Követem Élet + Stílus A TikTok új trendje a nőket ért egészségügyi megkülönböztetésre...

A TikTok új trendje a nőket ért egészségügyi megkülönböztetésre világít rá

Promóció

A TikTokon indult Make It Stop kezdeményezésben a fiatal lányok saját betegségeikről énekelnek.

Eddig kevésbé ismert probléma került előtérbe

Promóció
- Advertisement -

A TikTok leginkább a rövid, vicces videókról vagy a táncprodukciókról szól, de azért  a nők jogaiért küzdők trendek vagy a koronavírus elkerülését segítő üzenetek is felkapottak lesznek. A legújabb TikTok-trend a Make It Stop. A fiatal lányok a Disney-féle Tengerparti Tini Mozi film Can’t Stop Singing című betétdalára énekelnek arról, milyen súlyos betegségen estek át, írja a Vice.

TikTok / Fotó: Vice

A változatos videókban a nők beszélnek arról is, hogy milyen betegségeket diagnosztizáltak náluk és milyen egészségügyi beavatkozásokon kellett emiatt átesniük. Mindezt a klasszikus cliffhanger-technikát alkalmazzák videóikban.

mia on TikTok

mia (@miaasushiii) has created a short video on TikTok with music I am at ur moms house. you’re welcome for making one of these with the diagnosis in the same vid

Egy videóban nem fedik fel történeteik minden részletét, követésre buzdítják a nézőiket, hogy a soron következő megosztásból még több információt tudhassanak meg a róluk, a videókban szereplő nők betegségeiről. A kisvideók tartalmának mélyebb üzenete is van, hiszen kiderült, hogy az esetek többségében elutasítják őket, és hagyják, hogy saját otthonaikban szenvedve heverjék ki a különféle megbetegedéseket.

Az Anonymous csoport hackerei állítják, a TikTok csupán kémprogram

Az Anonymous-hackerek globális szinten jelen vannak és utánamentek az Isis-nek, leleplezték a nemi erőszaktevőket és a TikTok felhasználók által megtrollkodott Donald Trumpnak és a Ku Klux Klannak is feltárták a titkait, de sorsközösséget vállaltak a Black Lives Matter-tüntetőkkel is. A csoport legutóbb a TikTok nevű népszerű közösségi alkalmazást ítélte el.

Egy tanulmány szerint a krónikus fájdalommal küszködő nők 84%-a érzi úgy, hogy eltérő bánásmódban részesülnek, mint férfi társaik. Ennek egyik magyarázata lehet az is, hogy a mérési statisztikák nagy részét férfi pácienseken végzik.

Sokan a nézettségért csinálják

TikTok Liza esete is nagyon tanulságos. Sokáig küzdött családjával azért, hogy megkapja a megfelelő orvosi diagnózist kínszenvedéseinek okára. Az orvosok sokáig azzal vigasztalták, hogy csupán mentális zavarai vannak, de végül egy magánklinikán kiderítették, hogy veleszületett térdrendellenessége van. Liza szeretné felhívni a nőtársai figyelmét arra, hogy az orvosok gyakran a mentális problémákkal magyarázzák a tüneteket ahelyett, hogy megfelelő diagnosztizálást végeznének.

A 18 éves Paige szintén csatlakozott történetével a Make It Stop videós kampányhoz, ő hasi fájdalmakkal fordult az orvoshoz, aki cisztát diagnosztizált nála, majd eltávolították a petefészkét.

A lányok történetei arra is felhívják a figyelmet, hogy bizonyos tüneteket érdemes komolyan venni és mihamarabb orvoshoz fordulni.

A nárcisztikus személyiségzavar pszichológiáját újra kell értelmeznünk

A nárcisztikus személyiségzavar egy a sokféle személyiségzavar közül, mint például a bipoláris személyiségzavar vagy a skizofrénia. Felnagyított énkép, túlzott figyelem és csodálat hajszolása, elvárása, a mások iránti empátia teljes hiánya jellemzi, ami a kapcsolataik megromlásához vezethet. A külső megnyilvánulásaik ellenére rendkívül törékeny önképpel rendelkeznek.

Amanda Lynn története kicsit különbözik az előzőektől, ő színlelte a betegséget, hogy kimaradjon az iskolából. Anyja ragaszkodott hozzá, hogy kórházba kerüljön, ahol ízületi gyulladásra utaló jeleket fedtek fel. Amanda jelenleg biomérnöknek tanul. Mivel orvosi területen dolgozik, ismeri a nők fájdalmának mellőzését a kórházakban. Ezért is tartja fontosnak a TikTokon indult kezdeményezést, amely segíti a nőket az önkifejezésben.

Belle Leagon on TikTok

Belle Leagon (@belleleagon) has created a short video on TikTok with music I am at ur moms house. i have so many options for this sound

Azonban nincs mindenkinek pozitív véleménye a Make it Stop trendről, hiszen vannak, akik úgy gondolják, csak a népszerűség miatt tesznek fel videókat a betegségükről, sőt a későbbi diagnózist már nem osztják meg a követőikkel. Mégis a közösségi média segítségével rávilágítottak a nők egy olyan problémára, melyet a mainstream média vagy az egészségügy eddig nem kezelt megfelelően: a fiatal nőket nemük és koruk miatt nem veszik komolyan az orvosok.

Promóció
ForrásVice
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3