Tízezrek függenek Mészáros Lőrinctől

Lassan ágazati szakszervezetet alapíthatnak a Mészáros-dolgozók, ugyanis legalább tizenegyezren dolgoznak olyan cégekben, amelyek vagy a felcsúti oligarcha tulajdonában, vagy a közvetlen befolyása alatt vannak – írja a Népszava.

A teljes alkalmazotti létszám még ennél is magasabb lehet, mert a hatalmas – a hivatalos papírok szerint 120 vállalatból álló, de a Heti Válasz korábbi becslése szerint több mint 200 vállalatot számláló – cégbirodalom számos vállalkozása nem közölt hivatalos adatot a foglalkoztatottakról.
6wtq6LAHDlq01Uuzws
Mészáros Lőrinc az ország egyik legnagyobb munkaadója / Fotó: 444
Az áttekinthetetlenül kusza Mészáros-céghálózat pontos kiterjedésének meghatározása azért sem egyszerű, mert az oligarcha a cégek csak egy részében jelenik meg közvetve vagy közvetlenül tulajdonosként.  A vállalkozások egy jelentős hányada gyermekei és a felesége nevén fut, a birodalom jó része viszont Mészáros bizalmasai nevén üzemel. Orbán Viktor barátja például papíron már kiszállt az egykori zászlóshajó cégéből, a 2010 utáni közbeszerzéseken taroló Mészáros és Mészáros Kft.-ből, ám azt azóta közvetlen bizalmasai irányítják.

Úgy néz ki, ha Starbucksban kávézol, Mészáros Lőrinccé válsz

Az INews szerint Ed Sheeran zenész tavaly kevesebbet keresett, mint a Starbucks vagy az Amazon, mégis jóval többet fizetett be adóként.

Ha Orbán Viktor kormányfő felcsúti oligarcha barátja úgy döntene, hogy egyetlen gigaholdingba gyúrja össze a cégeket, akkor ez az óriásvállalat a hatodik legnagyobb munkáltató lenne Magyarországon. Ha pedig csak a piaci cégeket nézzük, akkor a negyedik helyen lenne, közvetlenül a német Audi után.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból