Követem Élet + Stílus Az Auschwitzi Múzeum reagált a TikTok "traumapornó" trendjére

Az Auschwitzi Múzeum reagált a TikTok “traumapornó” trendjére

Promóció

Az Auschwitzi Múzeum is reagált arra a széles körökben kritizált trendre, amelynek megfelelően a Tik-Tok-felhasználók a koncentrációs táborok áldozatainak öltöztek. 

Traumák a TikTokon

Promóció
- Advertisement -

A TikTok videómegosztó oldalon egyszerre találkozhatunk a társadalmat segítő és elgondolkodtató trendekkel és olyanokkal is, amik széles körökben kiverik a biztosítékot. Előbbi kategóriába tartozik egy kézjel mutatása, ami a családon belüli erőszakra utal. De a nők hátráltatott egészségügyi helyzetére felhívó felvételek is ide sorolhatók. 

A holokauszt áldozatainak öltöznek a fiatalok a TikTokon / Fotók: Részlet a trend videóiból

A koronavírus idején vécéülőkét nyaló felhasználók azonban már kevésbé sorolhatók a követendő példák közé. Érdekes kérdéseket vet fel az az új trend is, mely keretein belül a TikTok-felhasználók a holokauszt áldozatainak öltöznek be. A cosplayesek körében kedvelt felvételeket a zsidó közösségeken belül és kívül is elítélték, de ezúttal az Auschwitzi Múzeum is állást foglalt az ügyet illetően. Az intézmény a hivatalos Twitter-oldalán augusztus 26-án közölt megjegyzésükben sértőnek és bántónak titulálta ezt az újfajta divatot.

Néhány videó veszélyesen közel áll vagy már meghaladja a történelem trivializációjának határait

– írta az Auschwitzi Múzeum. Bár hozzátették, mindez senkit nem jogosít fel arra, hogy a trend résztvevőit elítéléljék. Mindezt inkább “oktatási kihívásként” érdemes kezelni, utalva ezzel a holokauszttal kapcsolatos időszak edukációjának részleges vagy teljes hiányára.

Edukációs célzat?

Ennek ellenére számos TikTok-felhasználó védte meg a trendet mondván, ezek a videók pont edukációs célzattal készültek. Sokan azonban továbbra is “trauma pornóként” emlegetik a trendet, írja a Dazeddigital. 

Fiatalok százai Gucci-modellként pózolnak a TikTokon

Ugyan Alessandro Michele nem tartott még nyílt castingot, de a TikTok videómegosztó közösségi oldalon végigsöpört új trend talán meghozza ehhez a divatguru kedvét. A #GucciModelChallenge keretein belül fiatalok százai kotortak gardróbjuk legmélyére, hogy a kihívás utasításai szerint magukra öltsenek egy véletlenszerűen kiválasztott garbót, egy hozzá nem illő inget és egy mellényt.

Az Auschwitzi Múzeum a közösségi média olyan kérdéseire is rámutatott, amelyeket sokkal felháborítóbbnak tart, mint a TikTok trend. Ilyen például az antiszemita anyagot vagy a holokauszt tagadását előremozdító algoritmusok is. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3