Ez a négy testrész elárulja, milyen intelligens vagy

Olykor nem abból derül ki, milyen okosak vagyunk, hogy tudjuk a választ egy kérdésre vagy megoldunk egy rejtvényt. Gyakran azt gondoljuk, hogy az intelligencia az okosság egyetlen fokmérője, de ez nem igaz. A tudomány álláspontja szerint a testünk bizonyos részeiből is lehet következtetni az intelligenciánkra. Olvass tovább, és majd meglátod!

Magas vagy

magassag intelligencia
Chris Bosh and Adrienne Williams / Josh Duhamel and Fergie / Gerard Pique and Shakira / Fotó: PA Images

A testmagasság árulkodik az illető egészségéről is. Akit szerencsés paraméterekkel áldott meg a genetika, arról hajlamosak vagyunk azt vélelmezni, hogy magasabb társadalmi pozíciót élvez. Bár nincs arról tudományos bizonyíték, hogy a magasabb emberek okosabbak, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a testmagasság közvetlen arányban van a kognitív képességekkel, ami az agy egészséges fejlődését mutatja. Az ilyen illetők pedig jobban teljesítenek a mindennapok során az alacsonyabbakhoz képest.

Balkezes vagy

balkezes intelligencia
Fotó: Tim Flach / Getty Images

Balkezesnek lenni egy jobbkezesekre szabott világban ritkaságszámba megy. Az viszont meglepő lehet, hogy a balkezeseknek háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy jóeszűnek vagy egyenesen zseninek szülessenek. Tanulmányok kimutatták, hogy a balkezesek mindkét agyféltekéjüket használják, magas az érzelmi intelligenciájuk, gyorsabban jár az agyuk és rugalmasak. Könnyebben jegyeznek meg dolgokat, így gyorsabban is tanulnak.

Lapos a hasad

lapos has intelligencia
/ Fotó: Shutterstock

Legyünk őszinték: senki nem szeretne a dereka körül rengő úszógumit. A kutatások összefüggést találtak a fittség és az okosság között: ahogy a derékbőséged nő, az agyi kapacitásod úgy szűkül be. A hasra rakódott zsír viszcerális, más néven zsigeri zsír, ami olyan hormonokat termel, amelyek gyulladást okoznak a szervezetben, így az agysejteket is károsítják. A kutatók az évek során a testtömegindexszel (BMI) és a derék-csípő aránnyal határozták meg a kóros elhízást a kutatásban résztvevő alanyokon, és azt az összefüggést találták, hogy minél nagyobb mindkét arányszám, annál kisebb az adott egyén agyának térfogata.

Nagy fej

nagy fej intelligencia
/ Fotó: iStock.com / ArtMarie

Minél nagyobb a fejed, annál okosabb vagy. Mindannyian hallottuk már ezt a megállapítást életünk során. De azzal vajon tisztában vagyunk, hogy azok, akiknek az átlagosnál nagyobb a feje, jobb eredményeket érnek el versenyeken és matematikai képességeket vizsgáló teszteken? Történelmileg is bizonyított, hogy nagyobb térfogatú aggyal jobban és hatékonyabban lehet teljesíteni intelligenciát igénylő feladatok esetén.

Köszönjük, Times of India!

További érdekességek olvashatók a ContextUs Élet+Stílus rovatában!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból