will Be Blood / Paramount Vantage

Anton Chigurh, egy másik gyilkos a Nem vénnek való vidék című filmből viszont nem ébreszt pozitív érzéseket a nézőben. Áldozatai lakásába betör, kivesz egy üveg tejet a hűtőből, és mintha otthon lenne, megissza a kanapén ücsörögve. Ennek a jelenetnek a célja a megfélemlítés.

A tej az otthonosságot, a kényelmet szimbolizálja, de Chigurh megszentségteleníti a lakást, és átveszi az irányítást mások élete felett.

Egy másik jó példa a Vérző olaj című filmben látható. A kegyetlen díler, Plainview a film vége felé, mielőtt megöli Eli-t, felkiált: „Megiszom a turmixodat!” Ez természetesen nem csak az italra vonatkozik, hanem Plainview áldozat feletti hatalmát is jelzi.

Az erkölcsi értékek lerombolása

Tej Ivás Becstelen Brigantik Harag Útja
Fotó: © Inglourious Basterds / Universal Pictures © Mad Max: Fury Road / Kennedy Miller Productions

Quentin Tarantino filmjében, a Becstelen brigantikban van egy jelenet, amikor a francia farmer egy pohár borral kínálja meg a német ezredest (Christoph Waltz-ot). Az ezredes viszont arra kéri, hogy inkább tejet hozzon neki, amit egy húzásra meg is iszik.

A rendező így mutatja be a mozi nyelvén az erőt és az alapvető értékek elpusztítását. A gonosz a tejivással demonstrálja hatalmát és a jóság és erkölcsi tisztaság megsemmisítését.

A Mad Max – A harag útja című filmben is találunk erre példát. Az egyik jelenetben a harcosok anyatejet isznak, hogy megőrizzék erejüket és egészségüket. Ez a provokáció arra épít, hogy társadalmunkban a felnőttek számára tabunak számít az anyatej fogyasztása. A rendező célja annak bemutatása, hogy a posztapokaliptikus világ mennyire különbözik a miénktől.

A rendező tisztának és ártatlannak akarja ábrázolni a hőst

Tej Ivás Hitchcock Gyanakvó Szerelem Tűnj El
Fotó:
© Suspicion / Rko Radio Pictures © Get Out / Blumhouse Productions

Jópár rendező arra használja a tejet, hogy egészséget, tisztaságot és biztonságot hitessen el a nézővel. A Tűnj el! főgonosza is ezért visel fehér blúzt és iszik tejet.

Alfred Hitchcock, a feszültségkeltés nagymestere, a Gyanakvó szerelem című filmjében pedig azt hitette el a közönséggel, hogy a főszereplő mérgezett tejet itat a feleségével, hogy örököljön utána. Ügyes trükk volt, mert tényleg csak egy megrögzött gonosztevő tenne mérget egy ilyen egészséges italba. Aztán kiderült, hogy nem került méreg a tejbe.

A szereplő korának meghatározása

Tej Ivás Kapj El Ha Tudsz Haragban A Világgal
Fotó: © Rebel Without A Cause / Warner Bros. © A Clockwork Orange / Warner Bros. Pictures © Catch Me If You Can / Dreamworks Skg

A legátlátszóbb trükk, ha a rendező a tejjel hangsúlyozza a szereplő fiatalságát és éretlenségét. Ha a filmesek egy fiatal, naiv karaktert akarnak ábrázolni, nem nehéz elképzelni, mit adnak neki inni.

A Haragban a világgalban a James Dean által alakított tini miután lerészegedik, másnap tejet iszik. Ezzel jelzik, hogy felnőtt és gyermeki érzések egyszerre kavarognak benne.

A Leonardo DiCaprio által megformált szereplő a Kapj el, ha tudsz című filmben elbűvölő személyiségével felnőtt pilótának adja ki magát. Aztán amikor a stewardess megkérdezi, hogy mit kér inni, azt válaszolja, hogy tejet, és ezzel elárulja a korát.

Stanley Kubrick kultuszfilmjében a Mechanikus narancsban a főszereplő tinik tejet isznak. A rendező így jelzi, hogy a horrortörténetet a srácok kezdték.

Köszönjük, Bright Side!

További érdekességek az Élet+Stílus rovatunkban olvashatók!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.