80 éves mindannyiunk egyik kedvenc rajzfilmje, a Tom és Jerry

Már 80 éves a Tom és Jerry! Nyolc évtizeddel ezelőtt az MGM filmstúdió megirigyelte versenytársai sikereit, amelyeket a Miki Egérrel (Mickey Mouse) vagy a Cucu Malaccal (Porky Pig) értek el.

1940-ben készült el az első

A feladatot az animációs osztály két fiatal, 30 éven aluli munkatársa, William Hanna és Joe Barbera kapta, írja a BBC. Az utóbbi ötlete volt a macska és az egér harcának egyszerű koncepciója, konfliktusokkal és üldözésekkel. Puss Gets the Boot (Elbocsátás) címmel 1940-ben el is készült az első alkotás. A filmben még Jasper a macska és Jinx az egér neve, de az animációs film népszerű lett.

Tom Es Jerry 80 Eves
Tom És Jerry / Fotó: Warner Brothers

Aztán megszületett Tom és Jerry, és a sorozat a következő két évtizedben aratta legnagyobb sikereit, több Oscar-díjat is begyűjtve. A produkció gyártása azonban számtalan nehézségbe ütközött főként a költséglefaragások miatt, 1961-ben a készítését Prágába szervezték ki.

A sorozatot aztán többször is folytatták, de nem érték el az eredeti sikereket. Mindenesetre Nagy-Britanniában 2015-ben egy felmérés szerint a felnőttek körében Tom és Jerry volt a legnépszerűbb rajzfilm.

Imádták a két figurát szerte a világon, Pakisztántól Kínáig, de 2016-ban egy egyiptomi tisztviselő a rajzfilmet tette felelőssé a közel-keleti erőszakért. Ali Khamenei, Irán legfőbb vallási vezetője pedig Tomék viszonyához hasonlította az USA és Irán kapcsolatát.

Tom & Jerry | Classic Cartoon Compilation | Tom, Jerry, & Spike

The legendary cat, dog, and mouse trio in some of their most memorable cartoons! WB Kids is the home of all of your favorite clips featuring characters from …

A 2001-ben meghalt Hanna és a 2006-ben eltávozott Barbera nemcsak munka- és üzlettársak, de barátok is voltak, rendkívüli módon tisztelve a másik munkáját. A Warner Brothers, a szóban forgó mese jogainak a birtokosa az idén egy játékfilm elkészítését tervezi az ismert macskáról és az egérről.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból