A tokiói piros lámpás negyed válhat a koronavírus új gócpontjává?

Japánban is sorra oldják fel a koronavírus-járvány alatt hozott korlátozásokat, de a vigalmi negyedben újra felütötte fejét a kór.

A tokiói kormányzó azonnali lépéseket tett

Az Egyesült Államokban a járvány idején sem állt le teljesen a szórakoztatóipar, egyes sztriptízbárok különleges óvintézkedések mellett tovább működtek. A Japán nagyvárosokban szintén igény mutatkozik a szórakozásra a hosszú karantén után, ennek viszont veszélyei lehetnek. A tokiói Kabukicho negyedben több tucat új koronavírus-fertőzést mutattak ki. A körzetben több mint négyezer bár, étterem és szexuális szolgáltatást nyújtó hely található.

japan koronavirus bulinegyed
Kabukicho negyed Tokióban / Fotó: Kimimasa

Az egészségügyi hatóságok ezért arra kérik a klubok alkalmazottjait, hogy végeztessék el magukon a Covid-19-tesztet. Mint bebizonyosodott, a vírus elterjedhet az éjszakai mulatókban dolgozó emberek körében, írja a The Guardian. A városban 14 olyan új esetet jelentettek, ahol a fertőzöttek kapcsolatba kerültek a klubok alkalmazottaival.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Biztosak akarunk lenni abban, hogy az emberek nem hordozzák vagy kapják el a vírust az éjszakai szórakozóhelyeken sem[/perfectpullquote]

– fejtette ki Tokió kormányzója, Yuriko Koike. Május végén Japánban feloldották a korlátozásokat, ezért félő, hogy az éjszakai élet gócpontjaiban ismét terjedni kezd a kór, amely felveti egy esetleges második hullám lehetőségét is. Yasutoshi Nishimura gazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány dolgozik a szórakoztatóipar számára egy iránymutatáson, hogy megelőzhető legyen a Covid-19 további terjedése.

A bárok és éttermek szigorításokkal nyithatnak újra

A szórakozóhelyek többsége betartja a szükséges óvintézkedéseket, az alkalmazottak maszkot viselnek és megfelelő fertőtlenítőszereket biztosítanak a vendégeknek. Akadnak olyan vendéglők, amelyek csökkentett nyitvatartási idővel működhetnek, illetve a kielégítő szellőztetésre is jobban odafigyelnek. Az előírásoknak nem megfelelő helyeket ideiglenesen be is zárták.

Erzsébetvárosban este tízkor bezárják a teraszokat, tiltakoznak a vendéglátósok

Újraindult az élet Magyarországon, és nem csak vidéken, de Budapesten is, a vendéglátóhelyeken. Ebben a cikkünkben összeírtuk, mely budapesti teraszos helyek nyitottak ki hétfőn. Azonban az üzemeltetők kizárólag engedéllyel nyithatják újra a teraszokat. Az érintett önkormányzatok azonban nem győzik az újranyitási kérelmek elbírálását.

Japánban is jellemző tendencia, hogy egyre csökken a napi új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. Ennek köszönhetően már Tokióban is, ahol a legtöbb megbetegedést számlálták, enyhíteni kezdték a szigorításokat. Megnyithattak a mozik, az edzőtermek, a középiskolák és egyéb intézmények. Emellett figyelmeztetik a lakosokat az óvintézkedések, a szociális távolságtartás további betartására is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból