Terézia Mora magyar származású írónő kapta a Georg Büchner irodalmi díjat

A német Georg Büchner irodalmi díj zsűrije idén a magyar születésű Terézia Mora-t részesítette elismerésben. Mora írásait azért méltatták, mert korunk olyan, meghatározó témáival foglalkoznak, mint a migráció, az outsiderek és a szülőföld elvesztése.

A Német Nyelvi és Irodalmi Akadémia kedden bejelentette, hogy a magyar születésű Terézia Mora nyerte a 2018-as Georg Büchner-díjat. Ez az egyik legrangosabb díj, amellyel a német nyelvű irodalom kimagasló alkotóit jutalmazzák. A német nyelven író Mora 50.000 eurót (körülbelül 16,3 millió forint) is kap az elismerés mellé. Az ünnepélyes díjátadásra október 27-én kerül sor Darmstadtban.

43201652 201807032047 Full
Terézia Mora / Fotó: Arne Dedert / Dpa

Az akadémia kiemelte, hogy Mora nagyon fontos, aktuális témákkal foglalkozik műveiben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Regényeiben és elbeszéléseiben Terezia Mora az outsidereket és azokat az embereket emeli középpontba, akik elveszítették szülőföldjüket, továbbá a bizonytalan egzisztenciákat és azokat, akik keresnek valamit. Ezekkel a témákkal az írónő közvetlenül korunk elevenjére tapint.    [/perfectpullquote]

A zsúri továbbá “erőteljesként” és “erősen vizuálisként” jellemezte Mora írásait, dicsérve “ikonikus hangsúlyait” és “elemző élességét.”

Mora 1971-ben született Sopronban, kétnyelvűként, magyarul és németül beszélve nőtt fel. 1990-ben Berlinbe költözött, ahol jelenleg is él.

Első irodalmi bemutatkozása 1999-ben volt, Furcsa anyag (Seltsame Materie) című novelláskötetével, ami rögtön nagy sikert aratott. Egyik leghíresebb műve, a Minden nap (Alle Tage) 2004-ben jelent meg.

Mora a Német Nyelvi és Irodalmi Akadémia tagja.

A rangos díjat Georg Büchnerről, Németország egyik legforradalmibb drámájának, a Woyzecknek az írójáról nevezték el. Első ízben 1923-ban adták át. 1951 óta minden évben német nyelven író szerzőnek ítélik oda. A Georg Büchner irodalmi díjat Mora előtt olyan írók kapták, mint a ’30-as években indexre tett Erich Kästner (1957-ben), Günter Grass (1965-ben), Thomas Bernhard (Ausztria színeiben 1979-ben) vagy az osztrák Elfride Jelinek (1998-ban).

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból