Nézem Film A Tönkretehetlek elhallgatott témákat izzít fel, tabukat döntöget

A Tönkretehetlek elhallgatott témákat izzít fel, tabukat döntöget

Promóció

Michaela Coel a szexuális felszabadulás témáját körbejáró drámája, a Tönkretehetlek régóta megkövesedett tabukat döntött le, továbbá a nemi visszaéléseken átesett áldozatoknak segített traumáik feldolgozásában.

Recept a gyógyuláshoz

Promóció
- Advertisement -

A Tönkretehetlek egyedülálló sorozat, ami olyan témákat vesz górcső alá, amit aligha helyeztünk az utóbbi időben megvilágításba. A műsor főszereplője Arabella Essiedu (Michaela Coel) azonban nem véletlenül került reflektorfénybe. A sikeres brit regényíró ugyanis számtalan abúzus áldozata, miközben jelenleg is két ártó kapcsolat farvizén evickél. Mindez pedig nem idegen egy olyan társadalom nézőinél, akik között sokan a szexuális zaklatást a traumák lekicsinylésével, tagadásával vagy felejtésével próbálják meg orvosolni, a nyílt és őszinte kommunikáció helyett, mely sokkal hatásosabb gyógyír, mint a hallgatásba burkolózás. 

/ Jelenet a sorozatból

A Tönkretehetlek cselekménye konkrét, áttekinthető és elgondolkodtató. Főleg úgy, hogy egy olyan rétegnek szól, akik az egyedi identitások és a kollektív tapasztalatok szinte már kényszeres gyűjtögetésével küzd. Arabella érzékelhető hangulatváltozása párhuzamosan változik a kinézetével, a frizurájával, ami kreatív módja a nemi erőszak, az árulások, a mérgező kapcsolatok  feldolgozására. A főhős küzdelmei és megoldásai pedig széles kapukat nyitnak meg a tabukkal oszlopozott társadalmunk előcsarnokában is. 

Új beszélgetések

A Tönkretehetlek lehetőséget ad a felszólalásra és esélyt a beismerésre. Így céljaiban némiképp hasonlít a #MeToo-mozgalomhoz, amely akadályairól és hasznáról már egy korábbi cikkünkben írtunk. 

Ennél aktuálisabb már nem is lehetne az Tönkretehetlek sorozat

Michaela Coele Tönkretehetlek sorozata a kétértelműséggel nem kegyeskedve elemzi a identitás kérdését és a szexuális bántalmazás olykor teljesen felfoghatatlan vizeit. Csavaros dráma, ami közelről mutatja be a meleg kapcsolatok szövevényes hálóját és a zaklatások mibenlétét. Ahelyett, hogy Coele a homoszexuális férfiak körében moralizáló nézeteket jelenítené meg, a Grindr alkalmazásnak köszönhetően a köz- és magántér szexuális politikájára fókuszál.

És hogy miért van szükség olyan sorozatokra, amik egyedülálló módon járják körbe ezeket a súlyos és olykor elborzasztó témákat? Számtalan szexuális zaklatáson átesett áldozat hallgatja el vagy tagadja le, nemcsak mások előtt, de magának is a vele történteket.

Indokokat keresnek, magyarázatokat, amelyek között nem ritkán szerepel a szexuális szabadság kalandjai vagy egy egészséges adag katolikus bűntudat.

A tabuk ledöntésére azonban mindenképp szükség van és a számok is ezt igazolják. Az Egyesült Királyságban óránként 11 ember válik abúzus áldozatává. Az Egyesült Államokban pedig 73 másodpercenként esnek át hasonló traumákon nők és férfiak egyaránt. Ha pedig ez nem lenne elég, a nemi erőszak miatt elítélt személyek száma igencsak alacsony, habár ez alól Harvey Weinstein figyelemreméltó kivételt képvisel. A Tönkretehetlek sorozat pedig olyanokban is érzelmeket és gondolatokat ébreszt fel, akik több éve átestek már a nemi erőszakkal kapcsolatos tragédiákon és azt azt orvosoló terápiákon. A 12 részből álló sorozat nemcsak támogatja  az embereket a múltbeli történéseken való túllépésen, de a témával  kapcsolatos reakciójukat is átformálja, írja a The Guardian. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3