A meddőség az emberek jelentős részét érinti.
Ha téged is érint, jobb tisztában lenned, mire hallgass és mi az, amit sürgősen felejts el. Ebben segítünk most!

Tévhit: Mindenki teherbe tud esni, csak te nem

Valójában a meddőség igen gyakori probléma. Csak az Egyesült Államokban 5 millió olyan fogamzóképes korú ember van, aki hiába vár a teherbeesésre. Tehát semmiképp sem mondhatni, hogy egyedül vagy. Ha így éreznéd magad, könnyen találhatsz olyasvalakit, aki ugyanezzel a gonddal küzd és akivel megoszthatják érzéseiteket, tapasztalataitokat.

Tévhit: Az orvosnak a nőben kell keresnie a probléma okát

Amikor egy párnál a meddőség kerül szóba, majdhogynem biztos, hogy a nő először magára gondol, hogy nála nincs valami rendben. És ugyanennyire biztos, hogy a párjában is az merül fel először, hogy csakis női probléma állhat a háttérben. Ezzel szemben az igazság az, hogy a meddőségi esetek 35%-ban a női szervezet szorul kezelésre, 35%-ban a férfié, 20%-ban a pár mindkét tagját kezelni kell, a maradék 10% pedig ismeretlen eredetű meddőség. Tehát a nők és férfiak aránya meddőség tekintetében gyakorlatilag megegyező.

Kapcsolódó cikk

Meddőség 20 Év 30 Év 40 Év

Ezt kell tudnod a meddőségről a 20-as, 30-as vagy a 40-es éveidben

Próbálsz teherbe esni, de sikertelenül? Nem számít, hány éves vagy, biztos lehetsz benne, hogy sok nőtársad küzd ugyanilyen problémával.

Elolvasom a cikket »

Tévhit: A meddőség pszichikai és nem fizikai probléma

Sok ismerősödtől hallhattad már azt, hogy minden fejben dől el. Vagy azt, hogy ha befejezed a meddőség miatti stresszelést, a baba magától meg fog érkezni. Valójában azonban a meddőség egy egészségi probléma, a szaporítószerv rendszer betegsége vagy rendellenes működése folytán alakul ki. Nem pedig pszichológiai betegség. Természetesen, stresszelni felesleges és a relaxálás mindenképpen jót tesz, de a testi problémákra nem jelent gyógyírt.

Tévhit: Az életkor csak a nők termékenységi esélyeit rontja

32 és 37 éves kor között a nőknél drasztikus, 50%-os csökkenés következik be a termékenységben. Azonban a férfiak megtermékenyítő képessége is megszenvedi az idő múlását. 40 éves kor után a spermiumoknak mind a száma, mind a minősége csökkenni kezd.

Tévhit: Ha már van gyermeked, nem lehetsz meddő

A felmérések szerint a meddőség 30%-ban az első gyermek születése után következik be. Ez azt jelenti, hogy ha van is már gyermeketek, később lehet, hogy hiába próbálkoztok a teherbeeséssel.

Tévhit: Az egészségi állapot és a meddőség között semmiféle összefüggés nincs

A valóságban mind a nőknél, mind a férfiaknál a meddőség kiváltó oka az egészségi állapotban keresendő. Ha egészséges életet élünk, azzal a teherbeesés valószínűségét is növeljük. Ezért már babatervezéskor érdemes életmódot váltani.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.