Aki tapasztalta már az Instagramon, hogy egyszer csak a megszokottnál kevesebb reakció érkezik a posztjaira, elkezdhet gyanakodni, hogy a shadowbanning áldozata lett. De mit tehetünk ellene?

Mi a shadowbanning?

Az Instagrammal kapcsolatosan időről-időre felmerül a „shadowban” problémája. Hogy mit is jelent ez a kifejezés? Nagyjából úgy lehetne leírni a jelenséget, hogy a platform a felhasználó által nem ismert okból mintha elrejtené az egyes bejegyzéseket azon felhasználók elől, akik nem követik az adott profilt. Tehát a képhez fűzött hashtageket böngészve nem hozza fel a közösségi oldal az ily módon „büntetett” tartalomgyártó posztjait, aki így nem képes tovább növelni követői bázisát.

Instagram Shadowbanning
A Titokzatos Instagram Algoritmus / Fotó: Nick Magwood/Pixabay

A titkos letiltás jelenségét akkor észleli a felhasználó, ha a megszokottnál jóval kevesebb reakció érkezik az új posztokra.

Az Instagram hivatalosan nem vallotta be, hogy ehhez a húzáshoz folyamodtak. Sőt, egy februári élőben a közösségi oldal vezetője, Adam Mosseri egyenesen tagadta a shadowbanning létezését.

Egy 2017-ben kiadott közleményben azonban elismerték, hogy voltak olyan felhasználók, akiknek egy-egy hashtag böngészése során nem jelentek meg bizonyos fotók. Majd gyorsan hozzátették, hogy a platform folyamatosan új megoldásokon dolgozik.

A Color of Change a Facebook döntéshozóit is térdre kényszerítheti?

A Facebookot nem csak az összeesküvés-elméletek terjedésének elősegítése miatt, hanem Donald Trump rasszista megjegyzéseinek megjelenítése okán is kritikák érik. Több mint 300 hirdető sorakozott fel a Stop Hate for Profit mozgalom mögött, azzal a szándékkal, hogy bojkottálják a Facebookot, írja a The Guardian . Július hónapban nem hajlandóak a platformon hirdetni.

De mikor tiltja le titokban az Instagram a profilunkat? A leggyakoribb okoknak a következőket tartják:

  • ha valaki túl sokat posztol vagy kommentel egy másik felhasználó bejegyzése alatt, mint amennyit az Instagram enged, vagy túl sok másik felhasználót követ be adott idő alatt, akár manuálisan, akár valamilyen segédprogrammal;
  • ha olyan hashtageket használunk, amelyeket az Instagram a szabályzat megszegéséért korábban már letiltott;
  • vagy ha jelentenek nem kívánatos tartalom miatt.

Hogyan lehet megszabadulni a tiltás alól?

A The Art Newspaper egyfajta fordított shadowbant észlelt saját Instagram-fiókja esetében: az utóbbi hónapokban kiugróan magas aktivitást tapasztaltak a platformon nagyjából ugyanannyi követő mellett, mint korábban. Lehetséges, hogy lejárt a letiltásuk a háttérben? A művészeti hírekkel foglalkozó lap gyakran oszt meg olyan fotókat, amelyek az Instagram szabályzatába ütközhetnek, például aktokat ábrázoló művészeti alkotásokról készült fotókat. Volt, hogy törölniük is kellett ilyen tartalmakat.

Az Instagram cenzúrázza az LMBTQ-ellenes tartalmakat a platformon

Az Instagram már többször élt a cenzúra eszközével, hiszen nem csak az erotikus tartalmakat, a manipulált képeket száműzik, de az abortusztabletta ellen is fellépett már. Az Instagram bejelentette, hogy blokkol minden olyan tartalmat, amely valamilyen formában népszerűsíti az átformáló terápia szolgáltatást, írja a .

Vajon mit tehetünk felhasználóként, ha azt tapasztaljuk, hogy a megszokotthoz képest kevésbé hasít a fiókunk?

Próbáljuk meg csökkenteni az Instagramos aktivitásunkat, akár néhány napos teljes kényszerszünetet is beiktathatunk. Ne használjunk botokat, letiltott hashtageket, és ne osszunk meg sértő tartalmakat. Végső esetben jelenthetjük is a gondunkat a platformon keresztül.

A 19. század celebjei már az Instagramban vannak

A szervezők minden évben más-más történelmi korszakot választanak ki, melyet a háromfordulós verseny során a kreatív energiáikat csapatban mozgósító diákok a kapott feladatok segítségével feldolgoznak. Az idei verseny már teljes egészében az online térben zajlott. A diákoknak ebben az évben a dualizmus korába kellett beásniuk magukat, a 114 jelentkezőből a 37 kérdéses online történelmi kvízt túlélő csapatok a sikeres nyitányt követően már találkozhattak hasonló kihívásokkal.

A többnapos szünet alatt talán arra is rájöhetünk, mennyire vagyunk közösségi média-függők. Ha netán arra gondolunk, mennyi álhír nem ér el így minket vagy még a The Social Dilemma című dokumentumfilmet is megnézzük, hiába a szolidaritásra buzdító kihívások, lehet, hogy sosem akarunk majd visszatérni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.