Ismét megnyílt a látogatók előtt a pekingi Tiltott Város pénteken, miután a kínai főváros csütörtökön enyhítette az új koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatot – írja a China Daily kínai pártlap.

Többé nem tilos a Tiltott Város látogatása

Az egykor a kínai császári palotaként működő Tiltott Város, amely korábban naponta 80 ezer érdeklődőt fogadott, a nagyobb tömörülések elkerülése érdekében ötezer főre limitálta a látogatók napi számát. Az UNESCO által a világörökség részének tekintett Palotamúzeumban egyelőre csak a kültéri részek látogathatóak.

Koronavírus: Erre kell számítanunk májustól % ContextUs

A védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére is. Az ezután kezdődő második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet Magyarországon – fejtette ki a magyar miniszterelnök. Ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket.

A városban működő parkok szintén megnyitották kapuikat, de csupán 30 százalékos kapacitáson működnek és az érdeklődőknek előzetesen kell jegyet váltaniuk az interneten.

Csak a lázmentes látogatók léphetnek be

A látogatóhelyekre – illetve a vendéglátóhelyekre, bevásárlóközpontokba, vagy a tömegközlekedési eszközökre – változatlanul csak testhőmérséklet-ellenőrzést követően lehet belépni. A védőmaszkok viselete pedig szintén továbbra is kötelező.

Számos parkban hangszórókon lejátszott üzenetekkel emlékeztetik a látogatókat az óvintézkedések – egyebek mellett az emberek közötti megfelelő távolság – betartására.

A China Daily szerint mostanra Kína látogatóhelyeinek mintegy 70 százaléka nyitott újra.
Pekingben a járvány miatti készültségi fokozat enyhítése egybeesik a május 1-je alkalmából tartott ötnapos munkaszünet kezdetével. Ezt az időt hagyományosan sokan utazással vagy kirándulással töltik. Idén azonban a korábbi évek utasforgalmának mindössze harmadára számítanak a szünet idején. Kínában a belföldi utazást a sok helyen még érvényben lévő karanténelőírások is nehezítik.

Tiltott Varos Kina
/ Fotó: Worldtours

A Hszinhua kínai állami hírügynökség a Meituan Dianping kínai vezető e-kereskedelmi szolgáltató becslésére hivatkozva azt írta: az ötnapos munkaszünet alatt több mint 5 millióan vakációzhatnak majd Pekingben és környékén. A kínai fővárosba az ország a járvány szempontjából alacsony kockázatúnak ítélt területeiről érkezőknek a készültségi fokozat enyhítése folytán immár nem írnak elő 14-napos karantént.

Kína szárazföldi részén csütörtökön újabb 12 embert diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel. Ugyanakkor immár 16. napja nem jelentettek újabb halálesetet a járvánnyal összefüggésben. A hivatalos adatok szerint a koronavírus eddig összesen csaknem 83 ezer embert betegített meg és 4633 pácienssel végzett a szárazföldi Kínában.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet