Elhunyt szívrohamban Térey János író, költő, műfordító, a kortárs irodalom egyik legnagyobb alakja. Az Asztalizene, amiért a 48 éves író Aegon-díjat kapott 2008-ban, szerzőjére több irodalmár, kiadó, pályatársa elbúcsúzott. 

Térey János író kiadója, a Jelenkor egy verssel búcsúzott el.

null

null

“Felfoghatatlan, érdemtelen és igazságtalan – írta az író halálára a Jelenkor Kiadó főszerkesztője, Nagy Boglárka. Térey április végén adta le új verseskötetét (Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba a szerk.). A kiadó szeptemberi megjelenést tervezett: “Nem sejthettük, hogy a könyv alcíme: 2016-2019, valami egészen mást is jelenthet.”

1606329 849108001800639 325486066227856113 O
Térey János / Litera

Grecsó Krisztián író, az Élet és Irodalom próza rovatának vezetője Facebook-oldalán azt írta, Térey halálának napján kellett volna írnia neki, hogy küldjön magáról portrét. Az Ünnepi Könyvhét 2019-es eseménysorozatára az ÉS az ő önéletrajzi esszéprózájának részletét publikálták volna.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mert büszkék vagyunk rá. Hogy nálunk közli. Ezt a levelet ma reggel kellett volna elküldeni. Ehelyett telefonoztam. Nekrológ telefon, ő tudta volna megírni igazán, milyen műfaj ez, az ő szarkazmusa kellett volna hozzá. Terjedelem, határidő. Terjedelem, határidő a halálról[/perfectpullquote]

– írta Grecsó a Facebook-oldalán.

Log into Facebook

No Description

Hozzátette, “bementem a gépházba, mondom a lányoknak, csere. Térey János prózája egy héttel előbbre jön. Megnyitottam az anyagot, ami már bő másfél hónapja vár már itt megjelenésre, elfelejtettem a címét. Pedig jó címe van. Térey János: ‘Megtudom a halálhírt.”

Elhunyt Térey János író hirtelen egészségügyi probléma következtében

Az emlékeztet, hogy Térey János vasárnap még a 30 éves osztálytalálkozójáról osztott meg fényképet. Gy. Horváth László műfordító “Lesz az még 50 is!” kommentjére azt válaszolta: “Let it be!” Térey János 1970-ben született Debrecenben. A budapesti Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakát, majd 1996-ban az ELTE magyar szakát végezte el.

Nyáry Krisztián az író az A Hetvenévesek szeme Térey-verssel búcsúzútt tőle. Hozzátette, “lesz még olyan, hogy felébredek, és eszembe jut egy verssora. Lesz, de már máshogyan lesz.”

“János, ez most tényleg komoly? Atyaúristen! Generációnknak annyi!” – írta Alföldi Róbert. Térey a 2018-as POSZT programját állított össze többedmagával, amelynek évében jelölést kapott a Radnóti Színház III. Richárd című darabja is, amit Andrei Șerban rendezett Alföldi Róberttel a főszerepben.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Lackfi János a Fagy című Térey-verssel búcsúzott el pályatársától. Hozzátette: “nemzedéktárs. Jelenség, stílus, kölykösség, fanyarság, megszállottság. Címszavak jutnak csak eszembe. Isten veled, János!”

Csombor Rita, a Smink szerzője visszaemlékezett, hogy néhány napja még üdvözölték egymás. A Fiatal Írók Szövetség turnéján ismerkedtek meg két éve.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Csopakabana-n együtt söröztünk, esetleges kötetcímekkel viccelődtünk. Döbbenetes, felfoghatatlan! Nyugodj békében, János! [/perfectpullquote]

írta Csombor.

Jászberényi Sándor szerint generációkat inspirált egyéni, a magyar líra ezeréves hagyományából kinőtt költői hangja: “Rossz verset szinte egyáltalán nem írt, elképesztő nagy lélekkel, elképesztő nemességgel írta a költeményeit. Nincs olyan kortárs magyar költő, aki a Térey szöveggel nem állna valamilyen viszonyban, aki ilyet állít, hazudik. Ő hozta vissza a közéleti témájú költeményeket a közvéleménybe, és olyan morált képviselt az irodalomban és olyan dühvel, mint senki más” – írta Facebook-oldalán Jászberényi.

Simon Márton szerint “nem lehet mit mondani”. Mint írta, 20 éves kora óta ismeri Téreyt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egyetemen vizsgáztam a könyveiből, asztal mellett vitáztam vele, ültünk együtt színpadon – egy percig sem hittem, hogy kedvelt volna, viszont amit írt, azt olvasni kellett, mint a leckét, mert ő írta. Iszonyúan fog hiányozni a kedvessége és az utánozhatatlan fanyarsága is. Drezda vagyunk, februárban. Nem lehet mit mondani. Isten veled, János[/perfectpullquote]

búcsúzott el tőle Simon.

A debreceni íróra Szirák Péter, a cívisváros folyóirat, az Alföld szerkesztője is megemlékezett a Dehiren.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Márciusban két napig együtt jártuk Varsót. A helyek szenvedélyes fürkészőjeként avatottan kalauzolt bennünket a történelmi nyomokon, az irodalmon és zenén át a gasztronómiáig. Lenyűgöző műveltsége volt, okosan kapcsolt, nagyokat kacagott. Sugárzott belőle a tehetség és az életkedv. Nem lehetett nem figyelni rá, nem lehetett nem követni őt[/perfectpullquote]

– írta Szirák. Szerkesztőtársa Sziráknak, Lapis József visszaemlékezett Térey 2017-es Facebook-bejegyzésére. A fotón a budapesti Kálvin Téren lévő emléktábla látható, amelyen Térey Fűből lett a fa verse olvasható.

Péterfy Gergely Facebook-oldalán írta: “Nem, nem, nem. Nem vagyok hajlandó elfogadni. Ezt már nem.” Péterfy egy nekrológot is írt, amely a HVG-n olvasható.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy akart élni, ahogy az a tehetségének kijárt volna egy olyan világban, amilyet pályája elején még lehetségesnek tartott. Gyilkosa az a világ lett, amely lehetetlenné tette, hogy rangjához méltóan tudjon élni[/perfectpullquote]

– olvasható a nekrológban.

Lapis József,

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.