Titkos, láthatatlan festékkel készített rajzokat találtak Basquiat festményén

Titkos, láthatatlan festékkel készített rajzokat találtak Basquiat festményén

Egy 1981-es Basquiat-alkotáson találtak rajzokat, amik csak UV-fény hatására váltak láthatóvá.

Egy kliens bérelte fel Emily MacDonald-Korth-t, hogy vizsgálja meg Basquiat Untitled (1981) munkáját, mert biztos akart lenni benne, 1981-ben készült. Az Artnet News szerint MacDonald-Korth UV-lámpával analizálta az alkotást, mikor meglátta a titkos rajzokat.

Broadway-musical készül Jean-Michel Basquiat életéről

A projektet kedden jelentették be. A musical zenéjét Jon Batiste, zenész, zenekarvezető és tévés személyiség (A The Late Show with Stephen Colbert fűződik például a nevéhez) szerzi. A Tony-díjas John Doyle rendezi, és Barbara és Alan D. Marks jegyzik producerként. Az alkotó csapat részére hozzáférést biztosítottak Jean-Michel Basquiat tárgyaihoz, művészi és személyes feljegyzéseihez, irataihoz.

Kettő kisebb nyilat fedeztek fel a ’81-es művön. Az alakzatok hasonló stílusúak, mint az eddig is látható, piros és fekete olajjal készített nyilak.

Kettő kisebb nyilat fedeztek fel a ’81-es művön. / Fotó: Celebrity Best News

Ahogy a Dazeddigital is kiemelte, ez nem az első alkalom, hogy titkos üzenetre bukkantak egy Basquiat-alkotáson. 2012-ben az Orange Sport Figure festményen találták meg a művész láthatatlan tintával írt névjegyét.

Két képpel debütált Banksy, hogy Basquiat iránt tiszteletét fejezze ki / ContextUs

A két Banksy-kép a Barbican közelében lett felfestve, a hétvégén. Aki nem tudná, a Barbican Center Európa egyik legjelentősebb kult helye. Az alkotások egy unofficial kollaboráció keretében jöttek létre, aminek célja nem más, mint a Basquiat-kiállítás népszerűsítése, és egyúttal, hogy Banksy az amerikai festőművész iránti tiszteletét fejezze ki.

MacDonald-Korth szerint több Basquiat-művön lehetnek még a most felfedezetthez hasonló UV-munkák. Arra kért mindenkit, akinek tulajdonában van bármilyen Basquiat-alkotás, hogy ellenőrizzék UV-lámpával a festményeket.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Címlap > Nézem>Képzőművészet > Nézem > Titkos, láthatatlan festékkel készített rajzokat találtak Basquiat festményén
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból