Egy nemrég nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a TikTok moderátorai indokolatlanul büntetik meg a felhasználókat. Továbbá szűkítik a közönségüket is. 

Egyik eset a másik után

A TikTok közösségi és videómegosztó oldal egy pekingi vállalat applikációja, ami lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy táncolós-éneklős vagy más kreatív felvételeket posztoljanak.

Tiktok Letiltasok Cenzura
A Tiktok Cenzúrázza A Felhasználók Videóit / Fotó: Getty Images

A kínai app azonban már többször bírálat elé került, 2019 szeptemberében ugyanis cenzúrázta a LMBTQ mozgalmakkal kapcsolatos tartalmat az olyan országokban, ahol korábban az sosem volt illegálisnak tekinthető.

Továbbá egy hónappal később az alkalmazás moderátorait bocsánatkérésre kényszerítették, amiért egy 17 éves felhasználót tiltottak le az oldalról, mivel Kínát kritizálta az ott élő muszlimok elítélése és embertelen kezelése folytán. 

Ezeknek az eseteknek a száma azonban nem csökkent, a TikTokról ugyanis újabb vádak láttak napvilágot, miszerint cenzúrázzák a “csúnya”, szegény vagy fogyatékosságal élő felhasználók videóit és szűkítik azok közönségét. 

Titkos szabályok

Az applikáció moderátorai a felvételek hátterét vizsgálják. Amint repedéses falakat és “gyalázatos dekorációt” fedeznek fel a tátogó felhasználók mögött szűkítik a videók közönségét. Ezzel befolyásolják a felvétel népszerűségét és cenzúrázzák a tartalmat. Továbbá az applikáció igyekszik kiszűrni a politikai vélemények kifejtését a live videókban. A nemzeti értékeket vagy intézményeket kritizáló megnyilvánulásokat szintén letiltják az oldalról. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha egy karakter megjelenése vagy a forgatási környezet nem elég jó, akkor a videó kevésbé lesz vonzó, tehát nem éri meg (sic!) azt az új felhasználóknak ajánlani [/perfectpullquote]

– olvasható a dokumentumban, ahol szintén szó esik arról is, hogy ezek a lépések részben a felhasználók védelme érdekében születtek. Ha a hátrányos helyzetűek vagy a kevésbé igényes videókat gyártók nem kerülnek a közönség fókuszába, kisebb eséllyel vannak kitéve a gúnyolódás és zaklatás veszélyének. 

Minden, amit a tiktokos Hype House-ról tudni akartál

A kis csapatnyi fiatalnak megvalósult az álma: egy LA-i, közösen bérelt villában egész nap csak tiktokozással kell foglalkozniuk. A Hype House az egyik legújabb alakulat a „kreatív közösségi házak” sorában. Ezekben az alkotóközösségekben a fiatal influenszerek találkozhatnak, közös tartalmakat is készíthetnek azon túl, hogy a saját brandjüket is építik.

Érdekes adalék azonban, hogy ezek a rendelkezések és megelőző lépések nincsenek szabályba ültetve, és nem értesítik róla a felhasználókat sem. Ennek köszönhető, hogy a felhasználók jelentős része előzetes figyelmeztetés vagy magyarázat nélkül kerül letiltásra. A TikTok tehát mélységes titokba burkolja az alkalmazás szabályait, így a “szabálysértők” soha nem fognak értesülni afelől, tulajdonképpen miért blokkolták a profiljukat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk