Emléktáblát avattak Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész halálának 20. évfordulója alkalmából egykori lakóházán, az V. kerületi Fejér György utca 6. szám alatt csütörtökön, Budapesten.

Tolnay Klári (1914-1998) tiszteletére az V. kerületi Önkormányzat és a Klárika 100 Alapítvány helyezte el a Lantos Györgyi szobrászművész által alkotott domborműves emléktáblát azon a házon, amelyben a művész 52 évig élt.

Góg Laura, a Klárika 100 Alapítvány kurátora, a 2014-es Tolnay Klári emlékév főszervezője felidézte, hogy a színművész húsz éve, 1998. október 23-án lépett utoljára színpadra és október 27-én hunyt el. Mint mondta, az emléktábla avatásával céljuk egy olyan alkotás elhelyezése volt, amely hűen tükrözi Tolnay Klári személyiségét, emlékezteti az arra járókat varázslatos lényére.

Download 1
Sunyovszky Sylvia Színmûvész, Kurátor, Jászai Mari-Díjas Érdemes Mûvész (B2) És Wohlmuth István, Az V. Kerületi Önkormányzat Kulturális Tanácsnoka (J) Leleplezi Tolnay Klári Kétszeres Kossuth-Díjas Színésznõ, Érdemes És Kiváló Mûvész Egykori Lakóházának Falán Elhelyezett Dombormûves Emléktáblát Az V. Kerületi Fejér György Utcában 2018. Október 25-Én / Balról Bókay János Gyermekgyógyász, Tolnay Klári Rokona. Az Eseményt A Klárika 100 Alapítvány Szervezte. Tolnay Klári Húsz Évvel Ezelõtt, 1998. Október 27-Én Hunyt El / Mti / Szigetváry Zsolt

A dombormű Tolnay Klárit leghíressebb szerepében, Blanche-ként ábrázolja Tennessee Williams A vágy villamosa című darabjában, amelyet 1962-ben mutattak be a Madách Színházban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Remélem, hogy így a fiatal generáció is megőrzi őt emlékezetében. Azok is, akik már csak felvételről láthatják őt[/perfectpullquote]

– mondta.

Download
Tolnay Klári Kétszeres Kossuth-Díjas Színésznõ, Érdemes És Kiváló Mûvész Egykori Lakóházának Falán Elhelyezett Dombormûves Emléktáblája Az V. Kerületi Fejér György Utcában Az Avató Napján, 2018. Október 25-Én. Az Eseményt A Klárika 100 Alapítvány Szervezte. Tolnay Klári Húsz Évvel Ezelõtt, 1998. Október 27-Én Hunyt El /
Mti / Szigetváry Zsolt

Sunyovszky Sylvia színművész, az alapítvány kurátora elmondta, hogy Tolnay Klári a Madách Színház fénykorában volt vezető drámai színésznője a társulatnak. Pályafutása során a világirodalom legnagyobb szerepeit eljátszhatta, remekművek nőalakjaiba lehelt életet. Kivételes színészi képességével mindig bűvkörébe vonzotta közönségét. Nőies báját, pajkos huncutságát, finom iróniáját minden alakításánál megcsillantotta, hiszen azt vallotta, hogy csak humorral élhető át a tragikum – idézte fel a művész pályatársa.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tolnay Klári emberi közvetlenségét, humorát, alakításai sokszínűségét és a színészet iránti elkötelezettségét, szenvedélyes szeretetét sugározza ez az emléktábla az erre elhaladó közönsége felé[/perfectpullquote]

– mondta.

Wohlmuth István, az önkormányzat kulturális tanácsnoka kiemelte, hogy a színész művészete az adott pillanatban létezik, mégis fontos, hogy a következő generációk megőrizzék neveiket, emlékezzenek alakításaikra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az a dolgunk, hogy az emléket élővé varázsoljuk, és adjuk tovább a következő generációknak[/perfectpullquote]

– tette hozzá.

Emléktáblát avattak Máté Péter tiszteletére – – ContextUs

2017. február 4-én ünnepelte volna 70. születésnapját Máté Péter, az 1970-es évek egyik meghatározó könnyűzenei alakja. A zenészóriás népszerűsége 1984-ben bekövetkezett halála után sem lankadt, a rádióállomások azóta is töretlenül játsszák slágereit. Ugyan már több mint 30 éve nincs közöttünk, nincs olyan ember, aki ne ismerné örökzöld dalait.

Góg Laura az MTI-nek elmondta: a 20 éves évforduló alkalmából Tolnay Klári síremléke is megújult a Farkasréti temetőben. Emellett az emléktábla-avatás után csütörtök este gálaműsort is adtak a 20 éve elhunyt színművész emlékére a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei az iskola Tolnay Kláriról elnevezett dísztermében.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.