Nagy Dénes Természetes fény című alkotása is versenybe száll a palicsi filmfesztivál fődíjáért július 17. és 23. között.

A Természetes fény 11 filmmel versenyzik az Arany Toronyért

A szervezők keddi tájékoztatása szerint a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódó Természetes Fényt július 20-án láthatja a közönség a szabad ég alatti óriáskivetítőn.

A versenyprogramban 12 film szerepel, közülük egyet versenyen kívül mutatnak be, a maradék 11 közül választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak vélt alkotásra.

A versenyprogramba egyebek mellett bekerült még a francia Bruno Dumont France című legújabb alkotása, a norvég Joachim Trier  Verdens verste menneske (A világ legrosszabb embere) című drámája, valamint a német Anne Zohra Berrached Copilot (Másodpilóta) című filmje.

Számos magyar filmet mutatnak be a palicsi fesztiválon

Az időszerű problémákkal foglalkozó Párhuzamok és ütközések című kategóriában mutatják be Krasznahorkai Balázs Hasadék, és versenyen kívül Bíró Bálint Félhomály és K. Kovács Ákos Branka című alkotását.

Emellett a magyar filmek válogatásában hat további alkotást vetítenek a filmmustrán.

A fesztivál életműdíját, a Lifka Sándor-díjat Aleksandar Bercek szerb színész, valamint Christian Petzold német rendező érdemelte ki. A díjat minden évben egy szerb és egy nemzetközi alkotónak ítélik oda. Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett elismerést tavaly Enyedi Ildikó vehette át.

A palicsi filmfesztivált július 17-én Kevin Macdonald Jodie Foster főszereplésével készült filmje, a The Mauritanian (A mauritániai) nyitja meg.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet