Egy tanulmány szerint a tengeri füvek segítenek megtisztítani a tengereket a partmenti műanyag szeméttől

Az Északi-sarkkörtől a trópusokig megélő vízinövény fontos szerepet játszik a vizek ökoszisztémájában is.

Az elhalt fűlabdákkal veti partra a víz a szemetünket

Többször írtunk mostanában a mikroműanyagok környezetterheléséről. Ausztrál tudósok megbecsülték, milyen hatalmas mennyiségű hulladék került az óceánok mélyére. A mikroműanyagok a legmagasabb hegycsúcsokon is jelen vannak.  Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy minden mozgó gépjármű folyamatos mikroműanyag-szennyezőforrás is.

tengeri fu mikromuanyag
Posidonia oceanica a Földközi-tenger mélyén / Fotó: Jordi Regas/University of Barcelona/AFP/Getty

Most viszont egy biztató hír érkezett: spanyol tengerbiológusok felfedezték, hogy a sekély partmenti szakaszon élő vízinövények segítségével a mikroműanyagok egy része távozik a tengervízből, írja a The Guardian.

Anna Sanchez-Vidal, a kutatás vezetője, a Barcelonai Egyetem tengerbiológusa elmagyarázta, hogy az elhalt tengeri füvek gombolyaggá összeállva csapdába ejtik a felületükön lerakódott műanyagdarabkákat is. Ezeket az úgynevezett Neptun labdacsokat pedig a hullámzás partra veti, így a tenger folyamatosan tisztul is.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A tengeri füvek fontos szerepet játszanak az óceánok ökoszisztémájában: a partmenti élővilág táplálékláncának alapjait jelentik, javítják a vízminőséget, megkötik a széndioxidot, oxigént bocsátanak ki, és többszáz féle halfaj búvóhelye. Megkötik a tengerfenék talaját, és ezzel meggátolják az erózió, valamint a vihardagályok pusztító hatásait is képesek csökkenteni. 

Hetven különböző tengeri fűfélét ismerünk, amelyek az Északi-sarkkörtől a trópusokig képesek megélni. A legtöbb hosszú, vékony fűszerű szálakból áll, amelyek mezőként terítik be a tengerek fenekét.

A tengerparti nyaralók után rengeteg műanyag kerül az élővizekbe

Az nem világos még, hogy a műanyagok károsítják-e a tengeri füvet. Sanchez-Vidal kutatócsoportja a Posidonia oceanica fajt vizsgálta, amely kizárólag a Földközi-tengerben él. 2018-19-ben megszámolták, hogy mennyi műanyagrészecske található a partra vetett fűcsomókban Mallorca négy különböző tengerpartján. A labdacsok felében találtak műanyaghulladékot, egy kilónyi elhalt fűcsomóban 600 darabkát. A szorosabb gombolyagba összeálló szálak csupán 17%-ában találtak műanyaghulladékot, de azok jóval többet, 1500 darabot tartalmaztak kilogrammonként.

tengeri fu labdacsok
Tengeri fű labdacsok mikroműanyaggal / Fotó: Marta Veny/AFP/Getty Images

A kutatók a tengeri fű mezők ismeretében megbecsülték, hogy mennyi műanyagot képesek kiszűrni. A Földközi-tengerben élő fűcsomók közé évente akár 900 millió műanyagdarabka ülepedhet le a Scientific Reports című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Egy 2015-ben készített felmérés szerint naponta 750 tonna műanyag szemét kerül a Földközi-tengerbe, nagy része a nyári turistaszezonban. A legnagyobb szennyezők Törökország és Spanyolország átlagosan napi 144 illetve 126 tonna tengerbe öntött műanyag szeméttel. Éves szinten pedig 150 millió tonna műanyag kerül az óceánok vizébe a WWF 2018-ban készített becslése szerint.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból