Tenzin Samdo bartendert sok minden zavarja Donald Trumppal kapcsolatban. Leginkább az amerikai elnök éghajlatváltozást tagadó, a környezetvédelmi ügyeket semmibe vevő politikája borítja ki. Elkezdett azon gondolkodni, hogy milyen választ tudna erre adni a maga módján.

Samdo az ArtScience Culture Lab & Café-t vezeti Cambridge-ben, Massachusetts-ben. A hely Le Laboratoire Cambridge része, melyet tudósok és David Edwards, harvardi professzor (a WikiFoods feltalálója) alapítottak. Kitűnő terep a kísérletezésre.

Centrifugák és speciálisan erre a célra tervezett molekuláris gasztronómiai felszerelések használatával Tenzin Samdo a kihalófélben lévő fajokat teszi az étlapra.

A környezetbarát bárban semmi nem megy veszendőbe, mert a koktélok minden hozzávalóját újra hasznosítják.

Tenzin Samdo / Bartender / Környezetvédelem / Veszélyeztetett állatok
Tenzin Samdo italkölteménye / Fotó: Tenzin Samdo Instagram-oldala

A bartender futurisztikus italkölteményei a veszélyeztetett állatokra hívják fel a figyelmet. A koktélos lista állatkerti jegyzék benyomását kelt: megtaláljuk rajta a hópárducot, a rövidcsőrű lillét, a kabócamajmot és egy sor más, folyton változó állatfajt.

Narwhal ( listed endangered 2011 ) Often referred to as unicorns of the sea, they are strange and beautiful creatures with long tusks protruding from their heads. Members of the population of more than 80,000 can weigh up to 4200 pounds and grow as long as 17 feet in length. 50 % of the ingredients in this cocktail are concoct with things we normally throw away. Recipe : Whey, oleo saccharum, @fordsgin Fords London Dry Gin & Lemon. Featured at this another amazing special dinner here @cafeartscience raising awareness of ” The Future of Seafood ” and condition of our ocean which feeds billions of us everyday. Tonight special guest chef a very talented @chefallencampbell.. #bostonmixdrink #saveouroceans #saynotoplastic #bartenders #cocktail #letsinspireeachother #dogood #begood #human

724 Likes, 34 Comments – Tenzin Samdo (@bostonmixdrink) on Instagram: “Narwhal ( listed endangered 2011 ) Often referred to as unicorns of the sea, they are strange and…”

Az italok kreálása azzal kezdődik, hogy Samdo azonosítja a tengerszint feletti magasságot, melyen az állat megtalálható, és azt párosítja olyan szeszekkel és hozzávalókkal, amelyek az adott környezetben jellemzően elterjedtek.

A kabóca majom ihlette koktélról például így nyilatkozik alkotója:

Fantasztikusan aromás. Ha sétáltál valaha is virágokkal teli esőerdőben, na, ennek pont olyan illata van.  

Az ital felszínére egy digitálisan nyomtatott majom dizájn kerül, ami ostyapapírból készül és ehető tintával van megrajzolva.

Ha megnézed a majmot a tetején, teljesen fel van öltözve, és nagyon professzionális kinézetű. Az arckifejezése viszont dühös.  

– folytatja Samdo.

Tenzin Samdo bartender munka közben / Fotó: Phase One Photography / Boston.com

Fel akartam hívni a figyelmet, de szelíd módon. Tibetiként nőttem fel, és mi mindig tisztelettel adóztunk a földnek, az óceánnak. Az embernek van hangja és tud kiabálni. Az állatok nem tudnak.  

– teszi hozzá.

Thought I get you all little close up on our Infamous Titi Monkey cocktail @cafeartscience since, I get plenty of DM every time we do Instagram stories on this particular drink. The cocktail is inspired by a critically endangered Titi Monkeys found mostly in Peru, Southern Colombia and Brazil. It is estimated that a population reduction of 80% has occurred over the last 25 years due to massive deforestation of this species’ preferred habitat as a result of increased human population pressure and intensification of agricultural activities and a lack of concrete conservation activities and for human pet. Recipe : Matcha, Sandalwood,Sugarcane, Egg white, Pisco, orange peel & Lemon. Garnish : edible printed monkey in a suit & Passionfruit flavor soy lecithin emulsion edible foam #bostonmixdrink #bartender #cocktail #makeitnice #titimonkey

3,312 Likes, 30 Comments – Tenzin Samdo (@bostonmixdrink) on Instagram: “Thought I get you all little close up on our Infamous Titi Monkey cocktail @cafeartscience since, I…”