A The Sons of Sam: Descent into Darkness nem csak a hírhedt bűnesetet tisztázza egy amatőr nyomozó bizonyítékai alapján, hanem a megszállottság veszélyére is figyelmeztet.

The Sons of Sam: Sátánista sorozatgyilkos tartotta rettegésben New Yorkot

Számos dokumentumfilm jelent meg mostanában, amely egy-egy korábban nagy port kavart ügyet új megvilágításba helyez. Ilyen a The New York Times tényfeltáró riportja Britney Spears gondnokság alá helyezéséről, vagy a memoárja kapcsán Woody Allen ismét reflektorfénybe került szexuális molesztálási ügye. De Moby is azt ígéri, hogy készülő dokumentumfilmjéből több évtizednyi sztárság után a valós énjét ismerheti meg a közönség.

A Netflix legújabb dokumentumfilmje, a The Sons of Sam: Descent intő Darkness is beleillik a fenti sorba, de mégsem a szenzációs leleplezés a valódi csattanója.

The Sons Of Sam Netflix Sam Fiai New York-I Sorozatgyilkossag
Maury Terry / Fotó: Netflix

Amikor 1977. augusztusában végre letartóztatták David Berkowitz-ot, egész New York fellélegzett: megtalálták a milwaukee-i kannibál és Ted Bundy mellett az egyik legfélelmetesebb sorozatgyilkost, aki egy egész éven át tartotta rettegésben a várost. 

A postai alkalmazott hat embert lőtt le és hetet megsebesített. A sajtóban közölt gúnyos hangú, Sam Fia aláírással zárt zavaros levelei csak fokozták a pánikot a lakosság körében. A kiemelt médiafigyelem mellett komoly nyomás hárult a városi rendőrségre, hogy mihamarabb eredményt mutasson fel.

Kapcsolódó cikk

Joshua Zeman rendező négyrészes dokumentumfilmje, a The Sons of Sam: Descent into Darkness (Sam Fiai: zuhanás a sötétségbe) nem csupán minden idők egyik legnagyobb erőkkel folytatott nyomozását mutatja be, írja a The Guardian.

Maury Terry, aki nem hitt a rendőrségnek

Olyan megalapozott bizonyítékokat is a nézők elé tár, amelyek szerint nagy valószínűséggel nem Berkowitz volt az egyedüli elkövető. Letartóztatása után a férfi azt állította, hogy egy hatezeréves gonosz szellem szállta meg szomszédja kutyáját, és az ő sugallatára követte el a gyilkosságokat társaival.

A rendőrség hivatalos álláspontjával szállt szembe a botcsinálta nyomozó, Maury Terry, aki akkoriban az IBM-nél dolgozott. Annyira magával ragadta a rejtély, hogy önálló nyomozásba kezdett. A kezdetektől fogva nem hitt abban, hogy Berkowitz az egyetlen tettes, mert nem illettek rá sem egy ilyen jellegű bűncselekmény elkövetőjére jellemző pszichikai tulajdonságok, sem a szemtanúk leírásai alapján készített fantomképek.

A film részletesen végigveszi, milyen meggyőző elméletet állított fel egy sátánista csoportról, amely laza kapcsolatban állhatott Charles Mansonnal. Terry 1988-ban The Ultimate Evil (A legfőbb gonosz) című könyvében foglalta össze nyomozásának eredményét. A könyv nagy hatást gyakorolt Zemanra, de addig ő sem hitt a több elkövetős feltételezésben, amíg meg nem kapta annak az újságírónak a jegyzeteit, aki 1993-ban interjút készített a börtönben Berkowitz-cal.

A dokumentumfilm egyik fő üzenete az, hogy mennyire veszélyes a megszállottság, amit Terry története illusztrál.

Bizalmatlanság és transzparencia hiánya, az összeesküvés-elméletek melegágya

„Azt akarom, hogy az emberek megtudják, mi az igazság a Sam Fia-ügyben, és meg akarom adni Maury Terry-nek azt, ami megilleti. Ugyanakkor azt is el akartam mondani az embereknek, hogy vigyázzanak, ne hagyják, hogy túlságosan berántsa őket egy ügy. Terry negyven éven át foglalkozott a témával, és teljesen ráment” – célzott Zeman Terry tönkrement házasságára, egészségére.

A rendező szerint ott törhetett el valami, amikor nem hittek Terry bizonyítékainak és bolondnak nézték. Azután még nagyobb elszántsággal igyekezett közzétenni eredményeit, majd zavaros összeesküvéselméletekkel állt elő különböző bulvárműsorokban, ami teljesen megkérdőjelezte addigi szavahihetőségét is.

The Sons of Sam: A Descent Into Darkness | Official Trailer | Netflix

A closed case is only the beginning. The Sons of Sam: A Descent Into Darkness is only on Netflix May 5.SUBSCRIBE: http://bit.ly/29qBUt7About Netflix:Netflix ...

Zeman szerint a rendőrség a bizonyítékok döntő többsége alapján nem a megfelelő módon zárta le az ügyet. Azonban ha az emberek nem bíznak a rendőrségben, amely átláthatatlan módon, túl gyorsan jut eredményre, akkor óhatatlan, hogy szárnyra kapnak az összeesküvéselméletek.

Úgy véli, ha a rendőrség a kezdetektől fogva transzparens módon kommunikált volna, Terry sem süllyedt volna olyan mélyre az ügyben, hogy, akárcsak a mai QAnon-hívek, azt vallja, Berkowitz és társai a média által eltitkolt nemzetközi sátánista-pedofil hálózat tagjaként működtek.

„Nagyon vékony jégen jár, akiben megvan a kellő megszállottság és az egészséges szintet meghaladó szkepticizmus, ez okozta Maury Terry vesztét is” – figyelmeztetett a rendező. A The Sons of Sam: A Descent into Darkness május 5-től tekinthető meg a Netflix-en.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk