A TikTok beismerte, hogy titokban cenzúrázza a tartalmait

A videomegosztó alkalmazás a háttérben megbújva tiltja le az egyes szavak használatát, beleértve a „meleg”, „leszbikus” és „transznemű” kifejezéseket is.

A TikTok elismeri az LMBTQ hashtagek cenzúrázását

Egy újabb nap, egy újabb TikTok-sztori arról, hogy miként cenzúráz egyes közösségeket a platformján. Abban az esetben, ha eddig nem tartottad a lépést az ezzel kapcsolatos hírekkel, a kínai tulajdonban lévő alkalmazás korábban betiltotta az LMBTQ-támogató tartalmakat, továbbá elfojtotta a Kínát bíráló felhasználók ”hangját” és azoknak a bejegyezéseit, akik más felhasználókat „csúnyának”, szegénynek vagy „fogyatékkal élőnek” gúnyoltak.

TikTok
TikTok nem csak szórakoztat, de megfigyel is.
/ Fotó: Shutterstock

A TikTokot azzal is vádolták, hogy megbüntette a Black Lives Matter mozgalom szimbólumának alkotóit. Mostanára az alkalmazás beismerte, hogy több LMBTQ hashtaget korlátozott, köztük a „meleg”, a „leszbikus” és a „transznemű” hashtageket. Az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet (ASPI) nyilvánosságra hozta, hogy a TikTok által használt shadowbanning észrevétlenül több különböző nyelven megjelenő hashtaget is letiltott – mint az orosz, az észt, a bosnyák és az arab-, így számos globális felhasználó érintett az ügyben, függetlenül attól, hogy melyik országban tartózkodik épp.

Cenzúrázza a felhasználókat a TikTok – ContextUs

A TikTok közösségi és videómegosztó oldal egy pekingi vállalat applikációja, ami lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy táncolós-éneklős vagy más kreatív felvételeket posztoljanak. A kínai app azonban már többször bírálat elé került, 2019 szeptemberében ugyanis cenzúrázta a LMBTQ mozgalmakkal kapcsolatos tartalmat az olyan országokban, ahol korábban az sosem volt illegálisnak tekinthető.

A shadowbanning (más néven lopakodás-tiltás és szellem-tiltás) nem működik másként, mint amikor a felhasználó  a szokásos módon képes közzétenni a kívánt tartalmát, de közben az alkalmazás teljesen blokkolja vagy részben blokkolja vagy elrejti a megosztani kívánt tartalmat egy bizonyos közösség elől.

Shadowbanning azaz blokkolj mindent, ami gyanús

Ez egy bevett gyakorlat más alkalmazásoknál is, mint például az Instagram, ami szintén letiltja, amit szexuális tartalomnak ítél meg – beleértve Nyome Nicholas-Williams nemrég készült fotóját, amelyen a platform rasszizmussal és kövér fóbiával vádolta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A TikTok felhasználói, akik videókat tesznek közzé ezekkel a hashtagekkel, azt a benyomást keltik, hogy a bejegyzéseik ugyanolyan kereshetők, mint más felhasználók által közzétett bejegyzések, de valójában nem[/perfectpullquote]

– áll a jelentésben.

A gyakorlatban ezek a hashtagek a TikTok kódexében ugyanúgy kategorizálva vannak, mint a terrorista csoportok, tiltott szerek és káromkodások.

Amint arról a Pink News beszámolt, a TikTok szóvivője cáfolta, hogy az alkalmazás cenzúrát gyakorolna, ehelyett kitart azon állítás mellett, hogy az árnyék-tiltás alkalmazása egy mértékletes és „behatárolt” módja amely a  felhasználók védelmét biztosítsa. Állításuk szerint, egyes kifejezéseket a helyi törvények korlátozzák, míg „más kifejezéseket azért korlátoznak, mert azok elsősorban pornográf tartalom keresésekor használatosak”. Ellenben a  szóvivő elismerte, hogy egyes kifejezéseket „helytelenül moderáltak” és ezek a hibák felülvizsgálata folyamatban van.

instagram shadowbanning
A titokzatos TikTok algoritmus / Fotó: Nick Magwood/Pixaba

Hozzáfűzték még azt is, hogy: “Szeretnénk világossá tenni, hogy a TikTok határozottan támogatja az LMBTQ alkotókat szerte a világon, és büszke arra, hogy az LMBTQ tartalmak a felületen a legnépszerűbb kategóriák közé tartoznak”.

Augusztusban Donald Trump bejelentette, hogy betiltja az Egyesült Államokban a TikTokot az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályok miatt. A múlt hónap végén a TikTok pert indított az amerikai kormány ellen, azt állítva, hogy a tilalom alkotmányellenes. A Bloomberg szerint a TikTok nem egyik napról a másikra fog megszűnni. Indiával ellentétben, ahol a tilalom azt jelentette, hogy a felhasználókat azonnal letiltották az alkalmazás használatáról, az Egyesült Államok nem adta meg az elnöknek azt a jogosultságot, hogy egy közösségi oldalt beszüntettessen, vagyis a TikTok a határidő lejárta után is az emberek telefonjain marad.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból