A This is Gender 2021 (Ez a Nemiség 2021) a világ legnagyobb, kifejezetten a nemekre és az egészségre fókuszáló fotópályázata. A képek változatos világunkat mutatják be, különböző nemeken keresztül. A fotókon a tömegszállókon, rossz körülmények között élő transznemű szexmunkásoktól a változásért dolgozó közösségi vezetőkig.

This is Gender: Fotópályázat a nemi egyenlőségért

A koronavírus-járvány kiélezte a társadalmi töréseket és egyenlőtlenségeket, valamint a korlátolt gondolkodás problémáját a gender kérdésben. A This is Gender fotópályázat célja, hogy felfedje a rendszer hibáit és pozicionálja a nemiség kérdését a világjárványban.

Az LMBTQ közösség tagjait nem veszi figyelembe a globális egészségügyi rendszer, amely többek között nem hajlandó felvenni a különböző nemeket az űrlapokra. Az ebből adódó információs hiányosságok komoly vakfoltokat hoznak létre a koronavírus megértésében. Ezen felül akadályozzák annak lehetőségét, hogy megfelelő egészségügyi ellátást és esélyegyenlőséget biztosítsunk mindenféle nemű ember számára bárhol a világon.

Kapcsolódó cikk

A fotópályázatra érkezett alkotások segítségével láthatóvá válik, mit jelent az LMBTQ közösség részének lenni a világjárvány idején – írja The Guardian.

Celina (19) és Lourena (21)

Egy, Sao Paulóban lévő, transznemű nőket támogató otthonban él Celina és Lourena. A közelben található piros lámpás negyedben dolgoznak. Celina 16 évesen szökött el otthonról, hogy megvalósítsa álmát, modell akar lenni. Lourena először 19 évesen, az identitása miatt kirobbant családi konfliktus után kezdett önálló életet. Korábban mindketten rendezvényeken és bárokban dolgoztak, de a járvány miatt mindketten a szexmunkába kényszerültek.

This Is Gender, Fotopalyazat, Transznemu, Nem, Nemi Szerepek, Nemiseg, Brazilia, Sao Paulo, Szexmunkas, Nap Fotoja
Celina És Lourena / Fotó: Dan Agostini

Queen Nicki Rangoon (24)

Mianmarban 20 év börtönre is büntethetik a homoszexuálisokat. A múltban a széles körben elterjedt diszkrimináció és előítéletek miatt Nicki félt kimenni az utcára. Mára azonban büszkén küzd az egyenlő munkalehetőségekhez és a törvényes elismeréshez való jogáért.

This Is Gender, Fotopalyazat, Transznemu, Nem, Nemi Szerepek, Nemiseg, Queen Nicki Rangoon, Mianmar, Aktivista
Queen Nicki Rangoon / Fotó: Chiara Luxardo

Arisleyda Dilone

Arisleyda felnőttként fedezte fel, hogy interszexuális, azóta pedig dokumentarista rendezőként – Mami y Yo y mi Gallito (2015) és  Two White Cars (2018) – meséli a saját történetét, sokakat inspirálva ezzel. A hallgatás gyakori az interszexuális taggal rendelkező családokban.

A családom több tagja csak akkor tudta meg, mi történt velem, miután megnézte a dokumentumfilmemet.

A lakosság nagyjából 1,7%-át kitevő interszexuálisok továbbra is súlyosan alulreprezentáltak a nemekről szóló diskurzusokban.

This Is Gender, Fotopalyazat, Interszexualis, Nem, Nemi Szerepek, Nemiseg, Arisleyda Dilone, Nap Fotoja
Arisleyda Dilone / Fotó: Katia Repina

Salma

Bár a drag queeneket  – akárcsak az LMBTQ közösség többi tagját – sosem nézték jó szemmel Kubában a történelem során, az utóbbi években minden jegy elkelt a műsoraikra.

This Is Gender, Fotopalyazat, Transznemu, Nem, Nemi Szerepek, Nemiseg, Kuba, Drag Queen, Drag Show, Nap Fotoja
Salma / Fotó: Robin Yong

Toma és Tuktuki

Beállított fotók – célja a bangladeshi transznemű közösség oktatása a koronavírus-fertőzés veszélyeiről és a megelőző intézkedések fontosságáról. Az indiai transzneműeket súlyosan diszkriminálják. Nem tanulhatnak felsőoktatásban, és a munkahelyükön is megkülönböztetik őket. Sokan kommunákban élnek, és szexmunkával tartják fenn magukat. A koronavírus tovább nehezítette a helyzetüket.

This Is Gender, Fotopalyazat, Transznemu, Nem, Nemi Szerepek, Nemiseg, India, Koronavirus, Szexmunkas, Nap Fotoja
Toma És Tuktuki / Fotó: Mohammad Rakibul Hasan

Belinda Qaqamba Ka-Fassie

A This is Gender fotópályázat nyertes alkotásán Belinda Qaqamba Ka-Fassie drag művész-aktivista pózol a dél-afrikai Khayelitshában található közösségi helynél, a shisa nyamánál, ahol a nők főznek és húst árulnak. A diszkrimináció, a zaklatás és az erőszak itt a mindennapok része az LMBTQ közösség tagjainak.

This Is Gender, Fotopalyazat, Transznemu, Nem, Nemi Szerepek, Nemiseg, Belinda Qawamba Ka-Fassie, Drag, Afrika, Aktivista
Belinda Qaqamba Ka-Fassie / Fotó: Lee-Ann Olwage
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

301-es parcella nagy imre 1956 horvath erno kiallitas fotokiallitas

NÖRI: fotókiállítás mutatja be a 301-es parcellát

“Nemcsak a kiállítás, maga a Nemzeti Gyászpark is figyelmeztető jel számunkra, és a mi feladatunk, hogy azok számára is az legyen, akiknek 1989 nem volt az életük része, és már csak a történelem egy jelentős pillanataként tanulnak róla.”