A TikTok új trendje a nőket ért egészségügyi megkülönböztetésre világít rá

A TikTokon indult Make It Stop kezdeményezésben a fiatal lányok saját betegségeikről énekelnek.

Eddig kevésbé ismert probléma került előtérbe

A TikTok leginkább a rövid, vicces videókról vagy a táncprodukciókról szól, de azért  a nők jogaiért küzdők trendek vagy a koronavírus elkerülését segítő üzenetek is felkapottak lesznek. A legújabb TikTok-trend a Make It Stop. A fiatal lányok a Disney-féle Tengerparti Tini Mozi film Can’t Stop Singing című betétdalára énekelnek arról, milyen súlyos betegségen estek át, írja a Vice.

tiktok enekles
TikTok / Fotó: Vice

A változatos videókban a nők beszélnek arról is, hogy milyen betegségeket diagnosztizáltak náluk és milyen egészségügyi beavatkozásokon kellett emiatt átesniük. Mindezt a klasszikus cliffhanger-technikát alkalmazzák videóikban.

you’re welcome for making one of these with the diagnosis in the same vid

mia (@miaasushiii) ha creato un video breve su TikTok col brano I am at ur moms house. | you’re welcome for making one of these with the diagnosis in the same vid | 5th grade me waking up with white hair | my mom insisting we go to the doctor | me being fed up with her obessing over my hair | …

Egy videóban nem fedik fel történeteik minden részletét, követésre buzdítják a nézőiket, hogy a soron következő megosztásból még több információt tudhassanak meg a róluk, a videókban szereplő nők betegségeiről. A kisvideók tartalmának mélyebb üzenete is van, hiszen kiderült, hogy az esetek többségében elutasítják őket, és hagyják, hogy saját otthonaikban szenvedve heverjék ki a különféle megbetegedéseket.

Az Anonymous csoport hackerei állítják, a TikTok csupán kémprogram

Az Anonymous-hackerek globális szinten jelen vannak és utánamentek az Isis-nek, leleplezték a nemi erőszaktevőket és a TikTok felhasználók által megtrollkodott Donald Trumpnak és a Ku Klux Klannak is feltárták a titkait, de sorsközösséget vállaltak a Black Lives Matter-tüntetőkkel is. A csoport legutóbb a TikTok nevű népszerű közösségi alkalmazást ítélte el.

Egy tanulmány szerint a krónikus fájdalommal küszködő nők 84%-a érzi úgy, hogy eltérő bánásmódban részesülnek, mint férfi társaik. Ennek egyik magyarázata lehet az is, hogy a mérési statisztikák nagy részét férfi pácienseken végzik.

Sokan a nézettségért csinálják

TikTok Liza esete is nagyon tanulságos. Sokáig küzdött családjával azért, hogy megkapja a megfelelő orvosi diagnózist kínszenvedéseinek okára. Az orvosok sokáig azzal vigasztalták, hogy csupán mentális zavarai vannak, de végül egy magánklinikán kiderítették, hogy veleszületett térdrendellenessége van. Liza szeretné felhívni a nőtársai figyelmét arra, hogy az orvosok gyakran a mentális problémákkal magyarázzák a tüneteket ahelyett, hogy megfelelő diagnosztizálást végeznének.

A 18 éves Paige szintén csatlakozott történetével a Make It Stop videós kampányhoz, ő hasi fájdalmakkal fordult az orvoshoz, aki cisztát diagnosztizált nála, majd eltávolították a petefészkét.

A lányok történetei arra is felhívják a figyelmet, hogy bizonyos tüneteket érdemes komolyan venni és mihamarabb orvoshoz fordulni.

A nárcisztikus személyiségzavar pszichológiáját újra kell értelmeznünk

A nárcisztikus személyiségzavar egy a sokféle személyiségzavar közül, mint például a bipoláris személyiségzavar vagy a skizofrénia. Felnagyított énkép, túlzott figyelem és csodálat hajszolása, elvárása, a mások iránti empátia teljes hiánya jellemzi, ami a kapcsolataik megromlásához vezethet. A külső megnyilvánulásaik ellenére rendkívül törékeny önképpel rendelkeznek.

Amanda Lynn története kicsit különbözik az előzőektől, ő színlelte a betegséget, hogy kimaradjon az iskolából. Anyja ragaszkodott hozzá, hogy kórházba kerüljön, ahol ízületi gyulladásra utaló jeleket fedtek fel. Amanda jelenleg biomérnöknek tanul. Mivel orvosi területen dolgozik, ismeri a nők fájdalmának mellőzését a kórházakban. Ezért is tartja fontosnak a TikTokon indult kezdeményezést, amely segíti a nőket az önkifejezésben.

i have so many options for this sound

Belle Leagon (@belleleagon) has created a short video on TikTok with music I am at ur moms house. | i have so many options for this sound | my step grandfather pointing out that my stomach was getting big | me lowkey in pain | my parents not thinking anything of it | …

Azonban nincs mindenkinek pozitív véleménye a Make it Stop trendről, hiszen vannak, akik úgy gondolják, csak a népszerűség miatt tesznek fel videókat a betegségükről, sőt a későbbi diagnózist már nem osztják meg a követőikkel. Mégis a közösségi média segítségével rávilágítottak a nők egy olyan problémára, melyet a mainstream média vagy az egészségügy eddig nem kezelt megfelelően: a fiatal nőket nemük és koruk miatt nem veszik komolyan az orvosok.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból