A koronavírus nem csak a gazdasági életet és a kényelmes, megszokott mindennapjainkat forgatja fel, de sajnálatos módon áldozatokat is követel. A járvány pedig olykor a legtehetségesebbek közül választ, három nappal ezelőtt Terrence McNally-t veszítettük el. 

Nem túl korán jött elismerés

A napokban hunyt el Terrence McNally Tony-díjas színműíró, a Broadway egyik legismertebb alakja. Az alkotó halálát a világon végigsöprő koronavírus okozta. McNally 81 éves volt, korából kifolyólag pedig már eleve a veszélyeztetettek körébe tartozott a fertőzést illetően. A helyzetét súlyosbította, hogy korábban tüdőrákja volt és krónikus obstruktív tüdőbetegségben is szenvedett. Ennek következtében még a kitartó orvosi ellátás mellett sem tudott a szervezete megbirkózni a betegséggel. Halálát élettársa, Tom Kirdahy jelentette be. 

Terrence Mcnally Korona
Elhunyt Terrence Mcnally / Fotó: Michael Nagle

McNally pályafutása 1963. környékén kezdődött a Broadway-n, első általa írt, bemutatott darabja az And Things That Go Bump volt. Ám a kezdetek nem voltak felhőtlenek, első művét ugyanis rengeteg kritika érte, sem a hozzáértőknek, sem a nagyközönségnek nem nyerte el a tetszését, mi több “ízléstelennek” titulálták a darabot.

Donald Trump azt hitte, Tom Hanks és felesége meghalt a koronavírusban

A koronavírus egyre több országban borítja fel a megszokott, mindennapi életet. Olyan globális problémáról van szó, amit szinte mindenki kivétel nélkül a saját bőrén vagy épp pénztárcáján is megtapasztal, beleértve a hírességeket is. Egy héttel ezelőtt Tom Hanks és Rita Wilson az Instagramon jelentették be, hogy az ő COVID-19 tesztjük is pozitív lett, és mindent megtesznek az egészségük, továbbá az izoláció érdekében.

Ezt követően számos más gondolatébresztő, ám igen provokatív darabbal állt elő, amiket szintén kesernyés visszhang kísért. Darabjaiban szeretett olyan témákat feszegetni, amit tényleg sokszor hajlamosak vagyunk a szőnyeg alá seperni. A színpadon azonban általa elevendtek meg a korábban tabuként kezelt közép- és időskori románcok, de még a homoszexuális kapcsolatokat is egészen más, meghökkentő módon volt képes ábrázolni. Amikor aztán végre a nagyközönség is elismerte munkásságát, több művét is – mint A pókaaszony csókját vagy a Szerelmi csetepatét – Tony-díjjal jutalmazva, nevetve jegyezte meg, hogy nem túl korán érkezett az elismerés. 

Elfogadás mindenek felett

Közel hatvanéves karrierje során a kortárs színházak legnagyobbjai közé tornázta fel magát. Olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Al Pacino vagy Michelle Pfeiffer, de beiktatták az Amerikai Színház Hírességeinek Csarnokába is. 

Terrence MyNally-t azonban ritkán keserítette el az elismerés hiánya vagy az esetleges sikertelenségek. Elmondása szerint imádott olyanokkal együttdolgozni, akik nála tehetségesebbek, okosabbak és még a rosszul tett lépéseire is felhívják a figyelmet. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A színház megváltoztatja a szívet, a titkos helyet, ahol valóban élünk. A világnak soha nem volt ennyire szüksége a művészekre, hogy emlékeztessen rá, mit is jelent valójában az igazság, a szépség és a kedvesség [/perfectpullquote]

mondja Terrence McNally, aki darabjainak savanyú szájízzel való fogadtatása után is képes volt jó szívvel tekinteni kollégáira. 

Élettársával, Tom Kirdahy-val, a Broadway egyik producerével 2010-ben házasodtak össze Washingtonban. Esküjüket 2015-ben újították meg annak örömére, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 50 államban legálissá tették az azonos neműek házasságát. 

Kristen Bell és lányai Dax Shepard ablaka előtt táncoltak a járvány miatt

Számos hírességnek kell szembenéznie a koronavírus okozta világjárvány hatásaival. Van, aki elkapta a betegséget vannak zenészek, akik online koncertekkel igyekeznek a karanténban lévő embertársaik mindennapjait feldobni. Kristen Bell kedden osztotta meg, hogy férjének, Dax Shepard nek el kellett utaznia. Hazatérte után csak biztonságos távolságból szemlélheti családját, amíg kiderül vannak-e koronavírusos tünetei.

Nem véletlen tehát, hogy színházi karrierje során is nagy figyelmet fordított arra, hogy úgynevezett “hidakat” készítsen a művészek között, ezzel a másik elfogadásására bíztatva őket, származástól, nemtől, vallási hovatartozástól és szexuális orientációtól függetlenül.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.