Winston Churchill mintegy 500 alkotást hagyott hátra. A festmények értékét pedig A korona (The Crown) Netflix-sorozat felstrófolta.

A Netflix felemel

Winston Churchill, egykori brit miniszterelnök a politizálás mellett festett is hobbiszinten, ahogyan ez A Korona (The Crown) című sorozatból is kiderült. 

Winston Churchill Festmenyek A Korona Sorozat
Winston Churchill Festés Közben, Miami Beach-En / Fotó: Bettman / Getty Images

A Daily Mail Telegraph nyomán most arról írt, a netflixes ábrázolás nyomán rendesen megemelkedett a festményei ára: a Sotheby’s aukciósház szakértője szerint hat-, esetenként hétszámjegyű összegekért kelnek el a festményei (angol fontban).

1,8 millió fontot is adtak Winston Churchill egyik festményéért

A legendás miniszterelnök mintegy 500 alkotást, többségében tájképeket, csendéleteket hagyott hátra, a legnagyobb hatást Paul Cézanne, Claude Monet és John Singer Sargent művei gyakorolták a stílusára. A festmények nagy részét nyugdíjas korában barátoknak ajándékozta, amivel a képek tulajdonosai, örökösei most jól járhatnak, amennyiben hajlandóak megválni tőlük.

Kapcsolódó cikk

A legnagyobb összeget, 1,8 millió fontot eddig a The Goldfish Pond At Chartwell (Aranyhalas tó Chartwellben) című képért fizette ki egy gyűjtő 2017-ben. 

Winston Churchill Festmenyek A Korona Sorozat 1
Winston Churchill The Goldfish Pond At Chartwell (Aranyhalas Tó Chartwellben) Című Festménye / Fotó: Frank Scherschel / Getty Images

A fenti alkotással bíbelődik sokat A korona sorozatban.

Derűs, emberi figuraként ábrázolták A korona sorozatban

Elemzések szerint a képek árnövekedéséhez hozzájárulhatott, hogy a politikust a sorozatban derűs, emberi figuraként, II. Erzsébet királynő egyik mentoraként jelenítették meg a forgatókönyvírók és a karaktert alakító John Lithgow színész. 

John Lithgow Winston Churchill The Crown A Korona Sorozat
John Lithgow A Korona Sorozatban, Amelyben Winston Churchillt Alakítja / Fotó: Netflix

A hobbifestő miniszterelnök az első és a második évadban látható. Lithgow – aki maga is kiállt az SZFE mellett – egyébként az alakításért 2017-ben Emmy-díjat nyert legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Kapcsolódó cikk

Az ábrázolás konkrét részletei – ahogyan a szóban forgó sorozat esetében gyakran – nem teljesen felelnek meg a valóságnak. Például nem igaz, hogy sztrókot kapott volna, mielőtt nyugdíjba ment, a valóságban ez csak 1965-ben következett be, utána viszont már nem épült fel többé.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet