10 hiba, amit te is elkövetsz és a telefonod bánja

Naponta akár több olyan bűntettet is elkövethetünk okostelefonunk ellen, amelyek befolyásolhatják az eszköz élettartamát. Hogy megelőzzük az egykor robbanásairól elhíresült Galaxy Note 7-hez hasonló tragédiákat, a Bright Side összegyűjtött néhány tanácsot, amelyek betartásával kedvenc kütyüinknek hosszabb és boldogabb életet biztosíthatunk. 

Tároljuk eszközeinket árnyékos helyen

telefon felforr
Ne hagyjuk a napon / Fotó: Getty Images

Bizony, még az ablakon keresztül beáramló közvetlen napfénytől is túlmelegedhet a telefon. Külsőleg nem látjuk a károsodást, ám ettől még az akkumulátorra és az eszköz teljesítményére, sőt, még a chipre is kifejezetten rossz hatással van a túlmelegedés.

Figyeljünk oda, ha töltőre tesszük

telefon töltő
Ne erőltessük, ha nem megy! / Fotó: Getty Images

Ugye veled is előfordult már, hogy vaktában próbáltad beleerőltetni a telefon kiállásába az USB-csatlakozót? Sajnos ez a figyelmetlenség is kedvezőtlen hatással bír a töltő élettartamára. Az elektromos csatlakozók sokkal érzékenyebbek, mint gondolnánk.

Végezzünk szoftverfrissítést, amint jelez a készülék

szoftverfrissítés
Frissítsünk, amint kéri / Fotó: Getty Images

A hardver a készülék teste, a szoftver pedig az agya és a lelke. A megbízhatatlan helyről letöltött programok az eszköz meghibásodásához vezethetnek vagy azt eredményezhetik, hogy ismeretlenekhez kerülnek a személyes adataink.

Tisztítsuk ki a készülék belsejét

telefon takarítás
Nagytakarítás / Fotó: Getty Images

Nem úszhatjuk meg a készülék belső, fizikai tisztítását sem, hiszen rengeteg por és apró szennyeződés kerülhet be a táskánkból vagy a zsebünkből. Ilyenkor akár ki is kapcsolhat vagy nagyon lelassulhat a telefon működése. Ha nem bízol magadban, inkább fordulj szakemberhez, aki elvégzi helyetted a belső tisztítást.

Az utcán inkább tegyük el a telefont

telefon kézben
Vigyázzunk, ha az utcán telefonálunk! / Fotó: Getty Images

Az iPhone-ok 40%-át akkor lopták el, amikor a tulajdonos az utcán kihangosítóba beszélt, és a készülék a kezében volt. Mindig legyél nagyon óvatos és használj headsetet, ha az utcán telefonálsz!

Ha a táskában hordjuk, mindig legyen tokban

telefon táska
Hordjuk mindig tokban / Fotó: Getty Images

A telefontok nem divathóbort, hanem arra szolgál, hogy megvédje a készüléket attól, hogy a táskánk aljában összegyűlt por, szöszök és egyéb tárgyak kárt tegyenek a készülékben. A telefon belsejébe került szennyeződéstől túlmelegedhet és könnyen meghibásodhat az eszköz.

 Ne vegyünk gagyi, olcsó akkumulátort

telefon akkumulátor
Akkumulátor / Fotó: © MrTalkingMachine / reddit

Az akkumulátor a telefon szíve, motorja. Ha lecseréltetnéd, akkor nézz utána, hogy a szervizben milyen akksit raknak bele! A nem megfelelő akkumulátor jelentősen megrövidíti az eszköz élettartamát.

Minőségi töltőket és fülhallgatókat használjunk

telefon alkatrész
Ügyeljünk, milyen alkatrészeket használunk / Fotó:
© SirCow / reddit

Arról már többször írtak az újságok, hogy az olcsón előállított töltők miatt akár ki is gyulladhat a telefon. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a silány minőségű fülhallgatók is károsíthatják az eszköz csatlakozóját. Ez akkor lehetséges, ha a fülhallgató jackdugója nem illeszkedik tökéletesen a nyílásba.

Szakszerűen tisztítsuk a kiállásokat

telefon tisztítás
Tisztítás csak szakszerűen / Fotó: Getty Images

Arról már volt szó, hogy milyen könnyen kerülhet por vagy egyéb szennyeződés a telefon belsejébe, és ez milyen negatív következményekkel járhat. Mindig hagyományos módon, például légfúvóval tisztítsuk a készüléket. Bármilyen egyéb „kreatív” megoldás ezesetben tönkre teheti a telefon kényes szerkezetét.

A farzsebben tárolást mellőzzük

telefon farzsebben
Veszélyes hely / Fotó: Getty Images

Emlékeztek, hogy az iPhone 6-ról elterjedt, hogy meghajlik a tulajdonosa farzsebében? Bármely vékony telefonnal megtörténhet, hogy idomul a feneked alakjához. Ráadásul, onnan nagyobb valószínűséggel fogják ellopni, és így van a legkevésbé biztonságos helyen akkor is, amikor mosdóba mész.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból