Az idén megalapított AllForJan-díj kurátorai a Telex hírportált ismerték el. A vezetők új céget is alapítottak.

A támogatások és pályázatok miatt hozták létre az új céget

Ne Hallgassunk Nonprofit Kft. néven új céget alapított a Telex, amelynek két ügyvezető-igazgatója van Munk Veronika és Dull Szabolcs személyében. Ők a hírportál két főszerkesztője is. A cég 3 millió forintos jegyzett tőkével február 5-én jött létre, írja a HVG.

Dull Szabolcs Munk Veronika Telex
Munk Veronika mellé társ-főszerkesztőként csatlakozik Dull Szabolcs a Telexhez / Fotó: Bődey János

A lap megjegyezte, Munk Veronika és Dull Szabolcs nem csak ügyvezetők, de a tulajdonosok is, ahogyan harmadikként Kárpáti Márton, az Index egykori főszerkesztő-helyettese, a Telexet működtető Van Másik Kft. tulajdonosa is tulajdonrésszel rendelkezik az új vállalkozásban.

Az új cég a Van Másik Kft.-hez (a Telex.hu kiadójához) hasonlóan médiás tevékenységekkel (például hírügynökségi szolgáltatással, világháló portál szolgáltatással) foglalkozik, de tevékenységei között található például oktatási kiegészítő tevékenység is.

A HVG érdeklődésére Kárpáti Márton elmondta: az új, nonprofit státuszú vállalkozást azért hozták létre, hogy ez gyűjtse az adományokat. Hozzátette: különféle pályázati pénzeket is ezen keresztül fognak fogadni, tehát a néhány hónapja működő hírportál kiadója, a Van Másik Kft. marad.

A Telex kapta az AllForJan újságírói díjat

Az újonnan indult hírportál máris megkapta a három éve meggyilkolt Ján Kuciakfiatal szlovák oknyomozóról elnevezett AllForJan Award nemzetközi médiadíjat.

A díj ünnepélyes átadásakor Munk Veronika főszerkesztő azt mondta, nagy örömmel tölti el az elismerés, hiszen a kormány tagjai idehaza semmibe veszik őket, úgy tesznek, mintha nem léteznének, nem válaszolnak a kérdéseikre, a díjjal viszont ismét bebizonyosodott, hogy a jó helyen állnak, és nem lehet róluk nem tudomást venni, amit olvasóik és támogatóik magas száma is jelez a Media1 beszámolója szerint.

Kapcsolódó cikk

A fődíjat elnyerő Telex.hu hírportál a szerkesztőség által végzett munka elismeréseként kapta, a fődíj 10 ezer euró volt.

Az újságírás akkor sikeres, ha az emberek bíznak benne, különösen olyan időkben, amelyek nem szeretik a valóságot és a tényeket. A Telex.hu munkatársai rendkívül fontos szerepet játszanak hazájukban. Az általunk odaítélt díj ötvözi munkájuk magas színvonalát és felelősségüket abban, hogy olyan médiumot működtessenek, ami az igazságosság, a tények, a szabadság és a demokrácia oldalán áll

– mondta Peter Bárdy, a zsűri elnöke és az Aktuality.sk főszerkesztője.

Tisztelettel adóznak Ján Kuciak munkássága előtt

Az AllForJan Award újságírói díjat minden évben azok a közép-kelet-európai újságírók nyerhetik el, akik szakmai munkájuk során hűek maradnak olyan értékekhez, mint a nyitottság vagy a bátorság, és kompromisszumok nélkül számolnak be a fontos társadalmi témákról.

Az AllForJan Award nevét a globális #AllForJan mozgalomról kapta, mely a 2018-ban fiatalon meggyilkolt szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak halála után indult útjára, hogy tisztelettel adózzon munkássága és öröksége előtt. Idén februárban volt Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírova meggyilkolásának harmadik évfordulója. Ján Kuciak a Ringier Axel Springer Szlovákia médiavállalat portfóliójához tartozó Aktuality.sk hírportál oknyomozó újságírójaként a szlovák politikai elit holdudvarához tartozó üzletemberek adócsalási ügyeit göngyölítette fel. 2018 februárjában menyasszonyával, Martina Kušnírovával együtt szlovákiai házukban gyilkolták meg.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk