Több Nobel-díjas is felszólalt a világ vezetői ellen

A nemzetközi közélet 25 szereplője, köztük több Nobel-díjas felhívást intézett hétfőn a világ vezetőihez, hogy egy éven belül kössenek megállapodást, amely garantálja a tájékoztatás és a véleményszabadság demokratikus alapelveit.

Az aláírók között van Amartja Szen és Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, Mario Vargas Llosa, az irodalmi Nobel-díj és Sirin Ebádi a Nobel-békedíj kitüntetettje is. A kiáltványt Francis Fukuyama amerikai politikai szakértő, Can Dündar Németországban élő ellenzéki török újságíró, Abou Diouf korábbi szenegáli elnök, Teng Piao kínai emberi jogi aktivista és Nikat Dád pakisztáni jogász is aláírta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A paktumnak ebben a kulcsfontosságú történelmi pillanatban kell lefektetnie a tájékoztatás és a véleményszabadság demokratikus garanciáit[/perfectpullquote]

– írják közös nyilatkozatukban az aláírók. A kiáltványt a világ több mint hatvan országának vezetőihez címezték, akik a jövő héten Párizsban részt vesznek az első világháború harci cselekményeit lezáró fegyverszüneti egyezmény aláírásának századik évfordulójára szervezett csúcstalálkozón. Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő is ott lesz.

Fake News: Az év top 10 hoax sztorija, amit mindenki bevett

Hogy megkönnyítsük a hülyeség feldolgozását, ami a közösségi média falát elöntötte 2017-ben, összeállítottunk egy idei top 10-es bullshit-listát. Fake News.

Emmanuel Macron francia elnök szeptemberben fogadta a kezdeményezés elindítóit, és azt ígérte, hogy “mozgósítja” a világ vezetőit ezen a téren.

world leaders 2809185
A világ vezetői ellen léptek fel, köztük több Nobel-díjas is / Fotó: Toon Pool

A kezdeményezők hétfőn a nemzetközi megállapodás általuk javasolt szövegtervezetét is közzétették. Úgy vélik, hogy “a feje tetejére állt közélet, a globalizáció és a digitalizáció” miatt van szükség a tájékoztatás demokratikus normáinak lefektetésére. A szövegben rögzítenék, hogy mindenkinek joga van a megbízható tájékoztatáshoz, a magánélet védelméhez és a hatalomgyakorlás átláthatóságának biztosításához.

A Times Square “elárasztásával” figyelmeztet a klímaváltozásra Mel Chin

A New York-i Times Square virtuális elárasztásával figyelmeztet a klímaváltozás hatásaira egy amerikai művész, aki multimédiás alkotása révén mutatja meg, milyen következményekkel járna az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedés a város alacsonyan fekvő területein.

A szöveg emellett a klímaváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoporthoz hasonló szakértői testület felállítását szorgalmazza a tájékoztatás és a demokrácia terén. A dokumentum az internetet meghatározó mamutcégeket is arra ösztökéli, hogy tartsák és tartassák tiszteletben a tájékoztatás és a demokrácia alapelveit, és hozzanak létre olyan eszközöket, amelyek a megbízható információk terjesztését segítik elő.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A sajtó és a média politikai ellenőrzése, a tömeges léptékű internetes félretájékoztatás, a minőségi újságírás gazdasági alapjainak aláásása, valamint az újságírókat érő fenyegetés és erőszak a szabadságjogokat, a társadalmi összhangot és a békét fenyegetik[/perfectpullquote]

– figyelmeztetnek kiáltványukban az aláírók.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból