Ha egy filmben a szereplő tejet iszik, tudd, a rendező üzenni akar valamit

Megfigyelted, hogy milyen gyakran isznak tejet a filmekben? Segítünk eligazodni a filmes tejivás különböző típusai között.

Egy filmben semmi sem történik céltalanul vagy véletlenül. Minden egyes kis részletnek jelentősége van. Ez a kijelentés különösen érvényes az ivós jelenetekre. A filmkészítők újabb tulajdonságokkal árnyalhatják a karaktereket az iváson keresztül. Egy szereplő kegyetlenségére azzal tudnak ráerősíteni például, hogy valamilyen töményt adnak a kezébe, mondjuk whiskey-t.

Sokszor azonban azt látjuk, hogy tejet isznak a szereplők, annyira, hogy még egy külön filmes szakszó is született a jelenség elnevezésére, a „tejhatás”. Így hívják ugyanis azt a rendezők által alkalmazott pszichológiai fogást, amely egyrészt segíthet fenntartani a nézők érdeklődését, másrészt pedig valamilyen kiemelkedően fontos információt kíván megosztani a főszereplőről. A Bright Side segítségével tekintsük át, milyen emlékezetes „tejhatásos” jelenetekkel éltek a rendezők a filmtörténetben!

Az ártatlan lélek ábrázolása: felnőtt szereplő tejet iszik

tej film léon a profi
Fotó: © Léon / Gaumont

A legemlékezetesebb mozihős, aki nagy tejivó hírében állt, Léon a profi bérgyilkos volt Luc Bresson filmjében. Ha egy brutális gyilkos tejet iszik, az disszonanciát kelt a nézőben, hiszen, ezt az italt a gyermekkorhoz és a tisztasághoz kötjük. De éppen ebben rejlik a rendező szándéka: azt fejezi ki, hogy a durva külső páncél alatt, legbelül, a főszereplő még mindig gyermekien tiszta lelkű személyiség.

Erődemonstráció: a negatív szereplő tejet iszik

tej film nem vénnek való vidék
Fotó:
© No Country for Old Men / Paramount Vantage © There Will Be Blood / Paramount Vantage

Anton Chigurh, egy másik gyilkos a Nem vénnek való vidék című filmből viszont nem ébreszt pozitív érzéseket a nézőben. Áldozatai lakásába betör, kivesz egy üveg tejet a hűtőből, és mintha otthon lenne, megissza a kanapén ücsörögve. Ennek a jelenetnek a célja a megfélemlítés.

A tej az otthonosságot, a kényelmet szimbolizálja, de Chigurh megszentségteleníti a lakást, és átveszi az irányítást mások élete felett.

Egy másik jó példa a Vérző olaj című filmben látható. A kegyetlen díler, Plainview a film vége felé, mielőtt megöli Eli-t, felkiált: „Megiszom a turmixodat!” Ez természetesen nem csak az italra vonatkozik, hanem Plainview áldozat feletti hatalmát is jelzi.

Az erkölcsi értékek lerombolása

tej ivás becstelen brigantik harag útja
Fotó: © Inglourious Basterds / Universal Pictures © Mad Max: Fury Road / Kennedy Miller Productions

Quentin Tarantino filmjében, a Becstelen brigantikban van egy jelenet, amikor a francia farmer egy pohár borral kínálja meg a német ezredest (Christoph Waltz-ot). Az ezredes viszont arra kéri, hogy inkább tejet hozzon neki, amit egy húzásra meg is iszik.

A rendező így mutatja be a mozi nyelvén az erőt és az alapvető értékek elpusztítását. A gonosz a tejivással demonstrálja hatalmát és a jóság és erkölcsi tisztaság megsemmisítését.

A Mad Max – A harag útja című filmben is találunk erre példát. Az egyik jelenetben a harcosok anyatejet isznak, hogy megőrizzék erejüket és egészségüket. Ez a provokáció arra épít, hogy társadalmunkban a felnőttek számára tabunak számít az anyatej fogyasztása. A rendező célja annak bemutatása, hogy a posztapokaliptikus világ mennyire különbözik a miénktől.

A rendező tisztának és ártatlannak akarja ábrázolni a hőst

tej ivás hitchcock gyanakvó szerelem tűnj el
Fotó:
© Suspicion / RKO Radio Pictures © Get Out / Blumhouse Productions

Jópár rendező arra használja a tejet, hogy egészséget, tisztaságot és biztonságot hitessen el a nézővel. A Tűnj el! főgonosza is ezért visel fehér blúzt és iszik tejet.

Alfred Hitchcock, a feszültségkeltés nagymestere, a Gyanakvó szerelem című filmjében pedig azt hitette el a közönséggel, hogy a főszereplő mérgezett tejet itat a feleségével, hogy örököljön utána. Ügyes trükk volt, mert tényleg csak egy megrögzött gonosztevő tenne mérget egy ilyen egészséges italba. Aztán kiderült, hogy nem került méreg a tejbe.

A szereplő korának meghatározása

tej ivás kapj el ha tudsz haragban a világgal
Fotó: © Rebel Without a Cause / Warner Bros. © A Clockwork Orange / Warner Bros. Pictures © Catch Me If You Can / DreamWorks SKG

A legátlátszóbb trükk, ha a rendező a tejjel hangsúlyozza a szereplő fiatalságát és éretlenségét. Ha a filmesek egy fiatal, naiv karaktert akarnak ábrázolni, nem nehéz elképzelni, mit adnak neki inni.

A Haragban a világgalban a James Dean által alakított tini miután lerészegedik, másnap tejet iszik. Ezzel jelzik, hogy felnőtt és gyermeki érzések egyszerre kavarognak benne.

A Leonardo DiCaprio által megformált szereplő a Kapj el, ha tudsz című filmben elbűvölő személyiségével felnőtt pilótának adja ki magát. Aztán amikor a stewardess megkérdezi, hogy mit kér inni, azt válaszolja, hogy tejet, és ezzel elárulja a korát.

Stanley Kubrick kultuszfilmjében a Mechanikus narancsban a főszereplő tinik tejet isznak. A rendező így jelzi, hogy a horrortörténetet a srácok kezdték.

Köszönjük, Bright Side!

További érdekességek az Élet+Stílus rovatunkban olvashatók!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból