Elhunyt szívrohamban Térey János író, költő, műfordító, a kortárs irodalom egyik legnagyobb alakja. Az Asztalizene, amiért a 48 éves író Aegon-díjat kapott 2008-ban, szerzőjére több irodalmár, kiadó, pályatársa elbúcsúzott. 

Térey János író kiadója, a Jelenkor egy verssel búcsúzott el.

null

null

“Felfoghatatlan, érdemtelen és igazságtalan – írta az író halálára a Jelenkor Kiadó főszerkesztője, Nagy Boglárka. Térey április végén adta le új verseskötetét (Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba a szerk.). A kiadó szeptemberi megjelenést tervezett: “Nem sejthettük, hogy a könyv alcíme: 2016-2019, valami egészen mást is jelenthet.”

1606329 849108001800639 325486066227856113 O
Térey János / Litera

Grecsó Krisztián író, az Élet és Irodalom próza rovatának vezetője Facebook-oldalán azt írta, Térey halálának napján kellett volna írnia neki, hogy küldjön magáról portrét. Az Ünnepi Könyvhét 2019-es eseménysorozatára az ÉS az ő önéletrajzi esszéprózájának részletét publikálták volna.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mert büszkék vagyunk rá. Hogy nálunk közli. Ezt a levelet ma reggel kellett volna elküldeni. Ehelyett telefonoztam. Nekrológ telefon, ő tudta volna megírni igazán, milyen műfaj ez, az ő szarkazmusa kellett volna hozzá. Terjedelem, határidő. Terjedelem, határidő a halálról[/perfectpullquote]

– írta Grecsó a Facebook-oldalán.

Log into Facebook

No Description

Hozzátette, “bementem a gépházba, mondom a lányoknak, csere. Térey János prózája egy héttel előbbre jön. Megnyitottam az anyagot, ami már bő másfél hónapja vár már itt megjelenésre, elfelejtettem a címét. Pedig jó címe van. Térey János: ‘Megtudom a halálhírt.”

Elhunyt Térey János író hirtelen egészségügyi probléma következtében

Az emlékeztet, hogy Térey János vasárnap még a 30 éves osztálytalálkozójáról osztott meg fényképet. Gy. Horváth László műfordító “Lesz az még 50 is!” kommentjére azt válaszolta: “Let it be!” Térey János 1970-ben született Debrecenben. A budapesti Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakát, majd 1996-ban az ELTE magyar szakát végezte el.

Nyáry Krisztián az író az A Hetvenévesek szeme Térey-verssel búcsúzútt tőle. Hozzátette, “lesz még olyan, hogy felébredek, és eszembe jut egy verssora. Lesz, de már máshogyan lesz.”

“János, ez most tényleg komoly? Atyaúristen! Generációnknak annyi!” – írta Alföldi Róbert. Térey a 2018-as POSZT programját állított össze többedmagával, amelynek évében jelölést kapott a Radnóti Színház III. Richárd című darabja is, amit Andrei Șerban rendezett Alföldi Róberttel a főszerepben.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Lackfi János a Fagy című Térey-verssel búcsúzott el pályatársától. Hozzátette: “nemzedéktárs. Jelenség, stílus, kölykösség, fanyarság, megszállottság. Címszavak jutnak csak eszembe. Isten veled, János!”

Csombor Rita, a Smink szerzője visszaemlékezett, hogy néhány napja még üdvözölték egymás. A Fiatal Írók Szövetség turnéján ismerkedtek meg két éve.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Csopakabana-n együtt söröztünk, esetleges kötetcímekkel viccelődtünk. Döbbenetes, felfoghatatlan! Nyugodj békében, János! [/perfectpullquote]

írta Csombor.

Jászberényi Sándor szerint generációkat inspirált egyéni, a magyar líra ezeréves hagyományából kinőtt költői hangja: “Rossz verset szinte egyáltalán nem írt, elképesztő nagy lélekkel, elképesztő nemességgel írta a költeményeit. Nincs olyan kortárs magyar költő, aki a Térey szöveggel nem állna valamilyen viszonyban, aki ilyet állít, hazudik. Ő hozta vissza a közéleti témájú költeményeket a közvéleménybe, és olyan morált képviselt az irodalomban és olyan dühvel, mint senki más” – írta Facebook-oldalán Jászberényi.

Simon Márton szerint “nem lehet mit mondani”. Mint írta, 20 éves kora óta ismeri Téreyt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egyetemen vizsgáztam a könyveiből, asztal mellett vitáztam vele, ültünk együtt színpadon – egy percig sem hittem, hogy kedvelt volna, viszont amit írt, azt olvasni kellett, mint a leckét, mert ő írta. Iszonyúan fog hiányozni a kedvessége és az utánozhatatlan fanyarsága is. Drezda vagyunk, februárban. Nem lehet mit mondani. Isten veled, János[/perfectpullquote]

búcsúzott el tőle Simon.

A debreceni íróra Szirák Péter, a cívisváros folyóirat, az Alföld szerkesztője is megemlékezett a Dehiren.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Márciusban két napig együtt jártuk Varsót. A helyek szenvedélyes fürkészőjeként avatottan kalauzolt bennünket a történelmi nyomokon, az irodalmon és zenén át a gasztronómiáig. Lenyűgöző műveltsége volt, okosan kapcsolt, nagyokat kacagott. Sugárzott belőle a tehetség és az életkedv. Nem lehetett nem figyelni rá, nem lehetett nem követni őt[/perfectpullquote]

– írta Szirák. Szerkesztőtársa Sziráknak, Lapis József visszaemlékezett Térey 2017-es Facebook-bejegyzésére. A fotón a budapesti Kálvin Téren lévő emléktábla látható, amelyen Térey Fűből lett a fa verse olvasható.

Péterfy Gergely Facebook-oldalán írta: “Nem, nem, nem. Nem vagyok hajlandó elfogadni. Ezt már nem.” Péterfy egy nekrológot is írt, amely a HVG-n olvasható.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy akart élni, ahogy az a tehetségének kijárt volna egy olyan világban, amilyet pályája elején még lehetségesnek tartott. Gyilkosa az a világ lett, amely lehetetlenné tette, hogy rangjához méltóan tudjon élni[/perfectpullquote]

– olvasható a nekrológban.

Lapis József,

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk