A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót.

Térey János felvételéről rendkívüli szavazási eljárással, nagy többséggel, egyhangúlag döntöttek az akadémia tagjai – közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum pénteken az MTI-vel.

Térey Zimmermannzsolt
Térey János / Fotó: Zimmermann Zsolt

A posztumusz DIA-tagság biztosíték az életmű közzétételére, egyedülálló lehetőség az alkotói életmű széleskörű hozzáférhetőségének megteremtéséhez és közkinccsé válásához. A DIA az életmű közzétételének lehetőségéért az örökös részére anyagi ellentételezést nyújt.

Pilinszky János és Nemes Nagy Ágnes mellé temetik Térey Jánost

A József Attila-díjas alkotótól barátai és kollégái nevében Csaplár Vilmos és Spiró György író búcsúzik. Ezt követően Nagygéci Kovács József és Kovács Gergely református lelkészek hirdetnek igét a ravatalnál és a sírnál. A Farkasréti temetőben nyugszik többek között olyan nagy költők, mint Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes vagy épp Illyés Gyula.

A DIA szabályzata értelmében a posztumusz tagot a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója jelöli. A közösségi megbecsülés jeleként, a műértő közvélemény igényét és az irodalmi alkotások kvalitását szem előtt tartva, Demeter Szilárd az életének 49. évében váratlanul elhunyt Térey Jánost soron kívül jelölte a DIA-tagságra.

Térey János: Ilyen is csak Budapesten van / ContextUs

A tavalyi év folyamán jelent meg legújabb verses regénye, A Legkisebb Jégkorszak, amelynek Szilasi László irodalomtörténész meglátása szerint „fő mű szaga van”, ahogyan azt a kötet tavaly szeptemberi bemutatóján elmondta. A regényről, korábbi munkáiról és a budai Svábhegy „elfojtott tudatalattijáról” is beszélgettünk

A döntés eredményeként Térey János irodalmi életműve így elérhető lesz majd a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által fenntartott honlapon.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk