A technika és a környezetvédelem találkozása egy koktélbárban: veszélyeztetett állatok az italok tetején

Tenzin Samdo bartendert sok minden zavarja Donald Trumppal kapcsolatban. Leginkább az amerikai elnök éghajlatváltozást tagadó, a környezetvédelmi ügyeket semmibe vevő politikája borítja ki. Elkezdett azon gondolkodni, hogy milyen választ tudna erre adni a maga módján.

Samdo az ArtScience Culture Lab & Café-t vezeti Cambridge-ben, Massachusetts-ben. A hely Le Laboratoire Cambridge része, melyet tudósok és David Edwards, harvardi professzor (a WikiFoods feltalálója) alapítottak. Kitűnő terep a kísérletezésre.

Centrifugák és speciálisan erre a célra tervezett molekuláris gasztronómiai felszerelések használatával Tenzin Samdo a kihalófélben lévő fajokat teszi az étlapra.

A környezetbarát bárban semmi nem megy veszendőbe, mert a koktélok minden hozzávalóját újra hasznosítják.

Tenzin Samdo / Bartender / Környezetvédelem / Veszélyeztetett Állatok
Tenzin Samdo Italkölteménye / Fotó: Tenzin Samdo Instagram-Oldala

A bartender futurisztikus italkölteményei a veszélyeztetett állatokra hívják fel a figyelmet. A koktélos lista állatkerti jegyzék benyomását kelt: megtaláljuk rajta a hópárducot, a rövidcsőrű lillét, a kabócamajmot és egy sor más, folyton változó állatfajt.

https://www.instagram.com/p/BiihCHNBTxm/?hl=en&taken-by=bostonmixdrink

Az italok kreálása azzal kezdődik, hogy Samdo azonosítja a tengerszint feletti magasságot, melyen az állat megtalálható, és azt párosítja olyan szeszekkel és hozzávalókkal, amelyek az adott környezetben jellemzően elterjedtek.

A kabóca majom ihlette koktélról például így nyilatkozik alkotója:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Fantasztikusan aromás. Ha sétáltál valaha is virágokkal teli esőerdőben, na, ennek pont olyan illata van.   [/perfectpullquote]

Az ital felszínére egy digitálisan nyomtatott majom dizájn kerül, ami ostyapapírból készül és ehető tintával van megrajzolva.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ha megnézed a majmot a tetején, teljesen fel van öltözve, és nagyon professzionális kinézetű. Az arckifejezése viszont dühös.   [/perfectpullquote]

– folytatja Samdo.

Tenzin By Phaseonephotography Artscience
Tenzin Samdo Bartender Munka Közben / Fotó: Phase One Photography / Boston.com

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Fel akartam hívni a figyelmet, de szelíd módon. Tibetiként nőttem fel, és mi mindig tisztelettel adóztunk a földnek, az óceánnak. Az embernek van hangja és tud kiabálni. Az állatok nem tudnak.   [/perfectpullquote]

– teszi hozzá.

https://www.instagram.com/p/BcfcNsag0F7/?hl=en&taken-by=bostonmixdrink

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból