Tiltakoznak a Tolkien-film ellen az író örökösei

A Gyűrűk ura szerzőjének hagyatékát kezelő szervezet azt állítja, hogy nem hagyta jóvá az Tolkienről szóló életrajzi filmet.

A család és a J.R.R. Tolkien hagyatékának kezelői felléptek a hamarosan bemutatásra kerülő film ellen, amelyben Nicholas Hoult játssza a fiatal írót. Azt állítják semmilyen módon nem járultak hozzá a filmhez, írja a The Guardian.

nicholas hoult tolkien film 1
Nicholas Hoult alakítja az írót a Tolkien című filmben / Fotó: Fox

A májusban moziba kerülő filmben, Nicholas Hoult alakítja a címszereplőt, míg Lily Collins az író feleségét, Edith-et. Az alkotásból Tolkien korai éveit ismerhetjük meg, amikor az iskolában megismeri azokat az írókat és művészeket, akikkel később szoros barátságot alakít ki. A rendező Dome Karukoski, azt ígéri, hogy a testvériségük megerősödését az első világháború kitöréséig követi, amely azzal fenyeget, hogy a szövetségük felbomolhat.

nicholas hoult tolkien film
Jelenet a Tolkien című életrajzi filmből / Fotó: IMDb

Mindezek az események inspirálhatták Tolkient a Közép-földén játszódó regények megírására, a Fox Searchlight stúdió szerint. A Tolkien-család és a hagyaték kezelő, nyilatkozatot adott, ki hogy tisztázzák nem járultak hozzá a film elkészítéséhez, tartalmához és létrejöttéhez sem. Egyelőre jogi lépést nem terveznek.

jrr tolkien tiltakoznak a tolkien film ellen
JRR Tolkien író / Fotó: IMDb

John Grath a Tolkien és a Nagy Háború című életrajzi könyv írója szerint a hagyaték kezelő reakciója a film kapcsán érthető. Reméli, hogy a film hatására, majd sokan kedvet kapnak, hogy hiteles forrásból is informálódjanak az íróval kapcsolatban.

Tolkien Trailer #1 (2019) | Movieclips Trailers

Check out the official Tolkien trailer starring Nicholas Hoult! Let us know what you think in the comments below. ► Watch Tolkien Full Movie: https://www.fan…

A Tolkien-életmű kezelői féltve ügyelnek az örökségre. Több száz millió fontot kerestek A Gyűrűk Ura-filmeknek köszönhetően. 2011-ben jogi lépéseket tettek egy regény kapcsán, amelynek a főszereplője J.R.R. Tolkien volt. Majd 2012-ben szintén jogi eljárást indítottak egy szerencsejáték miatt, amely A Gyűrűk Ura-karaktereit használta engedély nélkül.

Érkezik a Gollam-videójáték és A Gyűrűk Ura televíziós sorozat

A német Daedalic Entertainment játékfejlesztő cég A Gyűrűk Ura Gollamjának karakterét helyezi legújabb játékának középpontjába. J.R.R. Tolkien kultikus regényhősének azon éveibe nyerhetünk bepillantást, amikor az Egy Gyűrűt megszerezte. A kalandjáték cselekménye a film és a regény történései előtti időszakot tárja fel. A sok újdonságot ígérő játék Lord of the Rings: Gollum címmel kerül majd piacra.

Peter Jacksonnak sem volt egyszerű dolga a Tolkien-örökösökkel. A Hobbit és A Gyűrűk Ura rendezője korábban úgy nyilatkozott, hogy nem valószínű, hogy készülni fog még további film. Az Amazonnak végül mégis sikerült megállapodnia velük, hiszen már készül A Gyűrűk Ura-tévésorozat.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból