„Több mint szimbólum a temmecsgóga”: Berlinben hamarosan egy térben imádkozhatnak a keresztények, muszlimok és zsidók

A tervezők temmecsgóga névre keresztelték a három világvallás híveit összekötő berlini Egy Ház hitközpont épületét. 

A temmecsgóga falain belül közelebb akarják hozni az egyes vallások híveit

Berlin sokszínű, befogadó város, és nem csak kulturális  szempontból. A keresztény, a muszlim és a zsidó közösség együttműködését és párbeszédét hivatott jelképezni a berlini Egy Ház elnevezésű vallási központ. Az épület ünnepélyes alapkőletételére tíz év tervezés és előkészület után idén május 27-én kerülhet sor.

Temmecsgoga Egy Haz Berlini Vallasi Kozpont Zsido Muszlim Kereszteny Templom
A berlini Egy Ház, azaz a temmecsgóga látványterve / Fotó: Kuehn Malvezzi

A 47 millió euróba kerülő, egyszerre templomként, mecsetként és zsinagógaként funkcionáló, azaz temmecsgóga nevű épület várhatóan négy év alatt készül el, írja a The Guardian

A nagyteremben tartandó különböző eseményekre és vitákra egyéb valláshoz vagy felekezetekhez tartozó hívőket és ateistákat is várnak majd. 

Az elgondolás rendkívül egyszerű: olyan imaházat akartunk építeni, ahol a három vallás egyszerre tud jelen lenni úgy, hogy közben mindegyik megőrzi identitását. A célunk, hogy egy olyan új szentséget építsünk, amely jól tükrözi a mai Berlint. De nem monoteista klubot akarunk létrehozni, bárki csatlakozhat hozzánk

– jelentette ki Roland Stolte teológus, aki a kezdetektől részt vett a temmecsgóga projektjében.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„Több út is vezet Istenhez, és mindegyik megfelelő. Ez a templom több mint szimbólum: egy új korszak kezdete, ahol azt bizonyítjuk, hogy nem gyűlölködünk egymásra” – mondta Andreas Nachama rabbi, aki szintén részt vesz a gyakorlati megvalósításban.

Az Egy Ház a város keleti részén található Petriplatzon épül fel, ahogy egykor a 2. világháborúban megsérült és 1964-ben lebontott Szent Péter templom állt. A három vallás hívei külön helyiségben tartják majd az istentiszteleteiket. 

Még 8 millió euró hiányzik

Az építkezés költségvetésének oroszlánrészét, 30 millió eurót a kulturális szférát is bőkezően támogató szövetségi valamint a berlini állam vállalják magukra. 9 millió már befolyt a hívek adományaiból, és a hiányzó 8 millióért pedig decemberben újabb pénzgyűjtő kampány indult.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Stolte elmondta, hogy kezdetben sokan attól tartottak, hogy vegyíteni akarják a vallásokat vagy új vallást akarnak létrehozni. Hozzátette, hogy az ateisták bevonása a tervezésbe a projekt kifejezetten fontos része.

Kelet-Berlin egy rendkívül világi hely. A vallási vezetőknek új hangot kell találniuk, hogy hatásosan szólítsák meg a lakosságot, és kapcsolatot alakítsanak ki az itt élőkkel

– mondta Stolte, aki akár a londoni uszálytemplom példáját is említhette volna.  

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból