A Z-generáció valóban a pénzt hajszolja és csak dicsőségre vágyik? Meddig mehet el egy zenész a személyes élmények rajongók felé átadásában? A izlandiak zenéjében valóban megfigyelhető egységes stílus? Thorsteinn Einarsson válaszolt kérdéseinkre, aki szakácsként dolgozott, mielőtt zenész vált volna belőle.

ContextUs: Osztrák-izlandi származású vagy. Az első zenekarod Izlandon alapítottad, de 2014 óta, Ausztriában következett be a siker. Melyiket tartod a karriered kezdetének?

Amilyen régre csak vissza tudok emlékezni, a zene mindig is fontos részét képezte az életemnek. A családom eléggé muzikális, és már nagyon fiatalon elkezdtem én is zenét szerezni. Persze 2014-ig nem nagyon történt semi korszakalkotó, így inkább azt az évet tekintem a karrierem indulásának.

ContextUs: Ez az év volt, amikor részt vettél a Die große Chance (A nagy lehetőség) nevű tehetségkutatóban, ahol a negyedik helyet csípted el. A következő évben az év dalszövegíró kategóriában elnyerted az Amadeus-t. Inkább Ausztriában vagy Izlandon lehet betörni a zeneiparban?

Hiszem, hogy ha keményen dolgozol, és kicsit magadra kényszeríted a komfortzónád elhagyását, ahogyan én is tettem, amikor jelentkeztem a Die große Chance tehetségkutatóba, nem igazán számít majd, honnan származol.

Nem is gondolnád, mennyi tehetséges zenész és banda kerül ki Izlandról! A negyedik helyezés, és az azt követő évben a dalszerzői díj megszerzése olyan volt, mintha rakétából lőttek volna ki.

Persze folyamatosan koncentrálnom kell a fejlődésre, törekedni arra, hogy mégjobb legyek – hiszen a verseny nagyon erős, és sosem szünetel.

Thorsteinn Einarsson4
Thorsteinn Einarsson / Fotó: Mila Zytka

ContextUs: Azt olvastam, mielőtt zenész lettél, a tanulmányaid után szakács gyakornok voltál. Még mindig dolgozol séfként főállásban?

Nagyon szerencsés vagyok, hogy teljes munkaidős művésznek, zenésznek nevezhetem magam. Iszonyú hálát érzek ezért. A szakácskodást még mindig szeretem, de már csak hobbiszinten űzöm, a családomnak és a barátaimnak főzök.

ContextUs: Nehéz stílusokat aggatni egy-egy zenészre, de az az érzése az embernek, ha hallgat téged, hogy James Blake és az Imagine Dragons jelentékenyen hatottak rád.

Szerintem is nagyon nehéz különböző stílusokat összehasonlítgatni és műfajokban szemlélni a világot, de akiket említesz, mind nagyszerű zenészek, és fantasztikus figyelni, mi mindent értek el. A számomra legmeghatározóbb zenekarok mégsem ők voltak, hanem a Queen és a Coldplay, ez tuti.

ContextUs: Noha a karriered 2014-ben kezdődött, már két albumot is megjelentettél. A leguóbbi IngI címen hallgatható, amely idén májusban debütált. Mit szimbolizál az Ingi?

A teljes nevem Thorsteinn INGI Einarsson.

Thorsteinn Einarsson3
/ Fotó: Mila Zytka

ContextUs: A hosszas utánad való keresés során nem jött velem szembe a másik neved, ne haragudj!

Az ingi nem más, mint a király egy régi megfelelője izlandi nyelven. Az albumborítón két nagy I betűvel írtam a szót, ami együtt egy római II-est tesz ki. Az első albumom címe 1; (One, continued), szóval így volt logikus, hiszen mindig is egy album trilógiában gondolkoztam.

A harmadik lemezem címét is kigondoltam már természetesen, ami egybe foglalja majd mindhárom korongot.

Mindamellett, hogy az IngI egy nagyon személyes album, elég nyíltan szoktam beszélni arról, hogy az első lemezemen viszont inkább szinonímákkal fejeztem ki magam, szóval végeredményben mégsem lesz sokkal személyesebb, mint mondjuk a középső nevem.

ContextUs: Ha jól tudom, a Symphony, amely a második albumon hallható, elég személyes sztorit hordoz magában.

A Symphony-t kifejezetten az album egyik utolsó dalának írtam. A története olyasmin alapul, amire semmi nem készíthet fel. A nagypapám, akivel mindig is nagyon közel álltunk egymáshoz, tavaly hunyt el. Velünk élt a szüleim házában Izlandon, és a legszebb gyerekkori emlékeim egyike, hogy gyakran elvitt horgászni az egyik közeli tóhoz.

Thorsteinn Einarsson – Symphony (Veiðimaður) (Official Video)

Hier geht’s zur Single: https://lnk.to/ThorsteinnEinarsson_Symphony Hier geht’s zum Album: https://lnk.to/ThorsteinnEinarsson_IngI Hier geht’s zur Künstler-P…

Sajnos nem tudtam hazautazni a búcsúztatására, szóval eldöntöttem, hogy írok egy dalt, ami az életét hivatott ünnepelni. A családom lejátszotta a templomban, így kicsit mégis ott lehettem velük. Ez az én személyes terápiám, én így dolgozom fel a traumákat. Amikor valami érzelmileg túlnő rajtam, dalt kell írnom róla.

ContextUs: Maradjunk az IngInél! Elég velős véleményed van a generációdról. Mint többször nyilatkoztad, kizárólag a hírnevet, a dicsőséget és a pénzhajhászást látják maguk előtt. A The Kick dalodban ezt meg is írtad. Mi vezetett erre a véleményre?

Egy valamit szeretnék leszögezni: kifejezetten boldog vagyok, hogy a mai korban élhetek, a világért sem cserélném le az életem, vagy utaznék vissza az időben.

Mégis, amikor megállok egy pillanatra és körülnézek a világban, egyszerűen nem értem, hogyan vált belőlünk egy nagy csapat sértődékeny, az Instagramra perceként avokádós szendvicset posztoló tömeg.

Annyi valós küzdelem van a világban, mi mégis valamiért mindössze azért küzdünk igazán, hogy egy képernyő mögé bújva életünk minden lépését kirakatba rendezzük, és elismerést kapjunk érte, ahelyett, hogy valóban megélnénk a pillanatot. Ennyi a problémám. Meggyőződésem, hogy mindannyiunknak szüksége lenne olykor kiszakadásra a virtuális valóságból és abból a tudatállapotból, amibe a társadalmunkat kényszeríti időről-időre. Hogy konkrétabb legyek, ez leginkább a Z-generációt érintő dilemma.

TikTok, ahol a Z generáció hozza a szabályokat / ContextUs

Míg nemrég az 1995 előtt született generáció hozta az internet szabályait, azóta a Z generáció átvette a hatalmat, és többségük olyan applikációkat ural, amiről a mai 20-as, 30-as korosztály azt se tudja, hogy pontosan micsoda. Az egyik ilyen applikáció a Látva a videókra kapott lájkok számát, amely néha meghaladja a több ezret, érezhetően valamilyen változás van kialakulóban a virtuális térben.

ContextUs: Ezek szerint a The Kick is hordoz – noha nem annyira közvetlenül, mint a Symphony – személyes érintettséget. Az vonható le konzekvenciaként, hogy a dalírás neked élmények feldolgozását jelentheti.

Én mindent a zeneíráson keresztül dolgozok fel. Ha szerelembe esik az ember, megsérülhet, vagy hiába a család az egyik legfontosabb dolog az életben, egy napon kezdened kell azzal is valamit, hogy kinőttél belőlük. Az egész munkásságom arról szól, hogy olykor nem a megfelelő úton jártam és később hogyan találtam mégis vissza önmagamhoz.

ContextUs: “Beismerem, pontosan ezt a hangzásvilágot vártam egy izlanditól” – írták legutóbbi albumodról egy kritikában. Valóban, mintha fellelhető lenne egyfajta elvárás az északi zenészekkel szemben: érett, dallamos, letisztult. Egyetértesz ezzel?

Valaki komolyan ezt nyilatkozta? (nevet)

The Kick

Provided to YouTube by Sony Music Entertainment The Kick · Thorsteinn Einarsson IngI ℗ 2019 Sony Music Entertainment Austria GmbH Released on: 2019-05-24 Bac…

ContextUs: Igen, a Stacja Islandia nevű lengyel oldal állapította meg.

Tény, hogy a legtöbb ember nem számítana rá, hogy 23 évesen az átbulizott éjszakák helyett én inkább érettebb témákat dolgozom fel a zenémben. Nem vagyok benne biztos, hogy ez igaz lenne az összes izlandi zenészre általánosságban, hiszen nagyon sokrétű az ország zenei élete, de ha kiemelünk bizonyos bandákat, mint például a KALEO-t, akkor stimmel a leírás.

ContextUs: Az IngIt turnéztatod, vagy már készülget az új lemez?

Hosszú idő volt, mire befejezettnek tekinthettem az IngIt. Eztúttal nem szeretném, ha a rajongóknak ismét ennyit kellene várnia, készen állok, hogy új dalokon dolgozzak.

Vége a negyedik BUSH-nak, így vontuk le a következtetéseket

A szlogenhez híven idén is sok #newkidfromtheblock mutatkozott be a régió zeneipari képviselői és a magyar közönség előtt a Budapest Showcase Hub-on (becenevén BUSH-on). Akadt némi hiányérzetünk itt-ott, de ahogy eddig mindig, az idei fesztivált is gondosság és rengeteg lelkesedés jellemezte.bush 2019 fellépők

ContextUs: Hamarosan hazánkban adsz koncertet, mégpedig a Budapest Showcase Hubon. Mit vársz Kelet-Közép-Európa egyik legfontosabb showcase-étől?

Őszintén megvallom, beletellett egy-két showcase fesztiválba, mire megértettem ezeknek az eseményeknek a fontosságát és lényegét.

Ezek a fellépések – és az ott megjelenő közönség zöme is – nagyon mások, mint amihez egy átlagos koncerten hozzászokik az ember.

Idén volt szerencsém részt venni az ESNS-en, Hollandiában, a Reeperbahn Fesztiválon, Németországban és a Great Escape-en, Angliában. Szóval azt hiszem, kijelenthetem, hogy a kiképzésem showcase fesztiválokból befejeződött. A BUSH-ra nagyon izgatottan készültem, főleg, mert még sosem léptem fel Magyarországon ezelőtt.

ContextUs: Philippe Weiss, aki már-már legendának tekinthető a zeneiparban, szintén ellátogat a BUSH-ra, hogy véleményezze a feltörekvő zenészeket. Tervezed, hogy te is kérsz tőle tanácsot?

Hatalmas megtiszteltetés olyan szakmabeli nagyágyúkkal beszélgetni – esetleg tanácsot kérni –, mint Philippe Weiss. Messze vagyok még attól, hogy kész előadóművészként tekinthessek magamra, mindig lesz mit tanulni és lesz miben fejlődni. A Philippe-pel való találkozást kifejezetten várom.

Thorsteinn Einarsson – Leya (Official Lyric Video)

Thorsteinn Einarsson – Leya iTunes: http://bit.ly/leya_iTunes Spotify: http://spoti.fi/1sliUxk Deezer: http://bit.ly/leya_deezer Amazon MP3: http://amzn.to/1…

ContextUs: Kíváncsiságból végigpörgettem a közösségi médiában jelenlévő, rólad szóló kommenteket. Számos ember úgy véli, alulértékelt vagy és nagyobb figyelmet érdemelnél. Mit gondolsz, megváltozhat ezen emberek véleménye, mert nagyobb hírnévre teszel szert?

Mindig elragadtat, amikor ehhez hasonló hozzászólásokat olvasok különböző médiafelületeken – borzasztóan hálás vagyok a rajnongóimért, és minden emberért, aki támogat és hisz bennem. Majdnem minden előadó vágyik rá, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson a zenéje, világszerte akár. Nem tudom, hogy a szupersztárság-e az, amit hajszolok, de azt mindenképpen szeretném elérni, hogy meg tudjak élni a zenélésből származó bevételeimből. És ha mindez elegendő lenne még arra is, hogy körbeutazzam a Földet és mindenhol zenélhessek? Tudnék élni ezzel a gondolattal.

(Az interjú a Budapest Showcase Hub előtt készült.)

CV

Thorsteinn Einarsson osztrák-izlandi zenész 1996-ban születet Rejkjavikban. Tizenegy éves korában megalapította első zenekarát. Tanulmányai után nem a zenei pálya felé vette útját, hanem szakácsként gyakornokoskodott. Az első zenekaralapítás után öt évvel ezelőtt, 2014-ben negyedik lett a A nagy lehetőség nevű osztrák tehetségkutatón. A következő évben az év dalszövegírója kategóriában elnyerte az Amadeus-díjat. Két albumot jelentetett meg karriere során: 1 (2016) és IngI (2019).

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk